Další kapesní ultrazoom prošel naším uživatelským testem. Tentokrát je jím Panasonic DMC-TZ5. O jak rychlou a pohotovou "mašinku" se jedná? K čemu se hodí a k čemu naopak ne? Na tyto otázky hledejte odpovědi u "živých" snímků v testu.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Na jedno nabití baterie (1000 mAh) jsem nafotil přes 200 fotografií a baterie hlásily stále plný stav. Takže deklarovaných 300 snímků by neměl být problém dosáhnout.

Provozní časy
Časy jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která může být až 0,2 s.

  • bez blesku bez namáčknutí 0,5 s
  • bez blesku s namáčknutím pod 0,2 s
  • sekvence je exponována s odstupem cca 0,5 (max. 3sn.) s či 0,15 s podle zvoleného režimu

Reálně je rychlost aparátu ovlivněna především rychlostí a připraveností jejího majitele.

Blesk

Vestavěný blesk má při ISO Auto a nejširším ohnisku dosah od 60 cm do 5,3m (při ISO Auto). Lze nastavit všechny běžné režimy – auto, auto s redukcí červených očí, synchronizace na dlouhé časy, nucený záblesk(s redukcí, bez redukce červených očí), vypnutý blesk.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Funkce dostupné u aparátu

Na hlavním voliči jsou k dispozici následující volby: inteligentní Automatika, Auto, dvě polohy scénických režimů, režim video a režim Schránka. Jejich množství je vědomě redukováno především proto, že režim iA je opravdu funkční a „dá se mu věřit“. Laik pravděpodobně nechá volič pouze na něm. Pokud budete mít v záběru obličej, bude jej automaticky detekovat, pokud se pokusíte o makro, přepne se aparát do režimu makro. Pokud budete snímat krajinu, tak i toto oznámí příslušnou ikonkou na LCD. Aparát rozeznává šest základních scén (portrét, makro, krajina, noční krajina, noční portrét, pohyb). Osobně se mi tento „chytrý“ režim líbil. Scénických režimů je k dispozici dvacet dva. Za zmínku stojí Hvězdná obloha, která umožňuje vybrat čas 15, 30, 60s. Režim Vysoká citlivost s dostupnou citlivostí ISO1600 až ISO6400 nebo třeba režim Dítě. Ten je specifický mimo jiné tím, že lze doplnit o datum narození a na fotografii je rovnou věk. K dispozici je i podvodní režim. Poslední použitý scénický režim si aparát „pamatuje“ a proto jsou scénické režimy na dvou pozicích voliče. Nejdelší čas volený automatikou je osm sekund a je dostupný v režimu Noční scéna. Při časech delších než jedna sekunda se používá redukce šumu. V režimu H-sériové snímání se snímá s frekvencí až 6 snímků za sekundu. Z nových funkcí zmíním iKontrast, který se snaží lépe exponovat velmi kontrastní scény. Je-li aktivní, je ISO v režimu Auto. Evidentně se jedná o obdobu zvýšení dynamického rozsahu u jiných značek. A v neposlední řadě je (tentokrát však z Menu) dostupný režim inteligentní citlivost, který přizpůsobuje citlivost pohybu ve scéně s cílem nerozmazat jej.

Režim Schránka snímá fotky v nízkém rozlišení a následně je ukládá do „oddělené“ paměti (vždy do interní), odkud je lze kdykoliv ve stejném režimu vyvolat. Tím rozdělíte běžné fotografie od „fotopoznámek“ a nepletou se mezi sebou.

Režim vysoké citlivosti používá pevně ISO1600 – ISO6400 a je učen pro snímky ve velmi nevhodných světelných podmínkách – šeru, tmě.

Další důležitou funkcí je kompenzace expozice (+/- 2 EV s krokem 1/3 EV) a volba bracketingu v rozsahu +/- 1 EV s krokem 1/3 EV (je-li vynucený blesk, pak volba bracketingu není možná). Ze sekvenčních režimů lze volit rychlou sekvenci (max. 3 snímky v max. kvalitě s odstupem cca 0,3s) nebo pomalou sekvenci (max. 3 snímky v max. kvalitě s odstupem cca 0,5 s). Lze využít také nekonečné snímání, které je s odstupem cca 0,5 s . Při použití sekvenčních režimů nelze použít blesk. Dalšími tlačítky lze ovládat blesk, samospoušť (10 s nebo 2 s), či rychlé prohlížení fotografií. Na horní straně je tlačítko pro změnu druhu stabilizace – vypnutá stabilizace, stálá stabilizace, stabilizace od okamžiku namáčknutí spouště. Podle snímků a jejich ostrosti odhaduji, že stabilizátor umožňuje prodloužit časy focené z ruky o tři clony. Tlačítkem DISPLAY(LCD Mode) lze volit množství zobrazených informací, včetně reálného histogramu či vodících lišt (volba v Setupu). Při dlouhém stisku tohoto tlačítka se skokem zvýší jas displeje nebo jej přepnete do režimu pro pohled „nad hlavou“.

Z podstatných funkcí pro režim fotografování lze v menu volit vyvážení bílé a to auto, denní světlo, zataženo, stín a žárovka. Poslední je vlastní nastavení bílé. Každou z pevných hodnot lze jemně doladit (třetí volba pod „šipkou nahoru“). Lze změnit režim 16:9 na 4:3 či 3:2. Rozlišení odpovídá zvolenému poměru a je možné jej volit od 9 (resp. 10) Mpx do VGA. Kvalitu komprese jpg lze vybrat ze dvou možností. Další volba skrývá režim měření (celoplošné, se zdůrazněným středem, bodové), systém zaostření včetně detekce obličeje. Následuje sériové snímání a další volby, viz, obrázky.

Video

Video-nastavení

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MOV rozlišením 1280×720. 848×480, 640×480 a 320×240 bodů s možností volby 30, 15 či 10 snímků za sekundu. Natáčet lze do zaplnění karty. Zoom lze použít bez omezení.

Prohlížení fotografií

Při přehrávání lze využít HD rozlišení. Prohlížení fotografií je intuitivní a velmi jednoduché. V režimu rychlého náhledu po stisku tlačítka REVIEW lze fotografie prohlížet, zvětšit (skokem) či mazat. Hodně zajímavá je možnost prohlížet nezávisle na sobě dva různé snímky. Prvním stiskem Delete lze smazat jeden snímek. Dalším stiskem se nabídne volba mazání vybraných případně všech snímků. Po volbě prohlížení na hlavním voliči se zobrazí po stisku tlačítka MENU širší možnosti práce se snímky. Páčkou zoomu lze zobrazit více snímků (kalendář), či výřez. Obrázky lze otáčet, zmenšit velikost, oříznout, označit je pro tisk (DPOF), nechat je zobrazovat postupně za sebou, nebo k nim přidat zvukovou poznámku. Tato poznámka je pak ve formátu MOV. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem DISPLAY. Zobrazit lze mj. histogram.

Připojení k PC a tiskárně

Aparát podporuje režim přímého tisku PictBridge a připojení k PC jako zařízení USB Mass Storage, což je vhodné především při absenci SDHC čtečky. O propojení se stará rozhraní USB 2.0.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Veselka
    Martin Veselka
    28.06.2008 14:11

    Pokud vím, mají tyto kompakty Panasoniku jen dvoupolohovou clonu - min a max, expozice se reguluje časem.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    30.06.2008 20:47

    Clona: Bude to tak (řada TZ), mám na všech snímcích pouze "krajní" hodnoty závisející na použitém ohnisku (3,3-4,9 x 8-11).

    Video - ano. Limit je 15 minut nebo 2GB podle toho, co je dříve (16:9 30fps dojde za cca 8 minut). Pokud je to pro Vás limitující, doporučuji videokameru.

  • Dawna
    Dawna
    30.06.2008 22:36

    Délku videa považuji za dostatečnou, jen to nebylo v článku. Neustálé rozostřování bych za limitující asi považoval.

  • Vai
    Vai
    02.07.2008 09:42

    Chybné zaostřování při nátáčení videa se dá vyřešit aktualizací firmware - viz http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/download/TZ4_5/index.html

  • BTTB
    BTTB
    22.07.2008 11:15

    Práve som sa vrátil z dovolenky, celkový stav 3750 fotografii :). Pri vypnuti stabilizátora viete nastaviť pri ISO 100 pevny čas expozicie na 1 sec., teda na stative takto viete urobit fotky aj s malymi detailami. Pri videu pri zachovaní 9 bodového ostrenia naozaj zoom nedoostruje, ale pri výbere fast stred je to lepšie, skúsim ale inštalnuť aj ten firmware, možno to bude ešte lepšie. ISO som používal automaticke max 400, fotky sú pekné a farby tiež, niekedy vzhľadom na veľmi silné slnko pri mori sú trošku odpálené farby, ale inak OK, stabilizátor fungoval veľmi dobre ale večerné scény robte bez stabilizátora a na statíve, pri stabilizátore je nočný režím orientovaný len na vysoké ISO, takže tie fotky nie sú potom pekne, pri vypnutí stabilizátora sa automaticky pouižilo ISO 100 abo aj 160 a čas expozície nastavilo cca od 1 sec do 4 až 5, niektoré fotky treba skúsiť viackrát, stane sa že raz nechá 1 sec, na druhý pokus však už 3 a foto je lepšie. Pri videu použivajte najväčšiu kvalitu, je to lepšie, pozor na vietor pri mori, radšej zakryte mikrofon... Záver, veľmi dobrý foťák s prirodzenými farbami, môj predošlý Olympus síce mal krásne modré nebo vždy, ale nebolo reálne (aj pri úplne bielom opare bolo na fotke pekne modré).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram