Barevné šílenství

Když fotografujete na černobílý film, hledáte světlo a stín. Fotografování v největší květinové zahradě světa je o barvách, ale v takové bohatosti, že mi to připadalo jako barevné šílenství. Najdete zde totiž odstíny, které se v přírodě běžně nevyskytují a Vy je proto nečekáte. Článek je i tipem pro Vás, ortodoxní černobílé fotografy, kteří barvě stále nemůžete přijít úplně na chuť.

Řeka tulipánů


Barevné šílenství se jmenuje Keukenhof. Je to asi největší zahrada světa otevřená pouze dva měsíce v roce od konce března do května.
Nachází se nedaleko holandského města Leiden. Zahrada plochou zabírá 32 hektarů.
Během osmi týdnů ji navštíví kolem miliónu lidí.

Keukenhof v květu


Hlavní rostlinou zahrady je tulipán, rostlina pocházející ze střední Asie, jejíž cibule dovezl do Vídně kolem roku 1550 habsburský velvyslanec v Turecku. Slavný botanik Carolus Clusius je začal šlechtit a pěstovat kolem roku 1600 v dnes nejstarší botanické zahradě světa Hortus Botanicus v Leidenu.

Azalky

Během krátké doby se tulipán v Holandsku stal záležitostí obrovského zájmu a v důsledku toho i velkých spekulací. Každý bohatý kupec je chtěl mít, byla to otázka prestiže. Za cibuli byli jinak velmi šetrní Holanďané schopni zaplatit až 10 ročních platů solidně placeného dělníka. Cibule se často dražily v hospodách, což dodávalo kuráž v rozhodování. Krach přišel v roce 1637. Opční obchody nebyly naplněny. Spousty kupců zbankrotovalo. Holanďané však zůstali světovou jedničkou v tulipánech, ale i v dalších rostlinách Keukenhofu: hyacintech, šafránech (crocus) a narcisech.
Keukenhof jsme navštívili druhý týden v květnu. Tulipány byly v plném květu, narcisy a šafrány již odkvetlé.

Barvy


Lepší je proto spíše konec dubna. Uvidíte zde určitě množství fotografů. To samozřejmě nepočítám mačkače kompaktů, který tu má skoro každý. V okamžiku, kdy vytáhnete stativ, vyrojí se jinak téměř nepostřehnutelní majitelé kinofilmových zrcadlovek, kteří okukují, aby jim něco neuniklo.

Zvláštní odrůdy tulipánů jsou pěstovány na oddělených záhonech.

Tulipán Tulipán
Tulipán

Zajímavé kompozice vytvořili zahradníci s běžnými odrůdami vysazenými v pravidelných vzorech.

Barevné vzory Barevné vzory
Barevné vzory Barevné vzory
Orchidej

V areálu je také velký skleník věnovaný orchidejím. Výhodou fotografování ve skleníku jsou menší problémy s rozhýbáním snímků v důsledku větru. Přesto tu průvan je a musí se vyčkat na ten správný okamžik.

Orchidej Orchidej

Ještě pár zkušeností s fotografováním.

Byl krásný slunečný den, dostatek světla. Záhony jsem fotografoval většinou z ruky s objektivem Tokina 28–70/2.6–2.8, který má vynikající kresbu a přenos kontrastu na cloně 5.6. Polarizační filtr jsem nepoužil. Orchideje a snímek záhonů je Sigmou 105/f2.8 na stativu a s kabelovou spouští. To umožnilo použít clonových čísel 11 a 16 kvůli dostatečné hloubce ostrosti u snímků detailů orchidejí. Použitý inverzní film Kodak Elitechrome 100 má živé barvy a velmi jemné zrno, které je dostatečné i pro případné větší zvětšeniny.

Stinnou stránkou Keukenhofu je obrovské množství lidí. Když je pěkné počasí, okolní parkoviště jsou doslova obležena tisíci aut. V takovém prostředí se člověk špatně soustřeďuje a musí neustále hlídat, aby mu nikdo v rozhodující chvíli nevstoupil do snímku. Ztrácíte pak požitek z fotografování.

Mnohem příjemnější bude vzít kolo a projet se po okolních silničkách mezi tulipánovými poli. Kola jsme ale bohužel neměli.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram