Canon PowerShot SX40 HS

Firma Canon dodala na náš trh další novinku. Následovníka fotoaparátu PowerShot SX30 IS a to PowerShot SX40 HS. Na první pohled jsou změny malé, pokud si jich vůbec všimnete, ale realita je jiná. Nový procesor DIGIC 5 a zřejmě i snížení počtu pixelů se na výsledné fotografii skutečně projeví.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje 35× (!!!) optickým zoomem s rozsahem 24 mm – 840 mm (ekv. 35 mm). Aparát ostří podle mého soudu rychle a kvalitně. Excelentně je vyřešen zoom. Rychlost zoomování je určena mírou stisku a tím lze zoomovat opravdu výborně a velmi přesně. Za horších světelných podmínek si při focení pomáhá přisvícením. Ostření v super makrorežimu je možné od objektivu (0 cm).

Výrobce uvádí, že stabilizátor umožní posun až o 4,5 EV. Jisté je, že lze exponovat ostré snímky i pro velmi dlouhé časy pro danou ohniskovou vzdálenost. Několik ukázek najdete v závěru testu.

Blesk

Jeho dosah je od 50 cm do 7 m (W) resp. 1,4 m až 3 m (T) při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO a má všechny běžné režimy včetně synchronizace na druhé lamely. Dosah blesku se v porovnání SX30 zvýšil zřejmě kvůli možnosti použít vyšší ISO. Připojit lze i externí blesky, což odhalíte až po odstranění krytu patky.

Funkce dostupné u aparátu

LCD při snímání Nastavení

Jde o jak plně automatický fotoaparát, tak o aparát s plně manuální expozicí. Z přiložených snímků jsou základní funkce jasné. Aparát má řadu snímacích režimů. Režim Smart Auto vybírá z 32 různých typů scén (SX30 měl 28) a umožňuje tak pořizovat snímky bez nutnosti změny nastavení.

Z pohledu SW vybavení chybí opět ukládání do formátu RAW.

Možnosti Menu a Nastavení fotoaparátu naleznete na přiložených snímcích nebo na stránkách Canon.

Nastavení fotoaparátu Scénické režimy

Video

Nastavení rozlišení videa

Nově je k dispozici i FullHD s 24 fps. Ostatní vlastnosti heslovitě: MOV, Stereo, HD 30fps, včetně optického zoomu. Jeho rychlost je snížená, aby zvuk zoomování nebyl v záznamu slyšet. A ostří skutečně rychle a dobře. Natáčet lze až do zaplnění karty (max. 4GB resp. 30 minut ve FullHD/HD režimu). Navíc má video vlastní tlačítko záznamu, takže lze při něm také fotit (samozřejmě s výpadkem záznamu). Právě možnost používat 35× zoom a ve velmi slušné kvalitě nejen fotit ale i natáčet, dělá z SX40 velmi zajímavý fotoaparát. Pro běžného uživatele je to totiž návykové. Ukázkové video najdete zde. Jediný problém je „udržet“ fotoaparát.

Prohlížení snímků

LCD při prohlížení Možnosti při prohlížení

Snímky lze prohlížet ihned po expozici po dobu zvolenou v Menu. Po přepnutí do režimu prohlížení lze volit množství informací pomocí tlačítka DISP včetně histogramu. Při prohlížení lze například odstranit červené oči, prosvětlit stíny (i-Contrast), barevně snímek upravit, případně použít přechod snímku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • pm 2
    pm 2
    27.10.2011 07:03

    hmm , tak to si asi nzatim stale necham starou SX-1 , ktera sice nema tak velky zoom (28-520mm), ale zato po prehrani firmware uz ma RAW , fullHD uz ma davno taky , takze nic tak uzasnyho SX-40 nenabizi.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram