• Ten co tady skončil
    Ten co tady skončil
    24.06.2008 11:07

    Vážení přátelé malování světlem,

    jelikož se mi občas nechce "na zádech tahat" zrcadlovku se sadou těžkých světelných objektivů a s příslušenstvím, pořídil jsem si nedávno právě výše uvedený foťáček. Do kapsičky mé tulácké košile je jako ušitý a fotky z něj jsou celkem slušné (vzhledem k technickým možnostem, se zrcadlovkou ho samozřejmě porovnávat nelze). Jelikož mě však trápí dále popsaný problém, dovoluji si obrátit se na Vás s prosbou o radu:

    Nemile mě překvapilo automatické nastavování expozičních hodnot. To, že nelze ovládat alespoň clonu ručně, bych ještě akceptoval, avšak přístroj u převážné většiny snímků nastavuje výhradně nejnižší možnou clonu, a to i v případě například scénického režimu Krajina! Ve sluncem zalité přírodě nastaví i na širokém ohnisku 28mm clonu 3,3 a čas 1/1000, přičemž tyto hodnoty nelze vpodstatě nijak ovlivnit. Tento nešvar probíhá při ISO 100 nebo Auto. Při nastavení ISO na 200 či vyšší se hodnoty zdají být vhodné (clona 8, čas 1/320 u totožného záběru), jenže proč za silného denního světla u kompaktu nastavovat vyšší citlivost, že?

    Dovedete prosím posoudit, zda se jedná o vlastnost nebo chybnou funkci aparátu? Obrátil bych se přímo na Panasonic, jenže ten na svých webových stránkách e-mailový kontakt bohužel nenabízí.

    Přeji příjemný den a dobré světlo.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    25.06.2008 07:56

    Je to vlastnost. Kompakty obecně mají tak velkou hloubku ostrosti, že clona, resp. možnost jejího ovlivnění je víceméně jen pro změnu doby expozice. Nějaký vliv má clona pouze u nejdelších ohnisek UZ při snímání na krátké vzdálenosti.

    Tím chci říci, že změna clony u kompaktu nebude mít pro krajinářský záběr viditelný vliv na výsledný snímek.

  • Dawna
    Dawna
    27.06.2008 14:20

    Video prý nejde nahrávat do kapacity karty, najednou jen 2G (což je asi 8.27 min). A prý jsou problémy s automatickým doostřováním při natáčení videa, je to tak?

  • Martin Veselka
    Martin Veselka
    28.06.2008 14:11

    Pokud vím, mají tyto kompakty Panasoniku jen dvoupolohovou clonu - min a max, expozice se reguluje časem.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    30.06.2008 20:47

    Clona: Bude to tak (řada TZ), mám na všech snímcích pouze "krajní" hodnoty závisející na použitém ohnisku (3,3-4,9 x 8-11).

    Video - ano. Limit je 15 minut nebo 2GB podle toho, co je dříve (16:9 30fps dojde za cca 8 minut). Pokud je to pro Vás limitující, doporučuji videokameru.

  • Dawna
    Dawna
    30.06.2008 22:36

    Délku videa považuji za dostatečnou, jen to nebylo v článku. Neustálé rozostřování bych za limitující asi považoval.

  • Vai
    Vai
    02.07.2008 09:42

    Chybné zaostřování při nátáčení videa se dá vyřešit aktualizací firmware - viz http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/download/TZ4_5/index.html

  • BTTB
    BTTB
    22.07.2008 11:15

    Práve som sa vrátil z dovolenky, celkový stav 3750 fotografii :). Pri vypnuti stabilizátora viete nastaviť pri ISO 100 pevny čas expozicie na 1 sec., teda na stative takto viete urobit fotky aj s malymi detailami. Pri videu pri zachovaní 9 bodového ostrenia naozaj zoom nedoostruje, ale pri výbere fast stred je to lepšie, skúsim ale inštalnuť aj ten firmware, možno to bude ešte lepšie. ISO som používal automaticke max 400, fotky sú pekné a farby tiež, niekedy vzhľadom na veľmi silné slnko pri mori sú trošku odpálené farby, ale inak OK, stabilizátor fungoval veľmi dobre ale večerné scény robte bez stabilizátora a na statíve, pri stabilizátore je nočný režím orientovaný len na vysoké ISO, takže tie fotky nie sú potom pekne, pri vypnutí stabilizátora sa automaticky pouižilo ISO 100 abo aj 160 a čas expozície nastavilo cca od 1 sec do 4 až 5, niektoré fotky treba skúsiť viackrát, stane sa že raz nechá 1 sec, na druhý pokus však už 3 a foto je lepšie. Pri videu použivajte najväčšiu kvalitu, je to lepšie, pozor na vietor pri mori, radšej zakryte mikrofon... Záver, veľmi dobrý foťák s prirodzenými farbami, môj predošlý Olympus síce mal krásne modré nebo vždy, ale nebolo reálne (aj pri úplne bielom opare bolo na fotke pekne modré).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse