Fotoaparát.cz

Panasonic DMC-TZ5

Další kapesní ultrazoom prošel naším uživatelským testem. Tentokrát je jím Panasonic DMC-TZ5. O jak rychlou a pohotovou "mašinku" se jedná? K čemu se hodí a k čemu naopak ne? Na tyto otázky hledejte odpovědi u "živých" snímků v testu.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-TZ5 je kompaktní 9,1 Mpx fotoaparát s desetinásobným optickým zoomem a je dalším zástupcem řady TZ V základním balení najdete fotoaparát, Li-ion baterii, nabíječku, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem a manuál. Karta není součástí balení, protože aparát disponuje interní pamětí (cca 50 MB). Jde o plně automatický aparát s mnoha scénickými režimy, režimem makro a s režimem natáčení ozvučeného videa. Časy závěrky volí od 8 s do 1/2000 s. V režimu Hvězdná obloha lze však použít čas až 60 s. Při videu lze použít optický zoom.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Aparát s rozměry cca 103×59×37 mm (bez výstupků) a hmotností cca 240 gramů (včetně baterie a karty) tvoří spojovací článek mezi ultrazoomy a kapesními aparáty. Já měl k dispozici variantu v hnědé barvě. Ovládání je tradičně velmi jednoduché.

Hmotnost 242g

Na horní stěně najdete volič režimů, vypínač, spoušť, páčku zoomu, tlačítko pro volbu režimu stabilizace a tlačítko pro rychlou změnu ohniska. Také reproduktor s mikrofonem se nachází na vrchní straně aparátu. Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na pravé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro baterii a SD kartu. TZ5 podporuje i SDHC karty.

Zadní strana Horní strana
Pravý bok Levý bok

Zadní straně dominuje 3" LCD displej. Další ovládací prvky jsou vpravo od něj. Tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko pro mazání snímků a sdružené vícepolohové tlačítko s volbou bracketingu, režimu rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště. Uprostřed nich je tlačítko menu/set. Sekvenční focení je dostupné přes Menu přístroje.

LCD a CCD

Ovládací prvky Umístění baterie a karty SD (SDHC)

3" LCD má 460 800 bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. A je, jak je v této kategorii obvyklé, opravdu výborný. Jeho jas lze měnit v menu nebo skokem tlačítkem Display. CCD je 9,1 efektivních Mpx čip velikosti 1/2,33". Zaznamenávat lze v maximálním rozlišení 3456×2592 / 3552×2368 / 3712×2088 v poměru stran 4:3/3:2/16:9 (takže nejde jen o pouhý ořez). V režimu video snímá v rozlišení 1280×720, 848×480 (16:9), 640×480 či 320×240 bodů při maximální frekvenci 30 snímků za sekundu. Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv a ostření

Opět je použit vlastní Leica objektiv s rozsahem 28 – 280mm (35mm ekv.). Světelnost je v rozmezí 3,3 – 4,9. Maximální clonové číslo je 8,0 pro nejkratší a 11 pro nejdelší ohnisko. Pro dané rozlišení se rozsah zoomu odpovídajícím způsobem mění. Dobré je, že pro rychlou změnu krajních ohnisek je k dispozici speciální tlačítko „Easy zoom“.

Nejmenší zaostřitelná vzdálenost je cca 5cm od objektivu (režim makro). Aparát jako celek ostří ve všech režimech nadprůměrně rychle a přesně.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Na jedno nabití baterie (1000 mAh) jsem nafotil přes 200 fotografií a baterie hlásily stále plný stav. Takže deklarovaných 300 snímků by neměl být problém dosáhnout.

Provozní časy
Časy jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která může být až 0,2 s.

Reálně je rychlost aparátu ovlivněna především rychlostí a připraveností jejího majitele.

Blesk

Vestavěný blesk má při ISO Auto a nejširším ohnisku dosah od 60 cm do 5,3m (při ISO Auto). Lze nastavit všechny běžné režimy – auto, auto s redukcí červených očí, synchronizace na dlouhé časy, nucený záblesk(s redukcí, bez redukce červených očí), vypnutý blesk.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Funkce dostupné u aparátu

Na hlavním voliči jsou k dispozici následující volby: inteligentní Automatika, Auto, dvě polohy scénických režimů, režim video a režim Schránka. Jejich množství je vědomě redukováno především proto, že režim iA je opravdu funkční a „dá se mu věřit“. Laik pravděpodobně nechá volič pouze na něm. Pokud budete mít v záběru obličej, bude jej automaticky detekovat, pokud se pokusíte o makro, přepne se aparát do režimu makro. Pokud budete snímat krajinu, tak i toto oznámí příslušnou ikonkou na LCD. Aparát rozeznává šest základních scén (portrét, makro, krajina, noční krajina, noční portrét, pohyb). Osobně se mi tento „chytrý“ režim líbil. Scénických režimů je k dispozici dvacet dva. Za zmínku stojí Hvězdná obloha, která umožňuje vybrat čas 15, 30, 60s. Režim Vysoká citlivost s dostupnou citlivostí ISO1600 až ISO6400 nebo třeba režim Dítě. Ten je specifický mimo jiné tím, že lze doplnit o datum narození a na fotografii je rovnou věk. K dispozici je i podvodní režim. Poslední použitý scénický režim si aparát „pamatuje“ a proto jsou scénické režimy na dvou pozicích voliče. Nejdelší čas volený automatikou je osm sekund a je dostupný v režimu Noční scéna. Při časech delších než jedna sekunda se používá redukce šumu. V režimu H-sériové snímání se snímá s frekvencí až 6 snímků za sekundu. Z nových funkcí zmíním iKontrast, který se snaží lépe exponovat velmi kontrastní scény. Je-li aktivní, je ISO v režimu Auto. Evidentně se jedná o obdobu zvýšení dynamického rozsahu u jiných značek. A v neposlední řadě je (tentokrát však z Menu) dostupný režim inteligentní citlivost, který přizpůsobuje citlivost pohybu ve scéně s cílem nerozmazat jej.

Režim Schránka snímá fotky v nízkém rozlišení a následně je ukládá do „oddělené“ paměti (vždy do interní), odkud je lze kdykoliv ve stejném režimu vyvolat. Tím rozdělíte běžné fotografie od „fotopoznámek“ a nepletou se mezi sebou.

Režim vysoké citlivosti používá pevně ISO1600 – ISO6400 a je učen pro snímky ve velmi nevhodných světelných podmínkách – šeru, tmě.

Další důležitou funkcí je kompenzace expozice (+/- 2 EV s krokem 1/3 EV) a volba bracketingu v rozsahu +/- 1 EV s krokem 1/3 EV (je-li vynucený blesk, pak volba bracketingu není možná). Ze sekvenčních režimů lze volit rychlou sekvenci (max. 3 snímky v max. kvalitě s odstupem cca 0,3s) nebo pomalou sekvenci (max. 3 snímky v max. kvalitě s odstupem cca 0,5 s). Lze využít také nekonečné snímání, které je s odstupem cca 0,5 s . Při použití sekvenčních režimů nelze použít blesk. Dalšími tlačítky lze ovládat blesk, samospoušť (10 s nebo 2 s), či rychlé prohlížení fotografií. Na horní straně je tlačítko pro změnu druhu stabilizace – vypnutá stabilizace, stálá stabilizace, stabilizace od okamžiku namáčknutí spouště. Podle snímků a jejich ostrosti odhaduji, že stabilizátor umožňuje prodloužit časy focené z ruky o tři clony. Tlačítkem DISPLAY(LCD Mode) lze volit množství zobrazených informací, včetně reálného histogramu či vodících lišt (volba v Setupu). Při dlouhém stisku tohoto tlačítka se skokem zvýší jas displeje nebo jej přepnete do režimu pro pohled „nad hlavou“.

Z podstatných funkcí pro režim fotografování lze v menu volit vyvážení bílé a to auto, denní světlo, zataženo, stín a žárovka. Poslední je vlastní nastavení bílé. Každou z pevných hodnot lze jemně doladit (třetí volba pod „šipkou nahoru“). Lze změnit režim 16:9 na 4:3 či 3:2. Rozlišení odpovídá zvolenému poměru a je možné jej volit od 9 (resp. 10) Mpx do VGA. Kvalitu komprese jpg lze vybrat ze dvou možností. Další volba skrývá režim měření (celoplošné, se zdůrazněným středem, bodové), systém zaostření včetně detekce obličeje. Následuje sériové snímání a další volby, viz, obrázky.

Video

Video-nastavení

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MOV rozlišením 1280×720. 848×480, 640×480 a 320×240 bodů s možností volby 30, 15 či 10 snímků za sekundu. Natáčet lze do zaplnění karty. Zoom lze použít bez omezení.

Prohlížení fotografií

Při přehrávání lze využít HD rozlišení. Prohlížení fotografií je intuitivní a velmi jednoduché. V režimu rychlého náhledu po stisku tlačítka REVIEW lze fotografie prohlížet, zvětšit (skokem) či mazat. Hodně zajímavá je možnost prohlížet nezávisle na sobě dva různé snímky. Prvním stiskem Delete lze smazat jeden snímek. Dalším stiskem se nabídne volba mazání vybraných případně všech snímků. Po volbě prohlížení na hlavním voliči se zobrazí po stisku tlačítka MENU širší možnosti práce se snímky. Páčkou zoomu lze zobrazit více snímků (kalendář), či výřez. Obrázky lze otáčet, zmenšit velikost, oříznout, označit je pro tisk (DPOF), nechat je zobrazovat postupně za sebou, nebo k nim přidat zvukovou poznámku. Tato poznámka je pak ve formátu MOV. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem DISPLAY. Zobrazit lze mj. histogram.

Připojení k PC a tiskárně

Aparát podporuje režim přímého tisku PictBridge a připojení k PC jako zařízení USB Mass Storage, což je vhodné především při absenci SDHC čtečky. O propojení se stará rozhraní USB 2.0.

Testovací fotografie

Snímky označené ® jsou buď originální, nebo obsahují neupravovaný výřez. Všechny (podstatné) snímky obsahují exif. Nastavení ostrosti atp. je na hodnotě Normální. Všechny snímky jsou v originálu snímané v nejvyšší kvalitě jpg a v nejvyšším rozlišení (není-li uvedeno jinak).

Různé poměry stran.

4:3 3:2
16:9

Barevné varianty a nádechy.

Náhled, 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, ISO: 160 Náhled, 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, ISO: 160
Náhled, 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, ISO: 160 Náhled, 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, ISO: 160
Náhled, 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, ISO: 160 Náhled, 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, ISO: 160
Náhled, 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, ISO: 160

Pokrytí bleskem při pevném ISO100 (tedy ne Auto).

Náhled, 1/30 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm, ISO: 100 Náhled, 1/60 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, ISO: 100

Extrémní podmínky. U druhé fotografie je obrázek upraven v PC.

Náhled Výřez (R), 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm,ISO: 200
Náhled Náhled
Výřez (R), 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm,ISO: 160 Výřez (R), , ,

Rodinné snímky.

Náhled Výřez (R), 1/640 s, Clona: 4.7, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 89 mm,ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/1000 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm,ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/500 s, Clona: 4.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 55 mm,ISO: 100

Aberace, detaily.

Originál (R), 1/500 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm, ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/1000 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm,ISO: 100
Originál (R), 1/200 s, Clona: 8.0, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm, ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/6 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm,ISO: 100
Originál (R), 1/250 s, Clona: 8.0, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm, ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/500 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm,ISO: 100
Výřez (R), 1/500 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm,ISO: 100 Výřez (R), 1/500 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm,ISO: 100
Náhled, 1/500 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm, ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/400 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm,ISO: 100 Výřez (R), 1/400 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm,ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/125 s, Clona: 4.7, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 119 mm,ISO: 100

Makro.

Náhled Výřez (R), 1/100 s, Clona: 4.5, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 62 mm,ISO: 100 Výřez (R), 1/100 s, Clona: 4.5, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 62 mm,ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/500 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm,ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/160 s, Clona: 4.6, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 72 mm,ISO: 100
Náhled Výřez (R), 1/160 s, Clona: 3.3, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm,ISO: 100

Šum.

Náhled Náhled

A na závěr možná kýč…

Náhled, 1/1000 s, Clona: 8.0, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 28 mm, ISO: 160 Náhled, 1/125 s, Clona: 4.9, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280 mm, ISO: 160

Závěr

Fotoaparát Panasonic TZ5 slouží k běžnému zaznamenávání dějů kolem nás. A to umí velmi dobře. Je totiž (tradičně u této značky) velmi rychlý. Na snímání v interiéru a focení krajinek se hodí především díky 28mm ohnisku („nejširší je objektiv“ při poměru stran 16:9, viz. foto). Má kovové tělo, dobrou výdrž baterie. Vzhledem k rozsahu objektivu má i dobrou obrazovou kvalitu. Se šumem zápolí stejně jako každý jiný kompakt. V dané kategorii (čip, zoom, velikost těla, cílová skupina uživatelů) jsou jeho výsledky dobré. Když k tomu připočteme prakticky nulovou aberaci, použití zoomu při videu, tak je TZ5 pro velmi širokou vrstvu uživatelů, kterým vyhovují automatické funkce. Cena je těsně pod 8600 Kč.

A komu je tedy TZ5 určen? Každému, kdo chce co nejširší ohnisko, jeho velký rozsah a současně fotoaparát do kapsy. A pokud vím, tak tyto požadavky v současné době (červen 2008) mnoho fotoaparátů nesplňuje.

Klady Zápory
rozsah zoomu 28 –280 mm ztráta detailů od ISO 800
zoom při videu
minimum optických vad
kapesní rozměry
režim inteligentní Auto

Děkuji firmě Panasonic za zapůjčení fotoaparátu k testu.