Dnes se mi do rukou dostal na test zajímavý fotoaparát. Není úplnou novinkou ve své třídě, spíš pokračovatelem i když s novými prvky, a tak jsem již věděl, že mám v rukou fotoaparát jedněmi velmi chválený a druhými velmi zatracovaný. O to více jsem byl na něj zvědav. Jedná se o zvláštní třídu kompaktů s možností výměny objektivů. Dnes je jím Sony NEX-5N.

Menu

Základní obrazovku Menu dostanete stiskem horního tlačítka nad kruhovým ovladačem. Tak jako při prohlížení i zde můžete používat pro pohyb v Menu místo tisknutí tlačítek dotykové ovládání. Vše je potřeba si vyzkoušet v ruce, nemá mnoho smyslu se zde o jednotlivých možnostech menu rozepisovat, bylo by to opisování Návodu. Je třeba si na rozdělení Menu trochu zvyknout. Základní nastavení, jako je priorita clony a času, případně plná automatika je v „režimu snímání“. Nastavení dalších funkcí najdete ve „Fotoaparátu“ (samospoušť, blesk MF, typ AF…) „velikost snímku“ (velikost, RAW,JPG, panorama…, velikost videa) a „Jas a barva“ (ISO, vyvážení bílé, měření expozice, korekce blesku,HDR…). Upřímně nevím co výrobce k rozdělení funkcí na tyto tři složky vedlo, ale bylo asi jediné co se mi na ovládání mnoho nelíbilo, protože občas člověk pátral, kde je možné určitou funkci vlastně nastavit… Zvláště když třeba nastavení blesku je ve složce „Fotoaparát“, ale třeba korekce blesku je v „Jas/barva“…

Základní Menu Rozbalené dílčí menu
Zobrazení s histogramem Zobrazení s 6 náhledy

Čip a ISO

Snímacím prvkem je čip CMOS Exmor™ APS HD s rozlišením 16Mpix (4912×3264 pixel), stejný jako je u SLT A55 nebo u A35. Velikost čipu je 23,5×15,7 mm (typ APS-C). Poměr stran je 3:2, ale lze přepnout na 16:9 (rozlišení 4912×2760 pixel). Čip je osazen pružně a kombinuje dvě technologie – stabilizaci obrazu a protiprachový systém. Optický stabilizátor obrazu Super SteadyShot INSIDE umožňuje využívat optické stabilizace v kombinaci s libovolným objektivem. Citlivost čipu lze nastavit v rozsahu 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800 a 25600 ISO. V následujících ukázkách vidíte, jak se hodnota ISO projeví na šumu u snímku v denním světle a večer.

ISO při denním světle ISO při nočním osvětlení

Řekl bych, že Sony udělalo velký pokrok v kvalitě šumu při vysokých ISO. V plném rozlišení má RAW i JPG snímek 4912×3264 pixel, což stačí na fotografii o rozměrech 42×28 cm v rozlišení 300dpi, případně 63×42 cm při rozlišení cca 200dpi. Kvalita JPG je rozlišena na 2 typy – jemná a standard. Kromě toho lze ještě využít kombinací RAW+JPG. Velikost snímku RAW je cca 16,5MB. Ukládat snímky lze na SD, SDHC, SDXC karty, Memory Stick PRO Duo a Memory Stick PRO-HG Duo (4GB, 8GB, 16GB a 32GB).

Režimy expozice a vyvážení bílé

Systém měření expozice je stejný jako u DSLR: inteligentní plná automatika, P – programová automatika, A – preference clony, S – preference času a M – manuál. Scénické režimy SCN: portrét, krajina, makro, sport, západ slunce, noční záběr a ručně držený soumrak. Expozimetr pracuje ve 3 režimech, 1200zónové maticové měření, se zvýrazněným středem a bodové. Korekci expozice lze nastavit v rozsahu +/-3 EV v krocích po 1/3 EV. Není třeba více rozebírat. Možnosti vyvážení bílé jsou stejné jako u dalších předchozích typů, zde není nutné se více rozepisovat. Více je možné si přečíst v technické specifikaci na stránkách Sony.

Volba scény Krajina Volba scény Macro
Volba měření expozice Korekce expozice

Snad jen znovu zopakovat, jak dobře a rychle se při nastavování využívá dotykové ovládání. Korekce expozice má přímou volbu na zadní straně na kruhovém voliči. Ve složce „jas/barva“ je možnost nastavení určitých efektů. Jedná se o efekty jako dětský fotoaparát (snímek s vinětací), popartové barvy, pasterizace, retro (sépiové zabarvení), částečná barva (nerozumím jejímu využití), Higt-key soft, černobílé s bohatými tóny a miniaturizace. Několik ukázek v následující tabulce.

Efekt dětského fotoaparátu Efekt jedné barvy
Efekt vysokého kontrastu Efekt bohatých tónů
Efekt soft Efekt miniatura

Snad jen jedna poznámka na závěr, tyto efekty se musí nastavit před expozicí, nelze je aplikovat na již exponované snímky. Další ukázka je funkce již známá HDR. Fotoaparát využívá pro HDR algoritmy pro kombinování a optimalizaci 3 následných snímků (vrstev). Výsledkem je jediný HDR snímek, snažící se napodobit přirozený rozsah odstínů lidského vidění. Lidově řečeno: po zmáčknutí spouště dojde k rychlým expozicím s různým nastavením a sečtení snímků do jednoho. Není tedy radno používat tuto funkci na velmi rychlé akce, kdy by došlo k posunutí objektu na dalším snímku.

Bez HDR Zapnuté HDR

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Brabathor
    Brabathor
    25.11.2011 08:49

    to Petr Wroblowski - podle hodnocení Photozone sice nic moc,ale kterej širokáč je na tom serveru dobře hodnocen? ani L skla tam nemaj hodnocení, který si myslim zasloužej. Jestli si četl shrnutí, tak jim vadila neostrost krajů na otevřenou díru. upřímě řečeno, kterej blbec bude fotit krajinu na otevřenou díru? na otevřenou budu fotit živou fotku a tam si myslim todle vůbec nevadí. naopak si myslim,že má slušně zvládnutý zkreslení a ostrost je při zaclonění na 5,6 perfektní,což právě na tu krajinu už stačí... dle mýho slušnej objektiv, když víš jak a kdy ho používat...(a taky nezapomeň že stojí 6 tisíc novej, dá se sehnat i za 4 apůl u západních sousedů takže za tu cenu...)

  • Taffey
    Taffey
    27.11.2011 20:42

    Ale běžte, vy breptové. Objektivy můžu používat všechny s a-bajonetem. Stačí si koupit buď AF nebo MF redukci. NA běžné focení dovolených a podobně stačí ten seťák, na vážnější práci hodím áčko přes redukci. Vůbec nechápu, proč by měl být Nex jen pro cvakaly? Stejně většina lidí fotí furt stejně, i když je profík. Nastaví áčko nebo esko ne emko a jen kočíruje expozici. Na to nepozřebuju milion čudlíků na těle. Taky jsem měl podobný názor, přiznávám se k němu, ale po šesti letech používámí minolty D7D, která měla vemku skoro všechno, aby si vybral každý, jsem došel k závěru, že jsem používal tři čudlíky. Nastavení clony, korekci expozice a způsob měření. Nic jiného jsem nikdy nepoužil. NA těle nexe 5N jsou tři programovatelné čudlíky, kam si nastvím přesně to, co ke svému focení potřebuju. Nepotřebuju jezdit do menu jako idiot. Ono to ale chce si nejdřív nastudovat, co jaká mašinka umí a ne hned každé, kdo tuto mašinku má, považovat za cvakala. Víme?

  • Taffey
    Taffey
    27.11.2011 20:48

    Nehledě na to, že dobrých 90% všech dnešních moderních zrcadlovek, strčí Nex 5N, co se týče obrazové kvality, s přehledem do kapsy. Třeba co se týče šumu na vyšších citlivostech, věrnosti barev, barevné hloubce nebo třeba v pružnosti čipu. Nex 5N je ve většině parametrů na úrovni Sony A580 a to je, panečku, nějaká zrcadlovka. NAvíc nex 3 a 5 se s 5N nedají vůbec srovnávat. N5 je totálně vymakaná. Chápu, že se může někomu eklovat to ovládání, ale jak tu kdosi správně píše, na to se dá zvyknout.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    13.01.2012 06:39

    Tomáši, přes jednoduchou redukci lze používat všechna skla Minolta a Sony i dalších s tímto bajonetem Minolta-A.

  • david lehner
    david lehner
    12.10.2012 00:08

    Nex 5 jsem si koupil teprve pred nedavnem protoze me uz nebavilo tahat vsude muj batoh se zrcadlovkou a 8 kilo prislusenstvi a namuzu si tento fotacek vynachvalit. Jedinna nevyhoda je chybejici hledacek. Na nelogicke menu jsem si zvykl behem 14 dni.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram