Panasonic GF1. „Zrcadlovka“ s permanentním živým náhledem. Uvozovky jsou pro skalní zastánce významu pojmu. Je to totiž (nikoliv jediná) zrcadlovka, která žádné zrcadlo nemá. Má to své výhody a své nevýhody. Výhodou je, že má permanentní živý náhled. A jako taková nemá nedostatky zrcadlovek, co jej mají "jen někdy".

Panasonic DMC-GF1

Základní vlastnosti

O ergonomii těla nemá vzhledem k jeho tvaru smysl příliš psát. K jeho držení napomáhá místo pro palec a jasný výstupek na přední straně pro prsty ruky. Ovládání funkcí je vyřešeno tak, jak je u této značky obvyklé. Veškeré ovládací prvky jsou hmatem čitelné velmi dobře. Snad jen bych uvítal kompenzaci expozice přímo na tlačítku. K většině funkcí se lze dostat pomocí tlačítka Q.MENU.

Dostupné funkce  - Quick menu

Mezi ně patří: režim blesku (synchronizace je však závislá na nastavení v menu), režim filmu, režim videa, rozlišení a poměr stran, formát uložení dat, intenzitu podsvícení displeje, inteligentní kontrast, druh ostření (v případě výběru jednoho bodu lze zvolit velikost a umístění), režim měření expozice, kompenzaci expozice, citlivost, vyvážení bílé a způsob zobrazení kapacity karty. Vše lze ovládat jak křížovým voličem, tak kolečkem pod palcem. To lze otáčet a mačkat. Vlastní volič má i sekvenční snímání (expoziční bracketing a samospoušť). Na ovládání si jistě velmi rychle zvyknete.

Panasonic DMC-GF1 Panasonic DMC-GF1
Konektory Umístění baterie a karty

Fotoaparát umožňuje nastavit čas expozice od 1/4000 s až do 60s a také režim Bulb (maximálně 4 minuty). Clona u objektivu Panasonic LUMIX G 20mm/F1,7 ASPH je od F1,7 do F16.

Horní strana (s krytem sáněk blesku)

Citlivost lze vybrat Auto, Inteligentní Auto, ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

S vyklopeným bleskem

Interní blesk se směrným číslem GN 11 disponuje všemi možnými režimy. Je-li zvolena synchronizace na druhé lamely, jsou dostupné pouze tři režimy (bez redukce červených očí). Připojit lze i externí blesky. Synchronizační čas s interním bleskem je 1/160s a delší. Režim snímání – jeden snímek, sekvenční snímání, expoziční bracketing a samospoušť se volí přímo na těle (viz. Doprovodné snímky).

Objektiv nemá redukci vibrací. Čipy u Panasonicu také ne. Reálně to nechybí – při troše zkušeností dosáhnete s tímto objektivem ostrých fotografií i u časů kolem 1/10 vteřiny (našel jsem ostrý snímek z ruky při 0,3s) a to už bude opravdu tma (nebo budete hodně clonit). Použitý čip otevřeného standardu Micro 4/3 asi opět rozpoutá vášnivé diskuze především u zastánců FF formátu. Podívejte se na snímky a udělejte si závěr sami.

Čip je zmíněného standardu Micro 4/3 o rozměrech 17,3×13 mm. Efektivní rozlišení je 4000×3000 bodů (12Mpx). Snímat lze v poměru stran 4:3, 3:2, 16:9, 1:1. SuperSonicWave filtr se stará o odstranění nečistot z čipu.

Tělo má hmotnost 350g, včetně dodávaného objektivu Panasonic LUMIX G 20mm/F1,7 ASPH 450 gramů. Rozměry samotného těla jsou cca 119×71×36 mm.

Zadní strana

Hledáček nenajdeme. Lze však dokoupit elektronický s kompletním přenosem všech informací. Jeho rozlišení je 202 tisíc bodů. LCD má velikost 3" a je tvořen 460 000 body. Obraz na něm je vynikající. To platí jak pro barevnou věrnost, tak pro jemnost zobrazení.

Druhy ostření Velikost a posun ostřícího bodu

V prostředí, kde bych se bez přisvícení o schopnost zaostřit bál i u zrcadlovek, ostřila GF1 bez problémů. Co mě až udivilo, byla kvalita obrazu na LCD za šera. Byl prakticky bez rušivého elektronického zesílení a velmi jasný. Charakterizoval bych to asi tak, že GF1 viděl ve tmě i to, co lidské oko ne. Očekával bych, že ostřící body půjdou posunout více do krajů snímku.

"Vidění" za tmy
Zobrazení na LCD Zobrazení na LCD

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    10.01.2010 14:39

    Stejně je to vrchol, když se člověk na svobodném mediu dozví, že když nemá masový většinový názor (aniž kdo přesně ví, co většinový názor je) - je sebestředný.

  • Stanislav Lokaj
    Stanislav Lokaj
    10.01.2010 18:52

    zž zase musíte mít poslední slovo, co p. zitko? howgh.

  • JH 1
    JH 1
    20.01.2010 20:34

    Zajímavá alternativa, tahat "krosnu" s fotovýbavou je často dost únavné :)

    ----------------.)
    http://fotohemala.cz

  • Taffey
    Taffey
    25.01.2010 12:41

    Mirku Zítko, nevím, jestli jich je 58 nebo 580 tisíc, ale vím bezpečně, že dva jsem už nyní. Je tristní nepochopení, proč je hledáček lepší než LCD monitor.

  • wayne
    wayne
    25.01.2010 14:18

    "focení v tělocvičném režimu předpažení je trochu mimo". :O to je co za hlupost? kde je problem ruky pokrcit a nefotit predpazeny? obcas mi internetove diskusie pripominaju rozpravku Mudry Matko a blazni. a cim dalej tym viac.... :(

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (59)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram