Canon PowerShot SX30 IS

Kam až se dá zajít? Canon PowerShot SX30 IS je zatím posledním ultrazoomem firmy Canon na našem trhu a s ním zašel až k 35x zoomu. Navíc jej používá i pro natáčení videa. Jak se to projevilo na kvalitě, se dozvíte v následujícím článku.

Testovací snímky I.

Některé fotografie jsou k dispozici v originální velikosti a kvalitě (označení ®. Originální snímky mají podle scény maximálně 5MB. Obvyklá hodnota je kolem 3,5 MB.

Pokrytí bleskem je dobré, ostření ve tmě s pomocí přisvícení také. Všimněte si (byť u náhledu) jednotlivých listů knihy.

Pokrytí bleskem - nejkratší ohnisko Pokrytí bleskem - nejdelší ohnisko

V režimu detekce tváře za špatného osvětlení.

Originál (R), F4.5; 1/60 s; ISO: 250, Ohnisková vzdálenost: 28.82 mm

Příklady nastavených fotografických efektů.

Efekt - živé barvy Efekt - rybí oko
Efekt - miniatura

V protisvětle se mohou objevit odlesky. To je však vzhledem ke konstrukci objektivu zcela běžný jev.

Originál (R), F5.0; 1/1250 s; ISO: 80, Ohnisková vzdálenost: 4.30 mm

Kadaňské panorama.

Originál (R), F4.0; 1/250 s; ISO: 80, Ohnisková vzdálenost: 12.65 mm

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    02.02.2011 13:42

    Petrkor - já myslím, že laické uživatele trochu podceňuješ, navíc se ale situace trochu mění. Dnes je totiž stále běžnější právě u laiků prohlížet fotky na velkých HD televizích. Nic profesionálního - typicky třeba pomocí věcí jako Playstation či XBOX, ale i tohle hodně posouvá požadavky nahoru. Schválně si to někdy zkus, stačí celkem běžná FullHD televice 32 palců (což je spíš pod průměrná velikost) a nebudeš se stačit divit, co všechno je na tom vidět, to je něco úplně jiného než třeba galérie FA na netbooku 11 palců. Můžu tě ubezpečit, že když si laik připojí přístroj k televizi (přes HDMI to jde i právě u SX30), tak mu výstup při 1600ISO určitě nebude připadat přijatelný a i těch 800ISO mu bude nejspíš vrtat hlavou...
    Tohle je vůbec téma na samostatný článek o ovlivňování se technologií - na jedné straně nároky na kvalitu sráží Facebook a podobné věci, na druhé straně ale právě rostoucí popularita a dostupnost HD TV nároky zase docelazvedá a lidi si na to zvykají (i videa v YouTube jsou dnes běžně v HD) - dopad je zas i zpětně do fotografie.

  • tomik 3
    tomik 3
    02.02.2011 20:18

    A co takhle Sony DSC-HX100V? 16 Mpx na čipu a 30x.
    Stejně toužím si jednou takovouhle mašinu půjčit. Abych si udělal vlastní názor. A trochu si pohrát.
    Tak tak, na full HD televizi se ISO 1600 líbit nebude.Bude to vypadat jako špatně nahraná VHS kazeta.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    03.02.2011 18:34

    koukal jsem nedávno na test předchozího typu, canon sx20 a byl jsem překvapen jak výrazně se dobrou kvalitou kresby odlišoval od ostatních asi 10 kompaktů, které byly také v tom testu...

  • Martin Švandelík
    Martin Švandelík
    04.02.2011 20:50

    Ja fakt nevim, ale ze vsech tech komentaru co na netu ctu me prijde, ze si tu vsichni "umelove" na SX30 akorat honi triko a bezny clovek je tu povazovan za uplneho blbce. 10 000kc neni tak mala castka, aby si kazdy kdo do toho chce jit predem nezjistil vsechny informace a neprecetl vsechny recenze, ktere jsou pro ten fotak dostupne a potom se rozhodl podle plusu a minusu co mu vyhovuje. Je jasne, ze vzdycky to bude proste kompromis. Vetsina prispevku je tu naprosto nekonstruktivni a zbytecna.

  • Zigi J.
    Zigi J.
    05.02.2011 18:57

    Bude to stejný šmejd, jako všechny SX, po roce a půl začne psát "Chyba obj., zap. fotoaparát", pak nepujde ani zoomovat a nakonec to odejde úplně. Reklamace canon neuzná a 10 000Kč v (!)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (21)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram