OLYMPUS E-410 je nejmenší a nejlehčí digitální zrcadlovka s živým náhledem na světě. To uvádí firma Olympus o svém 10-ti Mpx fotoaparátu, na který se nyní podíváme v našem redakčním testu.

Úvod

OLYMPUS E-410 s objektivem ZUIKO 1456

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-410 zapůjčila naší redakci k testu firma OLYMPUS C&S s.r.o. Základní balení obsahovalo: tělo E-410, USB kabel, video kabel, akumulátor Li-Ion BLS-1, nabíječku akumulátorů BCS-1, krytku okuláru EP-4, popruh, CD-ROM Olympus Master 2, CD-ROM Návod k obsluze. Cena samotného těla by se mohla nyní pohybovat pod 16 tisíc Kč. K tělu se dodávají v setu doublezoom objektivy ED 14–42mm 1:3.5–5.6 a ED 40–150mm 1:4.0–5.6. Oba s modrým proužkem na objímce objektivu. Stejné objektivy se poprvé objevily v setech s OLYMPUSEM E-400. OLYMPUS E-410 může samozřejmě využívat celého „arzenálu“ 4/3 standardu Olympus E-systému, přes redukce i systému Olympus OM a závitu M-42 (samozřejmě s určitým omezením automatických funkcí).

Konstrukce

OLYMPUS E-410 zepředu OLYMPUS E-410 zezadu
OLYMPUS E-410 zleva OLYMPUS E-410 zprava
OLYMPUS E-410 shora OLYMPUS E-410

Tělo – OLYMPUS E-410 je prakticky stejné konstrukce jako OLYMPUS E-400. Má stejný skelet z lehkých materiálů, volených s ohledem na konečnou hmotnost fotoaparátu. Ovládání je též pohodlné a přesné, rozmístění ovládacích prvků je téměř totožné s E-400. Při obsluze fotoaparátu vše fungovalo na první pokus, nedocházelo k nedomáčknutí, či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků. Ergonomie je u E-systému tradičně na vysoké úrovni. Absence mohutného gripu podle mého názoru nevadí, naopak, není problém udržet i delší časy závěrky. Zepředu má E-410 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Nahoře je výklopný blesk, sáňky pro externí blesk a systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť, korekce, páčka vypínače fotoaparátu, tlačítko ručního vyklopení blesku a tlačítko samospouště, integrované s dálkovým ovládáním a sériovým snímáním. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu jsou všechny ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem je umístěn pentaprismatický hledáček s dioptrickou korekcí +1/-3 D. Po levé straně displeje soubor čtyř tlačítek ovládajících: playback, „koš“ pro mazání snímků, „Menu“, „Info“. Po pravé straně LCD displeje jsou pouze tlačítka „AEL / AFL“ (zámek expozice a zámek ostření), tlačítko přepínače režimu displeje (v tomto místě měl E-400 programovatelné tlačítko Fn) a křížový volič s potvrzením OK. Na spodní stěně je kovový stativový závit a prostor pro Li-Ion akumulátor uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového závitu proti opotřebení.

OLYMPUS E-410 testovací sada OLYMPUS E-410 základní displej
OLYMPUS E-410 zdroj OLYMPUS E-410 Paměťové karty
OLYMPUS E-410 ovládání OLYMPUS E-410 ovládání
OLYMPUS E-410 ovládání OLYMPUS E-410 ovládání
OLYMPUS E-410 ovládání

Za objektivem E-410 se nachází malé, vylehčené, vertikálně sklopné zrcadlo, nad ním jemná, světlá matnice a za ním nový 10 Mpx čip, krytý fólií ultrazvukového protiprachového zařízení. Ultrazvukové zařízení je stejné jako u E-400. Čištění senzoru ultrazvukem probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění senzoru lze vyvolat také z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu). Rozměry těla E-410 jsou 129,5(š) x 51 (v) x 63(t) mm a váha těla 375g. Pro zajímavost je zde srovnání vzhledu E-410 s předchozím modelem E-400.

OLYMPUS E-410 a E-400 srovnání konstrukce OLYMPUS E-410 a E-400 srovnání konstrukce
OLYMPUS E-410 a E-400 srovnání konstrukce

Obrazový senzor a zpracování obrazu – V těle OLYMPUS E-410 je poprvé použit nově vyvinutý 10,9 Mpx (10 Mpx efektivních) Live MOS senzor o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je optimalizován pro 4/3 systém, pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený filtrem primárních barev (RGB), IR filtrem a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr ). Obraz je zpracováván technologií TruePic III. Barevné profily lze volit mezi sRGB / Adobe RGB. Lze také zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 1600 (i při aktivovaném blesku), nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400, 800, 1600. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programovému přemostění nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí NR – redukce šumu a šumového LPF filtru. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán v novém formátu RAW, nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci 1/4, 1/8 a 1/12. Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Riza Copretion
    Riza Copretion
    27.08.2007 15:44

    ty jo,sem si vsiml ze tu je faqt mnoho recenzi,ale jedna znacka mi tu opravdo chybi.....ktera?pentax! sice tu je samsung,ale zadny test zrcadlovky od pentax....proc?samy nikon,olympus,canon,panasonic.....plati za recenze?

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    27.08.2007 16:22

    naposledy, pokud se nepletu, tu byla recenze dnes jiz fosilniho Pentax istDS ... zrejme nejaka konspirace nebo co ;-)

  • Jiří Rind
    Jiří Rind
    27.08.2007 18:21

    Ale tento stav je úplně všude. Řekl bych, že za to může české zastoupení Pentaxu - nepůjčuje stroje k recenzím. Asi nemá zájem více prodávat. Jejich chyba.

  • Marek Vojtíšek
    Marek Vojtíšek
    27.08.2007 23:15

    Tak nějak mi tu chybí opravdu kritický pohled. Přímé srovnání s konkurencí, v čem je lepší než jeho přímí konkurenti D40X nebo 400D, v čem naopak zaostává. To jsou klíčové informace, které čtenář od recenze očekává a podle nichž se bude rozhodovat při koupi.

    Tady se toho moc nedozví - shrnu to tak, že foťák je to nový (na staré se recenze nedělají), velmi dobrý (špatné nebo jen dobré foťáky v téhle kategorii nikdo nevyrábí), ba lepší než jeho evoluční předchůdce (no proto ho asi ve výrobním programu nahradil).

    To je tlak distributorů opravdu tak silný, že místo recenzí je třeba psát PR články? Nebo je to jen neprofesionalita redaktorů Fotoaparátu?

  • Marek Vojtíšek
    Marek Vojtíšek
    27.08.2007 23:15

    Měl bych pár jedovatých dotazů a připomínek.
    Jak je na tom systém "motorického manuálního" ostření ve srovnání s klasickým manuálem? Že autorovi recenze nevadí, to mi moc neříká...
    Hledáček je s f2,8 objektivy použitelný i pro man. ostření - to je v něm opravdu tak málo vidět? Míň než u D40/400D? I kdyby se mi E-410 fakt líbila, tohle by mě nejspíš odradilo. Asi by to chtělo víc rozebrat.
    Šum jako klad? Měl jsem za to, že ve srovnání s APS-C konkurencí je na tom 4/3 v tomto ohledu docela bídně. Jenže srovnání chybí...
    Ultrazvukové čištění senzoru. Chybí mi jakákoliv zmínka o reálné účinnosti systému, třeba ve srovnání s Canonem. Něco ve stylu "vyrazili jsme s Vencou nafotit ukázkové snímky, měnili jsme skla jak o závod, docela foukalo a bylo prašno, takže Vencův netřesoucí se senzor 350D byl každý večer jako prase, kdežto já měl snímky pořád bez artefaktů..."

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram