Fotoaparát.cz

Panasonic DMC-GF1

Panasonic GF1. „Zrcadlovka“ s permanentním živým náhledem. Uvozovky jsou pro skalní zastánce významu pojmu. Je to totiž (nikoliv jediná) zrcadlovka, která žádné zrcadlo nemá. Má to své výhody a své nevýhody. Výhodou je, že má permanentní živý náhled. A jako taková nemá nedostatky zrcadlovek, co jej mají "jen někdy".

Panasonic DMC-GF1

Základní vlastnosti

O ergonomii těla nemá vzhledem k jeho tvaru smysl příliš psát. K jeho držení napomáhá místo pro palec a jasný výstupek na přední straně pro prsty ruky. Ovládání funkcí je vyřešeno tak, jak je u této značky obvyklé. Veškeré ovládací prvky jsou hmatem čitelné velmi dobře. Snad jen bych uvítal kompenzaci expozice přímo na tlačítku. K většině funkcí se lze dostat pomocí tlačítka Q.MENU.

Dostupné funkce  - Quick menu

Mezi ně patří: režim blesku (synchronizace je však závislá na nastavení v menu), režim filmu, režim videa, rozlišení a poměr stran, formát uložení dat, intenzitu podsvícení displeje, inteligentní kontrast, druh ostření (v případě výběru jednoho bodu lze zvolit velikost a umístění), režim měření expozice, kompenzaci expozice, citlivost, vyvážení bílé a způsob zobrazení kapacity karty. Vše lze ovládat jak křížovým voličem, tak kolečkem pod palcem. To lze otáčet a mačkat. Vlastní volič má i sekvenční snímání (expoziční bracketing a samospoušť). Na ovládání si jistě velmi rychle zvyknete.

Panasonic DMC-GF1 Panasonic DMC-GF1
Konektory Umístění baterie a karty

Fotoaparát umožňuje nastavit čas expozice od 1/4000 s až do 60s a také režim Bulb (maximálně 4 minuty). Clona u objektivu Panasonic LUMIX G 20mm/F1,7 ASPH je od F1,7 do F16.

Horní strana (s krytem sáněk blesku)

Citlivost lze vybrat Auto, Inteligentní Auto, ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

S vyklopeným bleskem

Interní blesk se směrným číslem GN 11 disponuje všemi možnými režimy. Je-li zvolena synchronizace na druhé lamely, jsou dostupné pouze tři režimy (bez redukce červených očí). Připojit lze i externí blesky. Synchronizační čas s interním bleskem je 1/160s a delší. Režim snímání – jeden snímek, sekvenční snímání, expoziční bracketing a samospoušť se volí přímo na těle (viz. Doprovodné snímky).

Objektiv nemá redukci vibrací. Čipy u Panasonicu také ne. Reálně to nechybí – při troše zkušeností dosáhnete s tímto objektivem ostrých fotografií i u časů kolem 1/10 vteřiny (našel jsem ostrý snímek z ruky při 0,3s) a to už bude opravdu tma (nebo budete hodně clonit). Použitý čip otevřeného standardu Micro 4/3 asi opět rozpoutá vášnivé diskuze především u zastánců FF formátu. Podívejte se na snímky a udělejte si závěr sami.

Čip je zmíněného standardu Micro 4/3 o rozměrech 17,3×13 mm. Efektivní rozlišení je 4000×3000 bodů (12Mpx). Snímat lze v poměru stran 4:3, 3:2, 16:9, 1:1. SuperSonicWave filtr se stará o odstranění nečistot z čipu.

Tělo má hmotnost 350g, včetně dodávaného objektivu Panasonic LUMIX G 20mm/F1,7 ASPH 450 gramů. Rozměry samotného těla jsou cca 119×71×36 mm.

Zadní strana

Hledáček nenajdeme. Lze však dokoupit elektronický s kompletním přenosem všech informací. Jeho rozlišení je 202 tisíc bodů. LCD má velikost 3" a je tvořen 460 000 body. Obraz na něm je vynikající. To platí jak pro barevnou věrnost, tak pro jemnost zobrazení.

Druhy ostření Velikost a posun ostřícího bodu

V prostředí, kde bych se bez přisvícení o schopnost zaostřit bál i u zrcadlovek, ostřila GF1 bez problémů. Co mě až udivilo, byla kvalita obrazu na LCD za šera. Byl prakticky bez rušivého elektronického zesílení a velmi jasný. Charakterizoval bych to asi tak, že GF1 viděl ve tmě i to, co lidské oko ne. Očekával bych, že ostřící body půjdou posunout více do krajů snímku.

"Vidění" za tmy
Zobrazení na LCD Zobrazení na LCD

Provozní časy a výdrž

Start aparátu je prakticky okamžitý a i ostatní provozní časy nijak neomezují. Paradoxně mě zarazilo vypínání – než vše „zhasne“, tak to trvá cca 2 vteřiny (domnívám se, že GF1 „oklepává“ čip. Na jedno nabití baterie jsem nafotil skoro 600 snímků, cca 100 s bleskem – tolik jsem nečekal. Subjektivně GF1 „šlape“ zrcadlovkám na paty a při porovnání v režimu živého náhledu je předčí. A to jak co do rychlosti expozice, tak co do výdrže. Otázkou je, jak se tato fakta změní při použití méně světelného objektivu LUMIX G VARIO 14–45mm / F3.5–5.6 ASPH. / MEGA O.I.S., který je setovou alternativou k zapůjčenému.

Video

Menu pro video Druh ostření v režimu video

Režim videa lze zvolit v sedmi různých variantách. Tři ve formátu AVCHD Lite (ideální pro přehrávání na TV Panasonic), čtyři ve formátu MOTION JPEG. Technická data – PAL 1280×720, 50p (výstup na senzoru 25fps) (SH: 17Mbps, H: 13Mbps, L: 9Mbps) // Motion JPEG (HD / WVGA / QVGA). Aparát při natáčení videa automaticky ostří (volba v menu), případně si můžete pomoci namáčknutím spouště.

Další nastavení snímání

Menu - funkce pro focení Možnosti Osobního menu
Setup - nastavení fotoaparátu Vlastní menu
Dostupné scénické režimy

K dispozici jsou mimo základních režimů expozice (P,A,S,M) také scénické režimy, Inteligentní automatika (vybírá z režimu AF tracking/i.ISO/i­.detekce tváří/i.detekce scén/i.zaostřo­vání/i.expozi­ce), režim Mé barvy, dva vlastní režimy a režim videa. Vše si můžete prohlédnout na doprovodných snímcích. Výborné je automatické vyvážení bílé. Nicméně pokud budete potřebovat, nastavíte prakticky jakou chcete – k dispozici je kromě řady pevných možností také vyvážení od 2500K do 10 000K po 100K.

Režimy filmu

Zajímavý je režim filmu, ve kterém nastavíte barvu snímku. V režimu Multifilm pak můžete exponovat tři barevně odlišné snímky najednou. Aparát samozřejmě zvládá (a to velmi dobře) i režim detekce tváře, včetně preference ostření na známé (uložené) tváře. Nenajdeme režim detekce úsměvu. Jediné, co s GF1 v kombinaci se zapůjčeným objektivem nemá smysl fotit, je makro – ostří od cca 20 cm.

Ukázky režimu filmu

Režimy filmu Režimy filmu
Režimy filmu

Podstatné je, že lze (samozřejmě) snímat i do formátu RAW, kde některé „barevné“ úpravy odpadají a lze je v případě potřeby nechat na PC.

Podrobnou specifikaci fotoaparátu Panasonic GF1 naleznete na www.panasonic.cz.

Prohlížení a úpravy při prohlížení

Přiložené snímky dokumentují možnosti zobrazení množství informací a menu při prohlížení.

Menu pro Přehrávání snímků LCD v režimu přehrávání

Ukázkové snímky I

Na rodinné snímky se GF1 s použitým objektivem hodí velmi dobře. Většina fotografií vzniklých za špatných podmínek je pro běžné použití výborná. U druhého snímku byla v místnosti již prakticky tma (focen bez přisvětlení). Vše v režimu detekce tváře, která také byla nalezena všude s výjimkou druhého snímku). Snímky „mezi dveřmi“ jasně ukazují dobrou expozici na obličej.

Náhled (R) Výřez, Clona: 1.7, 1/30 s, ISO: 320
Náhled (R) Výřez, Clona: 1.7, 1/10 s, ISO: 400
Náhled (R) Výřez, Clona: 1.7, 1/13 s, ISO: 400
Náhled (R) Výřez, Clona: 1.7, 1/20 s, ISO: 400
Náhled (R) Výřez, Clona: 4.0, 1/160 s, ISO: 100

Hloubka ostrosti je u použitého objektivu skutečně malá, což poskytuje možnost s ní velmi dobře pracovat.

Náhled (R) Výřez, Clona: 1.7, 1/6 s, ISO: 100
Náhled (R) Výřez, Clona: 1.7, 1/25 s, ISO: 100

Pokrytí bleskem.

Náhled, Clona: 16, 1/125 s, ISO: 1600

Focení blízkých předmětů si nemůže dělat nárok na označení „makro“. Ale jak u běžné zrcadlovky, tak i u GF1 stačí vyměnit objektiv.

Náhled (R) Výřez, Clona: 5.6, 1/400 s, ISO: 100

Focení v protisvětle je bez jakýchkoliv reflexí. V případě, že je zapnut režim inteligentní kontrast (tři úrovně), tak se při kontrastní scéně podle „svého uvážení“ aktivuje.

Náhled, Clona: 11, 1/4000 s, ISO: 100 Náhled, Clona: 4.5, 1/4000 s, ISO: 100
Náhled, Clona: 2.8, 1/2000 s, ISO: 100
Bez aktivace a s aktivací režimu iKontrast(nejvyšší úroveň)

Ukázkové snímky II.

Originální snímky

(R) Originál, Clona: 5.6, 1/400 s, ISO: 100 (R) Originál, Clona: 5.6, 1/1600 s, ISO: 400 (R) Originál, Clona: 7.1, 1/4000 s, ISO: 1600 (R) Originál, Clona: 2.0, 1/1300 s, ISO: 100 (R) Originál, Clona: 5.6, 1/800 s, ISO: 100  (R) Originál, Clona: 5.6, 1/4000 s, ISO: 400

Šum. Redukce šumu se zapíná automaticky (volba v Menu) pro dlouhé časy (cca delší než 1 s). Do ISO800 se množství detailů podstatně nemění, u hodnoty ISO1600 je ztráta mírně patrná, ISO3200 v podexponovaných oblastech vykazuje šum, v dobře exponovaných částech není podstatný rozdíl v porovnání s hodnotou ISO1600. Vzhledem k velikosti čipu a počtu jeho bodů považuji výsledek za velmi dobrý.

Náhled na scénu Náhled na scénu
Výřezy Výřezy

A na závěr několik snímků nočního města. První je focený z ruky při WB Auto. Ostatní jsou ze stativu při vyvážení bílé na denní světlo.

Náhled (R) Výřez, Clona: 1.7, 1/15 s, ISO: 400
Náhled (R) Výřez, Clona: 5.6, 1.3 s, ISO: 400
Náhled (R) Výřez, Clona: 1.7, 1/60 s, ISO: 1600

Shrnutí a závěr

Z GF1ky jsem měl skvělý pocit. A společně s daným objektivem ještě lepší. Nepřekypuje zbytečnostmi v nastavení, podstatné možnosti mají vlastní tlačítko nebo jsou dostupné přes Quick menu. To považuji za velkou výhodu.

Rychlost a přesnost ostření je neporovnatelně lepší, než u kompaktů. Za šera dokonce zcela nesrovnatelná. Lze ji srovnat se zrcadlovkami, které v režimu živého náhledu i předčí. Svůj podíl na tom v tomto případě má jistě i použitý objektiv. Čitelnost LCD je i za (skoro) tmy excelentní, za slunečného dne výborná. Kvalita fotografií je velmi dobrá. Výdrž baterií výborná.

Cena setu s objektivem Panasonic LUMIX G 20mm/F1,7 ASPH je pod 23 000,– a to je asi to jediné, co mohu považovat u GF1 za zápor. Přesto, nebo právě proto, lze kombinaci těla GF1 a objektivu Panasonic LUMIX G 20mm/F1,7 ASPH doporučit každému, kdo chce malý, rychlý, kvalitní a netradiční fotoaparát s HD videem a příliš nepočítá s širokou výbavou profesionála.

Děkuji firmě Panasonic za zapůjčení fotoaparátu Panasonic DMC-GF1 společně s objektivem LUMIX G 20mm/F1,7 ASPH k redakčnímu testu.