Panasonic GF1. „Zrcadlovka“ s permanentním živým náhledem. Uvozovky jsou pro skalní zastánce významu pojmu. Je to totiž (nikoliv jediná) zrcadlovka, která žádné zrcadlo nemá. Má to své výhody a své nevýhody. Výhodou je, že má permanentní živý náhled. A jako taková nemá nedostatky zrcadlovek, co jej mají "jen někdy".

Panasonic DMC-GF1

Základní vlastnosti

O ergonomii těla nemá vzhledem k jeho tvaru smysl příliš psát. K jeho držení napomáhá místo pro palec a jasný výstupek na přední straně pro prsty ruky. Ovládání funkcí je vyřešeno tak, jak je u této značky obvyklé. Veškeré ovládací prvky jsou hmatem čitelné velmi dobře. Snad jen bych uvítal kompenzaci expozice přímo na tlačítku. K většině funkcí se lze dostat pomocí tlačítka Q.MENU.

Dostupné funkce  - Quick menu

Mezi ně patří: režim blesku (synchronizace je však závislá na nastavení v menu), režim filmu, režim videa, rozlišení a poměr stran, formát uložení dat, intenzitu podsvícení displeje, inteligentní kontrast, druh ostření (v případě výběru jednoho bodu lze zvolit velikost a umístění), režim měření expozice, kompenzaci expozice, citlivost, vyvážení bílé a způsob zobrazení kapacity karty. Vše lze ovládat jak křížovým voličem, tak kolečkem pod palcem. To lze otáčet a mačkat. Vlastní volič má i sekvenční snímání (expoziční bracketing a samospoušť). Na ovládání si jistě velmi rychle zvyknete.

Panasonic DMC-GF1 Panasonic DMC-GF1
Konektory Umístění baterie a karty

Fotoaparát umožňuje nastavit čas expozice od 1/4000 s až do 60s a také režim Bulb (maximálně 4 minuty). Clona u objektivu Panasonic LUMIX G 20mm/F1,7 ASPH je od F1,7 do F16.

Horní strana (s krytem sáněk blesku)

Citlivost lze vybrat Auto, Inteligentní Auto, ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

S vyklopeným bleskem

Interní blesk se směrným číslem GN 11 disponuje všemi možnými režimy. Je-li zvolena synchronizace na druhé lamely, jsou dostupné pouze tři režimy (bez redukce červených očí). Připojit lze i externí blesky. Synchronizační čas s interním bleskem je 1/160s a delší. Režim snímání – jeden snímek, sekvenční snímání, expoziční bracketing a samospoušť se volí přímo na těle (viz. Doprovodné snímky).

Objektiv nemá redukci vibrací. Čipy u Panasonicu také ne. Reálně to nechybí – při troše zkušeností dosáhnete s tímto objektivem ostrých fotografií i u časů kolem 1/10 vteřiny (našel jsem ostrý snímek z ruky při 0,3s) a to už bude opravdu tma (nebo budete hodně clonit). Použitý čip otevřeného standardu Micro 4/3 asi opět rozpoutá vášnivé diskuze především u zastánců FF formátu. Podívejte se na snímky a udělejte si závěr sami.

Čip je zmíněného standardu Micro 4/3 o rozměrech 17,3×13 mm. Efektivní rozlišení je 4000×3000 bodů (12Mpx). Snímat lze v poměru stran 4:3, 3:2, 16:9, 1:1. SuperSonicWave filtr se stará o odstranění nečistot z čipu.

Tělo má hmotnost 350g, včetně dodávaného objektivu Panasonic LUMIX G 20mm/F1,7 ASPH 450 gramů. Rozměry samotného těla jsou cca 119×71×36 mm.

Zadní strana

Hledáček nenajdeme. Lze však dokoupit elektronický s kompletním přenosem všech informací. Jeho rozlišení je 202 tisíc bodů. LCD má velikost 3" a je tvořen 460 000 body. Obraz na něm je vynikající. To platí jak pro barevnou věrnost, tak pro jemnost zobrazení.

Druhy ostření Velikost a posun ostřícího bodu

V prostředí, kde bych se bez přisvícení o schopnost zaostřit bál i u zrcadlovek, ostřila GF1 bez problémů. Co mě až udivilo, byla kvalita obrazu na LCD za šera. Byl prakticky bez rušivého elektronického zesílení a velmi jasný. Charakterizoval bych to asi tak, že GF1 viděl ve tmě i to, co lidské oko ne. Očekával bych, že ostřící body půjdou posunout více do krajů snímku.

"Vidění" za tmy
Zobrazení na LCD Zobrazení na LCD

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    08.01.2010 12:55

    OK, tak já dám aspoň info, kde ty informace o hledáčku lze najít : http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicGF1/page6.asp

  • Václav Kramář
    Václav Kramář
    08.01.2010 17:52

    Tomas Hruby: Neglorifikuji. Prostě je pro mně výrazně pohodlnější. A v dané třídě očekávám, že mi výrobce dá na výběr jestli chci použít LCD nebo optický hledáček.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    09.01.2010 12:56

    Mam zksuenost s dalkomery a vim, ze na 28mm mam externi pruhledovej hledacek, na 35mm jde vyuzit integrovany, na 50mm omezene a na delsi ohnisko je to smesne.
    Jak by fungoval opticky pruhledovy hledacek, kde budou objektivy od 20mm do 300mm?

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    09.01.2010 13:08

    To problém je, ale já osobně bych na takovou placičku nikdy takové tele nedal - mně by vyhovoval jako pohotový lehký kompakt s max. 2-3 pevnými skly, což by šlo řešit způsoby, které jste popsal. Pokud někdo chce používat tuto kategorii přístrojů pro všechna ohniska, jako zrcadlovku, pak se musí spokojit s externím elektronickým hledáčkem, který se ovšem, právě pro tento model totálně nepovedl.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    09.01.2010 13:26

    Dovedu si představit, jak nějaký "moderní" fotograf fotí s tímto + 300mm tele na LCD, jednou rukou, při jízdě na kole a druhou rukou telefonuje :-). To jen žertuji.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    09.01.2010 14:27

    Kouzlo této třídy jsou pro mne právě ty pancake pevná, světelná skla kratších ohnisek, nikoliv telata - ta nasadím na zrcadlovku. Se 2-ma pancaky bych to všecko strčil do kapsy a mohl jít kamkoliv a fotit třeba indoor bez blesku, nebo krajinu, cestopis. reportáž, momentky, ... . Dlouhé tele - třeba na sport, nebo na zvěř - ostřit na LCD - no někdo to asi dokáže ... .

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    09.01.2010 16:26

    Takze kdyz to shrnu, chcete aby do takoveho typu fotoaparatu dal vyrobce opticky hledacek pro cca dve sirsi ohniska a dale prilozil pruvodni dopis, jak jsou vsechna ostatni ohniska na hovno a dale by mohl byt dole uveden seznam vsech 58 lidi, kteri by to takto chteli?

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    09.01.2010 17:40

    Zvláštní, jak strašně moc se zapomíná na ty, kdo před deseti lety měly kompakty na kinofilm a zrcadla vůbec neřešili. Takoví lidé stále existují, je jich velká část populace a část z nich si koupí právě takovýhle foťák. Tvrzení, že je jich 58, předchozí příspěvek značně degraduje.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    09.01.2010 17:41

    i

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    09.01.2010 18:16

    Myslite ze clovek, ktery je typove stejny jako ten co si v roce 1991 koupil kompakt za 1290 Kc je shodny s tim kdo si koupi tento aparat? Kdo si tenkrat koupil takovy kompakt a jake mel jine moznosti? Myslite si ze ty lidi si ty kompakty kupovali kvuli hledackum a ted vyhladovele cekaji na kompakt s hledackem? Proboha.
    Take je zajimave kolik % kompaktnich kinofilmovych fotaku melo zoom? Ma to nejake predikci do soucasnosti? Budeme delat FF kompakty s fixnim ohniskem a fixfokusem...? vite kolik takovych aparatu bylo a lidi neresili zoom a AF? Co to je strasnou osli spojku do minulosti?

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    09.01.2010 19:47

    Petře, WK to sice napsal dost natvrdo, ale má do značné míry vlastně pravdu. Uvědom si, že PEN ani GF1 nejsou dálkoměrné foťáky - sice se jim podobají vzhledem a do jisté míry i cílovou skupinou, ale jinak je toto srovnání defakto pitomost. Nejen že nemají dálkoměr, ale dokonce hledáček (ať už standardní LCD anebo ten přídavný) se "dívají" skrz objektiv, tedy jako u zrcadlovky. Jenže zrcadlovka to jaksi taky není, protože to nemá zrcadlo :-) Podle mě je toto srovnávání docela zavádějící jako celek - koncept těchto přístrojů je prostě jiný než u čehokoli jiného. Zrovna tak dnešní digikompakty nelze srovnávat s filmovými kompakty...
    Já osobně jsem přesvědčen, že roubovat optický hledáček k přístroji koncepce GF1/Pen přmo do těla je tak trochu blbost - za aspoň trochu únosnou cenu by to musel být děsný paskvil, v "pořádné" kvalitě to zas nikdo nekoupí. Asi má smysl něco jako nabízí Olympus k PENu, kde se dělá hledáček speciálně pro pancake, který se nasazuje do sáněk blesku (BTW nic nového, třeba uživatelé dálkoměrného Kieva/Contaxu dobře znají).

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    09.01.2010 20:54

    Dovolím si poznámku. Loni v létě jsem koupil E-1P právě s malým 2,8/17 objektivem. No a čím mne zaujal právě tento typ, vždyť jsem si za stejné peníze mohl klidně pořídit nějakou zrcadlovku, nebo za polovinu ceny nějaký vyspělý kompakt Canon nebo Nikon.
    Důvody mohou někomu připadat k smíchu, ale bylo to krásné "retro" provedení aparátu, přesně s objektivem, na jaký jsem zvyklý (f=35 ekv), s celkem dobrou světelností a malými celkovými rozměry.
    Aparát nabízel to co používám a prakticky neobsahoval nic navíc, třeba blesk.
    Nasazovací hledáček se mi po půl roce používání jeví jako zcela nepotřebný, celou tu dobu je uložený v šuplíku doma.
    Přístroj nabízí dobrou kvalitu výstupu, navíc má pěkný LCD, ale hlavně je celkově s objektivem malý, takže na to stačí o jednu velikost menší brašna než na jinou miniaturu E420 s 2,8/25. Takže konečně je ke koupi "jednoduchý" aparát na nošení jen tak, když je zatěžko tahat se se zrcadlovkou. V prodejně jsem tenkrát neváhal ani minutu.
    Přístroj v recenzi vypadá taky velmi dobře, hlavně se mi líbí objektiv 1,7/20, sice je trochu větší než pancake na E-1P.
    PL

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    09.01.2010 21:42

    2 Tomáš Hrubý: Ale ano, :-). Jenže když součástí rozumné argumentace je podobný prvek, pak argumentace jako taková strašlivě ztratí a to je škoda. A tady obzvlášť.
    Já se sice nadchnu pro cokoliv, co fotí, ale když si můžu vybrat s čím si "jdu něco cvaknout", pak se jasně ukáže i když se to nedá nijak měřit. A teď jsem si mohl vybrat ze čtyř df včetně dvou pravých zrcadlovek. GF1 jsem měl s sebou vždycky...

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    09.01.2010 22:06

    PL -to ale vůbec není k smíchu!!! Popisuješ přesně to samé, proč já s sebou pořád tahám "topkompakt" Canon G10 a třeba na focení ryb s ním fotím víc než s DSLR - prostě jsou situace, kdy se člověk dost dobře nemůže tahat s DSLR, přitom G10 mi dá v řadě situací výstup k zrcadlovce dost blízký. PEN a další podobné přístroje koncept dále rozvíjejí - proti kompaktu (byť nadprůměrnému) zlepší kvalitu při vyšších ISO, už začne být možné využít pro tvorbu i hloubku ostrosti, rozměry se ale přitom kompaktu hodně blíží - podle mě dobrý nápad. Já osobně nejsem zas až tak odvázaný z těch pancake objektivů, přece jen mě víc oslovily ty kompaktní zoomy, ale to už je dáno osobními potřebami. Měl jsem možnost si to otestovat a asi do tohoto typu přístroje půjdu také, prozatím jsem si necal zajít chuť vzhledem k veliké spokojenosti s G10, ale nakonec asi neodolám...

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    09.01.2010 22:45

    Zaujala mě diskuze displej vs.hledáček. Sám preferuji hledáček (zrcadlovka s možností ž.náhledu), žena preferuje hledáček (výběr mezi displejem a displejem v hledáčku), ale jsou situace kdy přednost hledáčku dáváme. Třeba stativ a další. A když někomu vyhovuje focení přes displej, proč ne.

  • Ef Fdom
    Ef Fdom
    10.01.2010 02:27

    K ostrosti GF1. Pri pouzit ACR nebo Lightroomu je vysledek vyrazne ostrejsi.

    Mam jej jako maly fotoaparat se zoomem a jsem velmi spokojen. V porovnani s DSLR (Canon) si jen musim davat pozor na preci jen malinko mensi dynamicky rozsah a vetsi nachylnost k prepalum.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    10.01.2010 11:28

    Panenko maria sedmibolestna, tak jsme se dozvedeli, ze nekdo na zrcadlovce preferuje hledacek, proto by asi mohl byt i u tohoto modelu... Skoro na 100% si myslim ze ty lidi vubec nevedi co pisi a nikdy si nespojili pruhledovy hledacek a zmeny ohnisek. Cest trem vyjimkam.

    PK: 58 uzivatelu byla basnicka zkratka, a je zajimave, jak forma zcela utluce podstatu veci, zrejme se musite v beznem zivote dost zakousavat, kdyz komentujete treba kdyz nekdo po sportu rekne "ja jsem uplne mrtvej". 58 uzivatelu je ale mene povsimnutivhodna vsuvka nez zcela absurdni situace, kdy nejaka komunita rika co by se pro ni mohlo delat. Napriklad na Fstopu nebo mozna i Paladixu by se komunita mohla divit, ze v kazdem fotu nemaji na pulte rodinal a mohli by argumentovat milionkrat cimkoli. Dalsi komunita si zase stezuje ze neda koupit samopal s dum-dum strelivem. Ta sebestrednost je neuveritelna. A ta osobne sobecka racionalizace, ze by se jako udelal pruhledovy hledacek pro ty dve ohniska jaky pouzivam ja, to je uz na diplom za manipulaci.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    10.01.2010 14:19

    Jaká sebestřednost ? Každý z nás přece prezentuje SVÉ názory - kdo rozhodne, čí názor je sebestřednější ? Kdo z nás přesně ví, zda lidí názoru podobného mému je 58, nebo 580.000,- - dělal jste nějaký průzkum. Já tu občas vidím tendece k potlačování jiných, než středo-proudových, většinových názorů. Rozumný výrobce naslouchá názorům potenciálních zákazníků a vyhodnotí si je sám - některý tak, jiný onak - tak to nedělejte za něj.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    10.01.2010 14:23

    Já tedy doufám, že každý prezentuje své názory, Ale kdo ví ... .

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    10.01.2010 14:30

    Tak prostě zakažte pod recenzemi diskuzi, nebo povolte jen pochvalné ódy a budete mít klid - a my taky - budem vědět, že to nemá cenu číst.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (59)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram