Fotoaparát.cz

APS-C test objektivu Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED

Koncem ledna představila firma Nikon několik nových produktů. Kompaktní makroobjektiv Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED s poměrem zobrazení 1:1 je jedním z nich. Jako první v ČR vám přinášíme podrobnou recenzi této horké novinky. Jak se osvědčila v tradičních nástrahách našich testů v kombinaci s tělem Nikon D80, se dozvíte na následujících řádcích.

Technická specifikace

Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED je nástupcem staršího modelu Nikkor Micro AF 60/2,8D. Díky nejmenší zaostřitelné vzdálenosti pouhých 18,5 cm (21,9 cm při použití AF) od roviny snímacího média umožňuje dosáhnout poměru zobrazení 1:1. Ohniskovou vzdáleností 60 mm (EQ 90 mm) se řadí mezi makroobjektivy, které využijeme spíše pro fotografování statických motivů (květiny, produktová fotografie aj.) než pro snímky létajícího hmyzu. Své uplatnění ale najde také v jiných žánrech, jako je portrétní fotografie, detaily krajiny nebo architektury atd. Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED je vybaven moderním mechanismem AF (SWM technologie), který dovoluje manuální zásah do ostření bez nutnosti přepínání AF/MF.

Základní světelnost Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED je f2,8. Testovaný objektiv pracuje (podobně jako většina moderních makroobjektivů) na principu mezikroužku, což znamená, že u méně vzdálených motivů dochází k poklesu světelnosti a v hledáčku fotoaparátu se zobrazuje tzv. efektivní clonové číslo (např. objektiv je nastaven na f2,8, ale při zobrazení 1:1 hledáček ukazuje f4,8). K zobrazení efektivní clony ovšem nedochází u všech makroobjektivů a to i přesto, že ztrátu světelnosti při poměru zobrazení 1:1 vykazují. Rozsah efektivních clon testovaného objektivu si můžete prohlédnout na přiloženém grafu.

V ruce působí Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED dojmem velmi kompaktního, ale přitom dostatečně robustního objektivu. Konstrukce tubusu je kombinací kovu a plastu, přičemž nejdůležitější součásti jsou kovové. Příjemným překvapením je pak gumový kroužek kolem bajonetu pro utěsnění mezi objektivem a tělem fotoaparátu. Ostřící prstenec v přední části tubusu nevykazuje žádnou mechanickou vůli. Přepínač AF/MF je umístěn na levé straně objektivu poblíž těla fotoaparátu. Při ostření nedochází k vysouvání ani k rotaci předního členu, což umožňuje snadné použití nejen filtrů a filtrových systémů, ale především makroblesků. Průměr filtrového závitu je 62 mm. Samozřejmostí je stupnice zaostřené vzdálenosti v metrech a ve stopách, která je navíc doplněna ukazatelem hloubky ostrosti (DOF) a poměru zobrazení. Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED je dále vybaven jedním optickým členem s novými antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat. Standardní součástí balení je jednoduchá sluneční clona spolu s měkkým pouzdrem. Obecně můžeme mechanické zpracování objektivu (vzhledem k cenové hladině) označit za výborné bez výraznějších slabin.

Další (pro test nepodstatné) detaily technické specifikace si můžete najít na českých stránkách výrobce www.nikon.cz. A nyní se pojďme podívat, jak si vedl Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED v praxi

Rozlišení objektivu – MTF 50 v LW/PH

Metodika: jde o laboratorní měření, kterým zjišťujeme rozlišovací schopnost objektivu. Spočívá ve vyfocení speciálního obrazce při rovnoměrném osvětlení. Snímky jsou následně zpracovány v počítači a míra rozlišení je uvedena v jednotkách LW/PH neboli „Line Widths per Picture Height“. Číslo tedy udává počet horizontálních čar, které je ještě objektiv schopen vykreslit. Všechny fotografie jsou z formátu RAW převedeny v programu Nikon Capture NX 1.3 s hodnotou doostření „normal“ bez korekce chromatické aberace. Při vyšší intenzitě doostření by sice bylo dosaženo lepších výsledků, ale zároveň by se rozdíly stávaly méně viditelnými a to rozhodně není pro případné porovnávání objektivů vhodné. Maximální hodnota pro Nikon D80 (10 Mpx) je přibližně 2200 LW/PH. Jde ale o jakousi „metu snů“, které prakticky žádný objektiv (pokud budeme brát průměr rozlišovací schopnosti uprostřed a na okraji snímku) nemůže dosáhnout a pokud ano, jedná se o objektiv, který je daným rozlišením omezen. Obecně nad 1700 LW/PH považuji výsledky za velmi dobré a nad 1900 LW/PH jako vynikající. Více o této metodě si můžete přečíst na stránkách výrobce softwaru www.imatest.com.

Už na „plnou díru“ je kresba Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED velmi dobrá a prakticky zcela vyrovnaná v celém rozsahu snímku. Na f4 je výsledek velmi podobný a po dalším přiclonění je úroveň ostrosti velmi dobrá až vynikající. Na vyšších clonách (od f11) se začíná u testovaného objektivu negativně projevovat difrakce, přičemž rozlišení je velmi dobré až po f16. Se zacloněním nad f22 je už vliv difrakce příliš velký pro náročnější použití. V celkovém výsledku podává Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED v laboratorním testu ostrosti velmi dobrý výkon. Za zmínku stojí především velmi dobrá kresba na f2,8 a také minimální rozdíly mezi středem a okrajem snímku.

Chromatická aberace

Metodika: chromatická aberace je další věc, kterou můžeme přesně změřit na stejném obrazci jako rozlišení v LW/PH. Snímky jsou z formátu RAW převedeny stejným způsobem jako u testu rozlišení objektivu. Rozsah vady je měřen v % vzdálenosti středu a rohu snímku (polovina diagonály). Obecně platí, že pokud je vada menší než 0,04% této vzdálenosti, nepředstavuje většinou žádný problém. V rozsahu 0,04 – 0,08% ji nevidíme, pokud ji nehledáme. Pokud překročí velikost 0,08%, stává se již velkým problémem, protože je jasně viditelná a nad 0,15% se už jedná o velmi špatný výsledek. Jelikož bývá chromatická aberace problémem hlavně na okrajích snímku, zaměřil jsem se pouze na tuto část. Je nutné si ale uvědomit, že testovací obrazec není focen v nijak extrémních světelných podmínkách, a proto může být chromatická aberace v závislosti na světelných podmínkách v terénu mnohem větší.

Chromatická aberace je jedním z nejslabších míst Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED. Na nejnižších clonách výrazně převyšuje hodnotu 0,08% vzdálenosti od středu do rohu snímku (maximum kolem 0,13%). Po přiclonění sice dochází k redukci vady, ale pod hranici 0,08% se dostává až na f11. U nejvyšších clon je chromatická aberace méně výrazná. V konečné bilanci jde u objektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností o dosti špatný výkon, který se často rušivě projevoval i v praktickém nasazení (viz ukázkové snímky).

Zkreslení

Zkreslení je u Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED prakticky nulové. V reálném použití je zcela nepostřehnutelné a nepředstavuje tedy žádný problém.

Vinětace

Metodika: normální vinětaci objektivu můžeme velmi dobře demonstrovat na rovnoměrně nasvíceném „puntíkovaném“ obrazci. Všechny snímky jsou vyfoceny s korekcí expozice 0EV a následně bez jakýchkoliv úprav histogramu převedeny do formátu JPG. V počítači je pak v úrovních nastaven bílý bod na střed snímku, čímž je vinětace ještě zvýrazněna pro pohodlnější srovnávání objektivů mezi sebou. Druhou částí je ověření praktické vinětace (úprava snímků je stejná jako u normální vinětace). Hlavní myšlenkou této metody je skutečnost, že v některých žánrech fotografie (např. krajinářská fotografie) se málokdy obejdeme bez použití obroučkových filtrů (např. CPL), filtrových systémů (např. tolik rozšířený Cokin P-systém) nebo obojího naráz. Obecně platí, že s nasazeným klasickým (ne slim verze!) CPL by objektiv neměl vinětovat, pokud se nepohybuje v ultraširokoúhlých ohniscích. U Cokin P-sytému je hlavním kritériem ohnisková vzdálenost 28 mm (EQ pro kinofilm), od které je Cokin P-systém doporučen. Nasazení CPL spolu s Cokin P-systémem je pak už jen jakousi „bonusovou zkouškou“ schopností testovaného objektivu. Ve všech měřeních je držák Cokin P-systému otočen do své nejchoulostivější polohy a to do náklonu cca 45°.

Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED je konstruován pro velikost snímacího média 24×36 mm. Při použití na formátu čipu APS-C tedy využíváme jen středovou část obrazového kruhu, což se obecně u těchto objektivů projevuje menší tendencí k vinětaci. Její úroveň je v praxi už po malém zaclonění nepozorovatelná, ale na „plné díře“ je ještě poměrně výrazná a může se rušivě projevit zejména na jednolitých plochách (modrá obloha, tráva, sníh aj.).

S testem praktické vinětace neměl testovaný objektiv výraznější problémy. Kromě mírného zvýšení úrovně vinětace na f2,8 se nesetkáme při použití filtrů a filtrových systémů s žádnými komplikacemi. V celkové bilanci podal Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED v laboratorním testu vinětace dobrý výkon.

Ovládání v praxi

Ovladatelnost a rychlost v reálném nasazení je jednou z velmi silných stránek testovaného objektivu. V režimu MF oceníme především příjemnou tuhost a dobrou úchopovou plochu ostřícího prstence. Rozsah zaostřitelných vzdáleností je dostatečně „roztažen“ i pro velmi jemné manuální ostření (cca 180°). Zároveň můžeme využít stupnici vzdálenosti, ukazatel DOF a také stupnici s aktuálním poměrem zobrazení.

V režimu AF byl Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED díky SWM technologii velmi rychlý a přesný. Moderní mechanismus AF navíc po celou dobu ostření dovoluje manuální zásah bez nutnosti přepnutí do MF módu. Pouze při focení velmi blízkých objektů (od poměru zobrazení cca 1:3) s méně kontrastním vzhledem měl objektiv díky poklesu efektivní světelnosti (viz výše) občas problémy se „zacílením“. U vzdálenějších motivů k selháním AF nedocházelo.

Ostrost v praxi

Makroobjektivy nacházejí kromě focení velmi blízkých motivů uplatnění i v jiných žánrech, jako jsou portréty, krajinné detaily, architektura aj. Tomu byl přizpůsoben i test ostrosti v praxi. Na přiloženém obrázku si můžete prohlédnout výsledky jak při poměru zobrazení 1:1, tak při klasickém použití.

Na „dlouho“ podává Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED výsledky shodné s měřením na laboratorním obrazci. Při odcloněném objektivu je kresba uprostřed snímku velmi dobrá – na okraji mírně měkčí. Po přiclonění je ostrost v celém obrazovém poli velmi dobrá až vynikající. Na nejvyšších clonách (nad f11) se už negativně projevuje difrakce, přičemž při f32 je rozlišení objektivu už nevhodné pro náročné použití. Tato skutečnost ovšem není nijak omezující, protože u focení vzdálenějších objektů takto vysoká clonová čísla prakticky nevyužijeme. Zároveň si můžete povšimnout poměrně výrazné chromatické vady v okrajové části snímku na nejnižších clonách.

Na nejmenší zaostřitelné vzdálenosti 18,5 cm (poměr zobrazení 1:1) dochází k poklesu efektivní světelnosti optické soustavy objektivu (viz výše). Na nejmenších clonových číslech (do f11) je kresba viditelně měkčí a zároveň dochází k výrazným projevům chromatické vady. Velmi dobré výsledky podává testovaný objektiv pouze v rozsahu clon f11-f16. Po dalším zaclonění se už opět ke slovu dostává difrakce a nad f32 je už ostrost nevhodná pro náročnější účely. S menšími poměry zobrazení v praxi docházelo postupně ke zlepšování kresby i lepšímu potlačení chromatické aberace (viz ukázkové snímky).

V celkovém součtu podal Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED v testu ostrosti dobrý až velmi dobrý výkon. K přednostem patří celková ostrost při klasickém použití – k slabinám naopak viditelný pokles rozlišení objektivu při maximálním poměru zobrazení.

Chování v protisvětle

Protisvětlo je slabinou Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED, která výrazně omezuje jeho nasazení mimo makrofotografii. V přímém slunečním protisvětle není výkon objektivu dobrý. Ztráta kontrastu je velmi výrazná a navíc dochází k tvorbě výrazných barevných reflexí, jejichž retuš je v mnoha případech prakticky nemožná.

V nepřímém protisvětle (zdroj světla není v záběru, ale osvětluje přední člen objektivu) už není ztráta kontrastu tak výrazná, jako se sluncem v záběru, ale i přesto se zřetelně projevuje na pořízených snímcích. Celkově můžeme hovořit o podprůměrném výsledku.

K velmi dobrému zvládnutí protisvětla dochází u Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED pouze u slabších zdrojů světla, jako je například pouliční osvětlení. Ztráta kontrastu je jen velmi mírná a také tvorba reflexí je velmi dobře potlačena. Pokud už dojde k jejich výskytu, jsou velmi malé a jejich retuš není obtížná. Přiloženou fotografii si můžete stáhnout v plném rozlišení v ukázkových snímcích.

Bokeh

Výrazem bokeh se označují estetické kvality částí snímku, nacházejících se mimo hloubku ostrosti (DOF). Vzhled a tvar rozptylových kroužků (míst, do nichž se zobrazí nezaostřený bod) ovlivňuje velké množství faktorů, mimo jiné konstrukce objektivu, tvar a počet lamel clony a nastavené zaclonění. Za příjemně působící jsou obvykle považovány rovnoměrně osvětlené rozptylové kroužky s neostrými okraji („krémový bokeh“), rušivě naopak působí ostře ohraničené mnohoúhelníky, které vznikají při výraznějším zaclonění, má-li clona v objektivu malý počet lamel – tento efekt do jisté míry omezuje použití zakřivených lamel. Samotná velikost otvoru clony samozřejmě ovlivňuje i hloubku ostrosti, takže čím menší clonu použijeme, tím jsou rozptylové kroužky větší.

Dobrý bokeh je nejen pro kvalitní makrofotografii samozřejmostí. Konstruktéři Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED tuto stránku evidentně nepodcenili a podání oblastí mimo DOF patří mezi nejvýraznější přednosti testovaného objektivu. Díky plně kruhové cloně si rozptylové kroužky ponechávají v celém rozsahu clonových čísel výborný tvar a také jejich okraje jsou příjemně rozostřené. Pouze po velkém zaclonění (nad f11) můžeme pozorovat zvýrazněné okraje rozptylových kroužků (nikoliv ostré). Celkově můžeme hovořit o výborném výkonu. Další fotografie s využitím DOF si můžete stáhnout v plném rozlišení v ukázkových snímcích.

Ukázkové snímky

Všechny snímky jsou k dispozici v plném rozlišení ke stažení. Při převodu z RAW do JPG formátu v programu Nikon Capture NX 1.3 bylo provedeno pouze vyvážení bílé a doostření na hodnotě „normal“. Korekce chromatické aberace byla vypnuta. Poté byly fotografie komprimovány na takovou úroveň, aby nebyl poznat rozdíl mezi originálem a komprimovaným snímkem.

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/200 s
clona: f13
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá kresba v celém rozsahu snímku; dobré potlačení chromatické vady po větším zaclonění

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/320 s
clona: f8
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: výborná ostrost; dobře potlačená chromatická aberace po větším přiclonění

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/1600 s
clona: f3
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá kresba; výborné podání oblastí mimo DOF; výrazná chromatická vada při odcloněném objektivu

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/8 s
clona: f16
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá kresba; velmi dobrý bokeh – pouze výraznější okraje rozptylových kroužků po větším zaclonění

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/100 s
clona: f3
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá ostrost; výborný bokeh; výrazná barevná vada na „plné díře“

fotoaparát: Nikon D80
čas: 0,6 s
clona: f29
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: relativně měkčí kresba vlivem difrakce; velmi dobré podání oblastí mimo DOF – místy výraznější okraje rozptylových kroužků

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/10 s
clona: f5,6
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: výborná ostrost i bokeh

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/100 s
clona: f2,8
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá kresba; výborné podání oblastí mimo DOF; velmi výrazná chromatická vada na ostrých světelných přechodech při odcloněném objektivu

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/200 s
clona: f4
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: výborná úroveň kresby; velmi dobrý bokeh; viditelná chromatická aberace kolem světlých ploch

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1,8 s
clona: f16
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá ostrost a bokeh

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1,8 s
clona: f20
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá kresba a bokeh; dobré potlačení chromatické vady

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/4 s
clona: f11
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá úroveň ostrosti; výborný bokeh

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/4 s
clona: f7,1
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá ostrost; výborné podání oblastí mimo DOF

fotoaparát: Nikon D80
čas: 0,8 s
clona: f8
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá kresba; výborný bokeh

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/160 s
clona: f3,8
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá kresba; vynikající kvalita oblastí mimo DOF

fotoaparát: Nikon D80
čas: 0,5 s
clona: f14
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá ostrost; dobré potlačení chromatické aberace

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/1250 s
clona: f2,8
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá úroveň ostrosti; místy poměrně výrazná chromatická vada na f2,8

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/8 s
clona: f16
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá kresba v celém snímku; dobré potlačení barevné vady

fotoaparát: Nikon D80
čas: 1/8 s
clona: f20
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: mírně měkčí kresba způsobená velkým zacloněním; dobrá korekce chromatické aberace

fotoaparát: Nikon D80
čas: 30 s
clona: f16
ISO: 100
ohnisková vzdálenost: 60 mm (EQ 90 mm)
komentář: velmi dobrá ostrost; velmi dobře zvládnuté protisvětlo z pouličního osvětlení

Shrnutí a závěr

Nakonec zbývá uvést poslední vlastnost Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED a tou je cena. Ta se v současnosti na internetových obchodech pohybuje kolem 14 000 korun. Pojďme si udělat malé shrnutí.

Mechanické zpracování je (vzhledem k cenové hladině) výborné a nenajdeme na něm závažnější nedostatky. Ovladatelnost spolu s pohotovostí patří rovněž mezi silné stránky testovaného objektivu. Jediným výraznějším nedostatkem je občasné selhání AF při makrofotografii za horších světelných podmínek. Kresba je při klasickém použití velmi dobrá včetně „plné díry“. Při měřítku 1:1 dochází k viditelnému poklesu úrovně kresby na nejnižších clonových číslech, který ovšem není tak výrazný při menších poměrech zobrazení. Celkově tedy můžeme ostrost označit za jednu z předností Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED. Naproti tomu je chromatická aberace jedním z jeho nejslabších míst a to hlavně na nejnižších clonách, kdy může působit až velmi rušivě. Zkreslení objektivu je nulové a v reálném nasazení nepředstavuje žádný problém. S testem normální vinětace si testovaný objektiv poradil dobře – pouze na f2,8 je vinětace výraznější a může se negativně projevit na jednolitých plochách (modrá obloha, sníh, tráva aj.). Zkouškou praktické vinětace pak prošel Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED bez zaváhání. Chování v protisvětle je druhým velmi slabým místem testovaného objektivu, které citelně omezuje jeho využití mimo makrofotografii. S velmi výraznými komplikacemi musíme počítat hlavně se sluncem v záběru. V nepřímém protisvětle je už situace lepší, ale i přesto nemůžeme hovořit o dobrém výkonu. S pouličním osvětlením si ovšem objektiv poradil velmi dobře. Kvalita bokehu je naopak velkou oporou Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED. Podání oblastí mimo DOF je v celém rozsahu clon na výborné úrovni.

Sečteno podtrženo podal Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED na těle o formátu čipu APS-C nadprůměrný výkon. Testovaný objektiv těží především ze solidní kresby ve většině situací, velmi rychlého a přesného mechanismu AF, nulového zkreslení a výborného podání oblastí mimo DOF. Na druhé straně vykazuje, vzhledem k pevné ohniskové vzdálenosti, vyšší míru chromatické vady a také v protisvětle má problémy, což omezuje nasazení Nikkoru Micro AF-S 60/2,8G ED mimo makrofotografii. Ve své cenové třídě tedy splnil mnohá očekávání, ale v některých vlastnostech by mohl být výsledek lepší.

Závěrem bych chtěl poděkovat firmě Nikon (www.nikon.cz) za zapůjčení objektivu k redakčnímu testu.