Geotagging v praxi

Poté co technologie GPS zasáhla turisty a přinesla jim geocaching, dostává se pomalu i mezi fotografy. Geotagging, ukládání zeměpisných souřadnic do fotografií, je stále rozšířenější a fotoaparáty s GPS se množí jako trpaslíci. Vlastnictví takového přístroje však není jedinou cestou jak geotagovat.

Garmin eTrex Legend

Modrá krabička o rozměrech velkého mobilního telefonu vážící 150g s displejem oplývajícím čtyřmi odstíny šedé v sobě ukrývá překvapivě použitelnou outdoorovou GPS. Funguje na dvě tužkové baterie s výdrží kolem 15 hodin, obsahuje mapové podklady, má 8 MB vestavěné paměti a umí i omezeně navigovat. Ale hlavně umí trasovat. Track log, záznam prošlé trasy, má kapacitu na 10 000 bodů nebo 10 tras. Kamenem úrazu může být popojení s počítačem, bez kterého soubor s prošlou trasou nezískáte. U takto základního přístroje zapomeňte na pohodlné propojení přes USB, Garmin eTrex Legend se připojuje přes speciální kabel do sériového portu. Naštěstí, pokud nemáte v počítači sériový port, lze sehnat redukci do USB. A speciální kabel si zručnější fotograf vyrobí sám. Pak již nic nebrání uložení trasy do PC.

Garmin eTrex Legend sice není nejmladší, je však čistokrevnou GPSkou, takže příjem signálu a přesnost byla z testovaných řešení nejlepší. Satelity našel do několika minut po zapnutí a prakticky po celou dobu je neztratil z dohledu. Přesnost byla kolem 5 metrů. Protože u této navigace můžete nastavit i působ a hustotu záznamu track logu, jsou i fotografie otagované pomocí těchto dat umístěné nejpřesněji. Problémy nebyly ani v lese ani v parku. Jediná drobná ale očekávaná nepřesnost je u fotografie se zmrzlinou. Tu jsem totiž kupoval v obchodě a tam ani Legend neměl signál.

Sony GPS-CS1

Malé, bílé, zaoblené, s podivnou anténou a na jednu tužkovou baterii. To je ve zkratce jednoúčelový přístroj od Sony. Přístroj má jen jediné tlačítko sloužící k zapnutí. Příjemné je, že k počítači se GPS-CS1 připojuje přes běžný USB kabel a zobrazí se jako disk. Stažení prošlé trasy je tedy záležitostí zkopírování jediného souboru. Paměť přístroje je 31 MB, což s přehledem stačí na pár týdnů nepřetržitého pochodu. Baterie však vydrží „jen“ 14 hodin.

Sony GPS-CS1 nemá tak dobrý příjem signálu jako Garmin. Nalezení satelitů trvalo trochu déle, stále však v řádu minut, a přesnost také nebyla oslnivá. V horším případě vám fotografie uskočí až o 20 metrů, většinou se ale Sony drží prošlé trasy. Ve „zmrzlinovém testu“ mě Sony umístilo zpět do obchodu, přestože jsem byl již na cestě a mohlo vidět satelity.

zmrzlinový test

Nikon P6000

Nikon P6000 není třeba představovat. Vše podstatné si můžete přečíst v našem testu zde.

Co se týče GPS, má P6000, a pravděpodobně nejen ten, co dohánět. Příjem signálu se specializovaným přístrojům prostě nevyrovná. Není se ale čemu divit, protože zatímco GPSky jsou jednoúčelové, ve fotoaparátu je hlavní funkcí fotoaparát. GPSku také můžete nést anténou k obloze, ale s fotoaparátem máváte, otáčíte ho a jinak komplikujete přijímači práci. Co už je ovšem vlastností Nikonu P6000 a geotagging trochu komplikuje, je chování při vyhledávání signálu. Všechny delší dobu nepoužívané GPS hledají signál dlouho, většina ale hledá, dokud signál nenajde. P6000 má však poměrně nepochopitelný přístup, kdy po několika minutách vyhledávání signálu vzdá, oznámí že signál nebyl nalezen, a můžete hledat znovu. Nezbývá, než pokusy opakovat tak dlouho, dokud signál nenajde. V mém případě to poprvé (při takzvaném studeném startu, který nastane jen pokud GPS přístroj delší dobu nepoužíváte) bylo přes deset pokusů. Pod jasnou oblohou kde ostatní přístroje již trasovaly. Kdykoli fotoaparát vypnete, vypne se i GPS modul. Naštěstí znovunalezení signálu je automatické a netrvá ani minutu. Když pořídíte snímek dřív, bude mít nulové souřadnice a ocitne se tak v Guinejském zálivu kdesi u pobřeží Afriky. P6000 také nevytváří trasu a nevypočítává z ní polohu snímku, ale zaznamenává polohu ve volitelném časovém intervalu a přiřazuje k fotografiím poslední známou, takže výsledek není tak přesný. Tyto vlastnosti mohou v některých situacích způsobit, že i když se fotografie neocitne přímo v Africe, uskočí třeba o stovky metrů. Je to však velmi ojedinělé.

první kontakt P6000 se satelity... ...stále ještě trochu mimo

Nejlepší řešení

Nejlepší řešení pro geotagging neexistuje. Záleží na tom, co očekáváte, a co jste pro to ochotní podstoupit. Fotoaparát s integrovaným GPS modulem Nikon P6000 sice není příliš přesný, občas má problémy se signálem a hledá satelity déle, nabízí však geotagging bez starostí. Vyfotíte a máte fotografii se souřadnicemi. Žádná další krabička a žádná starost o dobíjení dalších baterií. Jak GPS-CS1 tak Garmin eTrex Legend jsou proti tomu dalším přístrojem o který se musíte starat a také přiřazení zeměpisné polohy k fotkám znamená nějaký ten čas u počítače navíc. Z obou zařízení ale získáte jako přidanou hodnotu kompletní trasu vaší cesty a v případě navigace i onu navigaci. Navíc toto řešení není závislé na konkrétním modelu fotoaparátu a otagovat můžete i fotografie z mobilního telefonu.

Pokud si chcete sami srovnat přesnost jednotlivých řešení, stáhněte tento soubor (4,6 MB) pro aplikaci Google Earth. Po jeho spuštění se vám zobrazí na trasa z Garmin eTrex Legend (který byl nejpřesnější) a fotografie s údaji ze všech tří přístrojů.

Za zapůjčení fotoaparátu Nikon P6000 děkuji firmě Nikon

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • fotoam
    fotoam
    07.09.2009 23:05

    Koukám,že jste procházel i přes budovy :o). K určování GPS polohy používám mobilní telefon Nokia 5800 a zatím jsem neměl větší odchylku.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    08.09.2009 16:37

    Ideální by bylo zmačnout knoflík, zaznamenat souřadnici a pak ještě možnost vyťukat poznámku. Pak bych GPS vypnul, abych šetřil baterky. Třeba po třech týdnech bych si pak z paměti stáhl záznam do počítače. Co vím, tak je možné udělat jen synchronizaci přes čas v EXIF třeba v Zoneru.Podmínkou je digitální fotoaparát- ten jsem na expedici v Karakorumu neměl..

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    11.09.2009 07:03

    Andrej: Vsechno jde - D-SLR od Nikonu umoznuji primo ve fotaku vlozit do EXIFu poznamku ke snimku. Soucasne muzes pouzit miniaturni externi GPS jednotku Nikon GP-1, kterou si zapnes, jen kdyz potrebujes a ktera vklada GPS data taky primo - je propojena s fotakem.

  • Laco Gerka
    Laco Gerka
    16.09.2009 08:20

    Adrej: ono to všetkým GPS prístrojom trvá kým po zapnutí určia súradnice

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram