APS-C test objektivu Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED

Koncem ledna představila firma Nikon několik nových produktů. Kompaktní makroobjektiv Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED s poměrem zobrazení 1:1 je jedním z nich. Jako první v ČR vám přinášíme podrobnou recenzi této horké novinky. Jak se osvědčila v tradičních nástrahách našich testů v kombinaci s tělem Nikon D80, se dozvíte na následujících řádcích.

Technická specifikace

Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED je nástupcem staršího modelu Nikkor Micro AF 60/2,8D. Díky nejmenší zaostřitelné vzdálenosti pouhých 18,5 cm (21,9 cm při použití AF) od roviny snímacího média umožňuje dosáhnout poměru zobrazení 1:1. Ohniskovou vzdáleností 60 mm (EQ 90 mm) se řadí mezi makroobjektivy, které využijeme spíše pro fotografování statických motivů (květiny, produktová fotografie aj.) než pro snímky létajícího hmyzu. Své uplatnění ale najde také v jiných žánrech, jako je portrétní fotografie, detaily krajiny nebo architektury atd. Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED je vybaven moderním mechanismem AF (SWM technologie), který dovoluje manuální zásah do ostření bez nutnosti přepínání AF/MF.

Základní světelnost Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED je f2,8. Testovaný objektiv pracuje (podobně jako většina moderních makroobjektivů) na principu mezikroužku, což znamená, že u méně vzdálených motivů dochází k poklesu světelnosti a v hledáčku fotoaparátu se zobrazuje tzv. efektivní clonové číslo (např. objektiv je nastaven na f2,8, ale při zobrazení 1:1 hledáček ukazuje f4,8). K zobrazení efektivní clony ovšem nedochází u všech makroobjektivů a to i přesto, že ztrátu světelnosti při poměru zobrazení 1:1 vykazují. Rozsah efektivních clon testovaného objektivu si můžete prohlédnout na přiloženém grafu.

V ruce působí Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED dojmem velmi kompaktního, ale přitom dostatečně robustního objektivu. Konstrukce tubusu je kombinací kovu a plastu, přičemž nejdůležitější součásti jsou kovové. Příjemným překvapením je pak gumový kroužek kolem bajonetu pro utěsnění mezi objektivem a tělem fotoaparátu. Ostřící prstenec v přední části tubusu nevykazuje žádnou mechanickou vůli. Přepínač AF/MF je umístěn na levé straně objektivu poblíž těla fotoaparátu. Při ostření nedochází k vysouvání ani k rotaci předního členu, což umožňuje snadné použití nejen filtrů a filtrových systémů, ale především makroblesků. Průměr filtrového závitu je 62 mm. Samozřejmostí je stupnice zaostřené vzdálenosti v metrech a ve stopách, která je navíc doplněna ukazatelem hloubky ostrosti (DOF) a poměru zobrazení. Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED je dále vybaven jedním optickým členem s novými antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat. Standardní součástí balení je jednoduchá sluneční clona spolu s měkkým pouzdrem. Obecně můžeme mechanické zpracování objektivu (vzhledem k cenové hladině) označit za výborné bez výraznějších slabin.

Další (pro test nepodstatné) detaily technické specifikace si můžete najít na českých stránkách výrobce www.nikon.cz. A nyní se pojďme podívat, jak si vedl Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED v praxi

Rozlišení objektivu – MTF 50 v LW/PH

Metodika: jde o laboratorní měření, kterým zjišťujeme rozlišovací schopnost objektivu. Spočívá ve vyfocení speciálního obrazce při rovnoměrném osvětlení. Snímky jsou následně zpracovány v počítači a míra rozlišení je uvedena v jednotkách LW/PH neboli „Line Widths per Picture Height“. Číslo tedy udává počet horizontálních čar, které je ještě objektiv schopen vykreslit. Všechny fotografie jsou z formátu RAW převedeny v programu Nikon Capture NX 1.3 s hodnotou doostření „normal“ bez korekce chromatické aberace. Při vyšší intenzitě doostření by sice bylo dosaženo lepších výsledků, ale zároveň by se rozdíly stávaly méně viditelnými a to rozhodně není pro případné porovnávání objektivů vhodné. Maximální hodnota pro Nikon D80 (10 Mpx) je přibližně 2200 LW/PH. Jde ale o jakousi „metu snů“, které prakticky žádný objektiv (pokud budeme brát průměr rozlišovací schopnosti uprostřed a na okraji snímku) nemůže dosáhnout a pokud ano, jedná se o objektiv, který je daným rozlišením omezen. Obecně nad 1700 LW/PH považuji výsledky za velmi dobré a nad 1900 LW/PH jako vynikající. Více o této metodě si můžete přečíst na stránkách výrobce softwaru www.imatest.com.

Už na „plnou díru“ je kresba Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED velmi dobrá a prakticky zcela vyrovnaná v celém rozsahu snímku. Na f4 je výsledek velmi podobný a po dalším přiclonění je úroveň ostrosti velmi dobrá až vynikající. Na vyšších clonách (od f11) se začíná u testovaného objektivu negativně projevovat difrakce, přičemž rozlišení je velmi dobré až po f16. Se zacloněním nad f22 je už vliv difrakce příliš velký pro náročnější použití. V celkovém výsledku podává Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED v laboratorním testu ostrosti velmi dobrý výkon. Za zmínku stojí především velmi dobrá kresba na f2,8 a také minimální rozdíly mezi středem a okrajem snímku.

Chromatická aberace

Metodika: chromatická aberace je další věc, kterou můžeme přesně změřit na stejném obrazci jako rozlišení v LW/PH. Snímky jsou z formátu RAW převedeny stejným způsobem jako u testu rozlišení objektivu. Rozsah vady je měřen v % vzdálenosti středu a rohu snímku (polovina diagonály). Obecně platí, že pokud je vada menší než 0,04% této vzdálenosti, nepředstavuje většinou žádný problém. V rozsahu 0,04 – 0,08% ji nevidíme, pokud ji nehledáme. Pokud překročí velikost 0,08%, stává se již velkým problémem, protože je jasně viditelná a nad 0,15% se už jedná o velmi špatný výsledek. Jelikož bývá chromatická aberace problémem hlavně na okrajích snímku, zaměřil jsem se pouze na tuto část. Je nutné si ale uvědomit, že testovací obrazec není focen v nijak extrémních světelných podmínkách, a proto může být chromatická aberace v závislosti na světelných podmínkách v terénu mnohem větší.

Chromatická aberace je jedním z nejslabších míst Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED. Na nejnižších clonách výrazně převyšuje hodnotu 0,08% vzdálenosti od středu do rohu snímku (maximum kolem 0,13%). Po přiclonění sice dochází k redukci vady, ale pod hranici 0,08% se dostává až na f11. U nejvyšších clon je chromatická aberace méně výrazná. V konečné bilanci jde u objektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností o dosti špatný výkon, který se často rušivě projevoval i v praktickém nasazení (viz ukázkové snímky).

Zkreslení

Zkreslení je u Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED prakticky nulové. V reálném použití je zcela nepostřehnutelné a nepředstavuje tedy žádný problém.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Benák
    Jiří Benák
    07.04.2008 12:15

    2MartinH. Díky za vysvětlení. Mně jde o porozumění metodiky testu. Zabývám se astrooptikou. Obloha je dokonalý testovací obrazec.
    Dosud jsem se domníval, že v rovině ostrosti barevná vada silně ovlivňuje přenos kontrastu a tak "barevný" objektiv nemůže být "ostrý". Nechce se mi věřit, že MTF50 u Vás dopadlo tak dobře, pokud by barevná vada v rovině ostrosti byla tak velká.
    Sám si také objektivy testuji na stále stejném objektu a vím jak v reálu záleží na kvalitě vzduchu (seeing), kvalitě osvětlení, a hlavně na dokonale přesné expozici. Z mnoha testů mi o kvalitě objektivu řekne nejlepší dosažený výsledek.
    Tak také zjistím, za jakých podmínek dostanu z objektivu nejvíce :-)
    O tento objektiv se zajímám pro jeho zvláštní konstrukci a bokeh. On ten bokeh na okraji zobrazení clony bude s tou barevností mimo rovinu ostření v přímé souvislosti. Jsem zvědav na další testy, například na photozone.de .

  • Jiří Benák
    Jiří Benák
    07.04.2008 15:03

    2M.Holek: Dodatečně se omlouvám za zkomolení příjmení. Já proti Vašim testům nic nemám, jen se snažím je pochopit :-)
    Jinak si u objektivů cením jejich celkovou charakteristiku. Náročný moc nejsem, stačí mi Nikkor 70-200/2.8 VR, 35/2, 105/1.8, micro 55/3.5 a nebo 300/2.8 .

  • Jiří Benák
    Jiří Benák
    07.04.2008 22:46

    Našel jsem laboratorní testy pro srovnání:
    http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result.epl?cat=11124
    http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result_detail.epl?id=182196&lid=216264

  • L eslie
    L eslie
    08.07.2008 14:48

    Oproti predchodcovi je menej soft pri 2,8-4. Pri repr. ratio 1:1 skracuje svoj FD na cca 22mm, to znamená že prakticky sa dá využiť do cca. rr 2,5:1 (medzikrúžky). Samozrejme vzdialenosť od objektivu je minimálna a strata svetla výrazná. Z tohoto pohľadu je menej vsunutá predná čočka a pevná dĺžka AS objektívu výhodou. Objektív evidentne nebol určený pre chodenie po lúke a fotenie napr. motýľov - väčšieho hmyzu. Rastliny, kvety, drobná hmyz, detaily sú skôr jej doménou, farby a kontrast prednosťou.

  • Josef Maxa
    Josef Maxa
    09.03.2009 14:46

    Dobry den, chtel bych se zeptat zda je tento objektiv vhodny k fotogafovani hmyzu.Dekuji za odpoved

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (15)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram