Každá značka má zástupce ve třídě ultrazoomů. U firmy Nikon je jím Nikon Coolpix P90. V následujícím redakčním testu naleznete odpověď na otázku: "Jaký je?"

Nastavení a funkce fotoaparátu

Více technických detailů o P90 najdete na stránkách Nikon.cz. Případně v anglické verzi manuálu. Zde zmíním jen některé zajímavější funkce. Jednou z nich je focení před domáčknutím spouště (lze pouze v režimu sériového snímání), kdy aparát zaznamenává snímky do vyrovnávací paměti. V režimu sériového snímání lze fotit s frekvencí až 15 snímků za sekundu. Další je dnes již téměř standardní je detekce úsměvu, kdy se automaticky exponuje snímek v okamžiku úsměvu na detekované tváři (jeden z režimů samospouště). Další a podstatnou je funkce Active D-Lighting, která prokresluje stíny na velmi kontrastních snímcích. Pokud je třeba korigovat běžné sférické zkreslení (u nejkratšího ohniska) je možné v menu zapnout jeho korekci. Kompletní výčet a popis nechám na 170 stránkovém manuálu.

Video

Fotoaparát natáčí video ve formátu AVI při rozlišení VGA (30 nebo 15fps) a QVGA (15fps), lze použít digitální zoom. Zajímavé a u Nikonu obvyklé je časosběrné snímání, které ze statických snímků s definovaným odstupem mezi snímky vytvoří standardní video (VGA/30fps).

Prohlížení snímků

Při prohlížení jsou k dispozici různé funkce (i histogram), jak ukazují doprovodné obrázky. Z možných úprav zmíním D-Lighting (tedy aplikaci prokreslení snímků až na již uložený snímek) a rychlé vylepšení, které zvýší kontrast a barevnost snímku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    11.08.2009 13:24

    Existuje skutečně velká skupina lidí, která foto technice absolutně nerozumí a vybítá foťák podle velikosti zoomu a počtu megapixelů. Pokud je taková poptávka, byl by výrobce hloupý, kdyby podobný přístroj nenabízel a neukousnul tím kus trhu..Fajnšmekr si samozřejmě u Nikonu vybere jinak...

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    12.08.2009 23:18

    Tak tomu rikam masakr! :o) http://www.fotoaparat.cz/images/0305/030537_full.jpg podivejte se na stromy vlevo uprostred - to je jak pocitacova textura :o)) Dlouho jsem encetl recenze na kompakty a doufal, ze kvalita jde nahoru, ale opak je asi pravdou. Mamky stary Panasonic za 3000,- kresli po celem obrazu jedna basen (asi jako FZ-5)

  • Jiří Novotný 1
    Jiří Novotný 1
    25.08.2009 18:02

    To je fotoaparát pro laiky. Fotografie připomínají kvalitou digitální fotoaparáty firmy Kodak. Bez RAWu je to k ničemu. Marketing opět zvítězil. Za 11 000 Kč máte Nikon D60 se záklaďákem nebo i zrcadlovky od Olympusu.

  • jezour
    jezour
    17.11.2009 14:59

    Nezapomeňte také pánové na jedno přísloví, které jste už aspoň jednou napsali - jenom foťák fotografa nedělá! Musíte se s foťákem naučit fotit!
    Nezapomeňte také na ty, kteří do zrcadlovek a jejich vybavení investovat nechtějí. Raději zamíří k takovýmto foťákům, které pro ně nabízí mnohem více.
    A znám i několik lidí, kteří i s takovým kompaktem dokážou strčit do kapsy i ty "profesionály" se sebelepší zrcadlovkou!

  • browningia
    browningia
    12.07.2011 18:47

    Tento fotoaparát mám. Takže veľmi dobre poznám, aké má vlastnosti. Ohodnotil by som za zle!!. Nie je to pre profesionálov ani pokročilý amatér, skôr ako "detsky" fotoaparát!!!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram