Nový Nikon D40 se ještě ani pořádně neohřál na pultech prodejen a už tu máme jeho další verzi. Je určena těm uživatelům, kterým se D40 líbí, ale požadují vyšší rozlišení snímacího čipu. Jinak pro D40x platí všechno to, co pro model D40, tedy především snadné ovládání, určené především začínajícím fotografům, nebo těm, kteří na zrcadlovku přechází z kompaktního přístroje.

Čip

Jak již bylo řečeno, nejpodstatnější změnou je použití 10 Mpix snímacího čipu, který je prakticky stejný, jako v modelu D80 nebo D200. Stejné, nebo přinejmenším velmi podobné, jsou také obvody a algoritmy pro zpracování obrazu, takže po této stránce aparát Nikon D40× podává prakticky stejné výsledky jako oba vyšší modely. Maximální rozlišení snímače je 3872×2592 a snímky lze ukládat na kartu typu SD ve formátech JPEG nebo NEF (RAW), případně v obou současně. Citlivost čipu lze nastavit v rozmezí 100 až 3200 ISO. Samotný čip najdete na ukázkovém snímku č.13 a ukázku míry šumu na obrázku č.14. Výsledky jsou prakticky stejné, jako u vyššího modelu D80, jehož podrobný test také najdete na našem webovém magazínu.

Obrázek č.15 Obrázek č.16
Obrázek č.17

Závěr

Stejně jako model D40, tak i model D40× není vybaven vestavěným pohonem objektivů. Použít lze všechny objektivy s bajonetem Nikon, ale u objektivů bez ultrazvukového motoru ostření nebude fungovat automatické ostření. Toto omezení je zřejmé kvůli maximálnímu snížení ceny těla. Tělo je však určeno především úplným začátečníkům, u kterých se nepředpokládá rozsáhlá výbava objektivy a nabídka běžných objektivů s ultrazvukovým motorem je již dostatečně široká. Pokud by toto omezení někomu skutečně vadilo, může sáhnout po některém z vyšších modelů (například D80), kde toto omezení neplatí. Pro jistotu jsem ale při praktickém nasazení vyzkoušel i funkčnost s objektivy alternativního výrobce Sigma vybavených HSM motorem (ostatní alternativní výrobci objektivů zatím objektivy s touto technologií nevyrábí) a funkčnost byla naprosto bezproblémová.

Samozřejmostí je také rozsáhlá nabídka příslušenství a pro model Nikon D40× bych zmínil především nový, vynikající makroobjektiv AF-S VR Nikkor 105mm/f 2,8 G ED vybavený jak ultrazvukovým motorem ostření, tak i stabilizátorem obrazu VR druhé generace. Vhodným doplňkem může být také externí systémový blesk Nikon SB-400 určený stejně jako Nikon D40 a D40× začínajícím fotografům. Zajímavým doplňkem může být také bezdrátové IR dálkové ovládání ML-L3. Kompletní nabídku příslušenství najdete na stránkách českého zastoupení Nikon CZ.

Fotoaparát Nikon D40× je dodáván s kompletním základním příslušenstvím jako je baterie, nabíječka, kabeláž, krytka okuláru i kontaktů blesku, ale i CD-ROM s programem Nikon Picture Project pro základní úpravu a archivaci fotografií. Cena setu se základním objektivem je aktuálně (03/2007) v běžných obchodech zhruba na úrovni 21.000,– Kč včetně DPH. Za tuto cenu tak začínající amatérský fotograf získá aparát právě jemu šitý na míru, v malém a lehkém těle a vybavený nejmodernějšími technologiemi s výbornou obrazovou kvalitou, intuitivním ovládáním a vysokým rozlišením 10 Mpix.

Fotografie pořízené Nikonem D40× si můžete prohlédnout v naší FotoGalerii.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Vít Špičan
    Vít Špičan
    08.04.2007 17:57

    Pořídil jsem si tohodle drobečka. Jsem s ním plně spokojen a i setový objektiv 18-55 Je skvělej. Teď ještě našetřím na 55-200 a jsem spokojen:-) Na případné dotyzy rád odpovím

  • Vít Hordějčuk
    Vít Hordějčuk
    09.04.2007 17:51

    mno šum při ISO1600 mi připomíná šum na mym foťáku př ISO100 :D

  • Jan Horyna
    Jan Horyna
    21.04.2007 14:25

    Srovnani D40 s ostatnimi:
    http://fotaky.xf.cz/Nikon_d40_d50_d70_d70s_d80_d100_d200.html

  • Jiří Novotný - Fous
    Jiří Novotný - Fous
    29.11.2007 10:22

    Tak jsem dočetl všechny komentáře a došel jsem k poznání ,že fotoapát který se mi velmi zamlouval je vlastně bakelitový nedodělek za který nemá cenu vyhodit peníze. Nebo vetšina těch superfotografů je už tak zhýčkaná dokonalou technikou za tisíce , že bežný a cenově dostupný fotoaparát je pro ně k ničemu? Asi zůstanu u svého KODAKU DX 4590 a budu šetřit na kovové tělo. Moje možnosti se totiž nepohybují v úrovni - foťák na 3 roky a pak zahoď. Focení je pouze moje hoby. Fous

  • Marcel Priadka
    Marcel Priadka
    06.01.2008 21:34

    neviem ci to tu bude este niekto citat, ale rad by som sa zaradil medzi zacinajucich fotografov mam canon powershot a 40 mam ho rad dal som zanho 20litrov pred neviem ci styrmi mozno aj pet rokov, nemam doma ziadne stare objektivy, fotim rad a vela, teraz mam doma pozicany nikon d50 a aj preto som sa rozhodol pre zrkadlovku, pre zaciatocnikov vrele odporucaju tento nikon a canon 400d a to ma dostalo do slepej ulicky lebo co sa tyka funkcii povedal by som ze canon u mna vedie, ale tento nikon sa mi jednoducho viac paci a teraz fakt neviem kam s konopi, nakoniec tu je este jedna moznost setrit setrit a kupit nieco zo zeleza ale niesom si isty ci chcem do fotenia as tolko investovat tych 20 000 mi pride tak akurat mozno aj vela ked sa pozrem kolko zarabam a na moju foto karieru...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (69)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram