Kde kraj má duši

Ta země má duši. Tahle slova z fotocestopisu Saši Krška, který napsal pro FotoAparát.cz před čtyřmi roky, jsme si loni při putování po Podkarpatské Rusi mnohokrát připomněli. Je to kraj nádherné přírody, otevřených lidí i nostalgických vzpomínek. Tohle kouzlo si každý musí prožít sám. Fotografování vás bude nutit lépe se dívat.

Otec mého děda byl učitelem, který byl vyslán za první republiky československou vládou na Podkarpatskou Rus spolu s mnoha dalšími bojovat s negramotností. Můj dědeček pak musel bydlet u strýce ve Východních Čechách a do Perečína nedaleko Užhorodu jezdil za rodiči na prázdniny. Z jeho vyprávění jsem znal kvetoucí poloniny, hluboké lesy a příběhy zdejších lidí. Přišel rok 1939 a Podkarpatskou Rus obsadili Maďaři. Severní část zabrali Poláci. Jen Rumunsko se k nám zachovalo slušně a umožnilo odchod Čechů ze země přes své území a dále přes Jugoslávii do Protektorátu Čechy a Morava. Na Podkarpatské Rusi však Češi museli zanechat veškerý majetek.
V roce 1944 zabrali území Rusové jako válečnou kořist a připojili oblast k Sovětskému Svazu. Po roce 1989 se objevily úvahy o znovuobnovení Československa v rozměrech první republiky, které však definitivně ukončil vznik Slovenské republiky.
Na Podkarpatské Rusi mají Češi neobyčejné renomé jako výborní hospodáři a organizátoři. Dodnes nás zde mají rádi. Tohle hrozně moc pomáhá i nám fotografům. Lidé si s Čechy chtějí povídat a otevírají svá srdce.

Na poloninách

Na Podkarpatskou Rus se jezdí hlavně za přírodou. Jedinečné jsou poloniny, díky kterým se celá horská oblast nazývá Poloninské Karpaty.
Polonina není vysokohorská louka, jak ji známe například z Krkonoš. Steným způsobem jako poloniny vznikly některé louky na slovenské Velké Fatře. Zcela zde chybí přechodové pásmo mezi lesem a holinou, které bývá porostlé kosodřevinou nebo jalovci. Louky zde vznikly dlouhodobým pasením. Zasahují až do nízkých poloh, kde přímo hraničí s bukovým lesem. Pasení dobytka takto vděčíme za to, že na poloninách s vápencovým podložím najdeme hořec nebo i protěž. Jinde, jako na polonině Boržava, se nacházejí zase obrovské plantáže borůvčí, brusinek a vlochyní.

Polonina Boržava I Polonina Boržava II

Hospodářské využívání polonin probíhá dodnes. Rodiny pastýřů a bačů se od května stěhují do horských salaší, odkud je zažene zpět do údolí většinou až sníh. Když zmizí stáda, louky začnou postupně zarůstat ostrou travou a v nižších polohách je pohltí les.

Salaš pod Černou horou

Poloninské Karpaty patří k nejdeštivějším oblastem Evropy. Toto mohu ze zkušenosti z loňského srpna potvrdit. Typické jsou mlhy, které se však nám fotografům mohou občas hodit. Časté jsou i povodně. Podkarpatská Rus byla vždy velkým producentem dřeva, které voraři plavili do nížin po řekách. O těžkém životě zdejších dřevařů psali spisovatelé Olbracht nebo Tomeček. Vorařský průmysl na Podkarpatské Rusi kompletně zničila velká povodeň v třicátých letech. Nedaleko Siněverské Poljany vybudovali muzeum vorařství, údajně jediné v Evropě. Již podruhé v krátké době ho zničila povodeň. Ta poslední byla před dvěma roky.

Lidé pod horami

Většina Čechů a Slováků zde s dorozumněním nebude mít žádné problémy. Uředním jazykem je sice ukrajinština, ale většina lidí hovoří rusínštinou, což je jazyk na půl cesty mezi češtinou a ukrajinštinou. Vláda Ukrajiny ji jako samostatný jazyk ale neuznává.
Při toulkách po lukách u Siněverského jezera mě fascinovaly krásně udržované chaloupky se šindelovými střechami. Do jedné z nich mě pozvali. V domku žijí trvale staří rodiče s dcerou a vnukem.

Otec mladé rodiny vyráží dvakrát za rok na několik měsíců za prací. Obvykle prý pracuje v lese. Naposledy byl prý v někde u Petrohradu. Několikrát již byl i v Čechách. V horách práce prakticky není. Kupodivu ani dřevařský průmysl zde příliš nefunguje.

Dům nad černou řekou Modrý domeček

Lidé jsou zde často tak otevření, že se začínáte stydět i sám před sebou. Právě tahle setkání s lidmi jsou důvodem, proč chci do tohoto kraje znovu vyrazit. Otázkou je, jak dlouho to bude trvat. Civilizace proniká i sem. Na chalupách se již objevují paraboly satelitních přijímačů.
Pokud chcete fotografovat lidi, musíte s nimi navázat kontakt, pohovořit a pak požádat, zda si můžete udělat fotografii. Pomoci může i drobný dárek. Někteří lidé ze západu se zde chovají, jako by byli ve skanzenu a chtěli by vše zakonzervovat. Místní lidé však po západních vymoženostech velice touží a jsou pro ně schopni mnoho obětovat.

Falešný slepec z Chustu Krásná nevěsta

Při fotografování doporučuji pohybovat se sám nebo ve dvojici. Jen si představte, jak by zareagovala asi většina z nás, kdyby se na ně vrhla banda fotografů.

Zážitkem při cestování po Ukrajině jsou vlaky. Ty se jako obrovské železné obludy pomalu vlečou po nepříliš udržovaných tratích. Jako unikát jsem si schoval lístek z poslední rychlíkové stanice někdejšího Československa v Jasini. Z bloku lístků vám paní v pokladně v okamžiku vystřihne část z univerzálního lístku tak, že odpovídá stanici, kam jedete. Druhá část jí zůstává jako doklad, co prodala.

Ve vagónu Vlak z Jasině

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Palacký
    Jiří Palacký
    19.07.2006 15:54

    Ta poslední kapitola je nepřesná. Unialisté jsou katolíci východního obřadu.

  • Prcek Radek Heil
    Prcek Radek Heil
    19.07.2006 17:28

    dobrej článek 30.července pozdě v noci vyjíždím vlakem z Pardubic směr Ukrajina. Moc se těším

  • David Svatoš
    David Svatoš
    20.07.2006 09:47

    Je to 10 dní, co jsem se odtam vrátil... Můžu vřele doporučit. Nádherná příroda, dobří lidé s velkým srdcem, a v neposlední řadě pro nás velice lacino. Je tam stále na co koukat, mluvit s lidmi.. Prostě paráda. Příští rok jedu stopro zase a rozhodně na dýl..

  • Robert Macháček
    Robert Macháček
    20.07.2006 13:23

    Ukrajinu můžu vřele doporučit všem kdo mají rádi nádhernou přírodu a velmi milé lidi. Když budete chtít nepotkáte v horách pár dní živáčka, možná baču, který se vás bude ptát jestli okolo nebežel jeho kůň, co se mu před 3mi dny zaběhl. Bude vás samozřemě zvát do své salaše. Pár fotografií (převážně z přírody) a nějaké další povídání najdete na mém webu tady:
    http://lighthunt.net/public/albums/2005_07_01_Ukrajina/index.html
    tady je pár vybranějších fotek:
    http://lighthunt.net/photo/landscape/Ukrajina/index.html

  • Petr Kubesa 1
    Petr Kubesa 1
    26.07.2006 21:51

    Andreji, výborný článek. O Zakarpatí by se toho dalo napsat spoustu. Zrovna dneska jsem se z Ukrajiny vrátil. Úžasná příroda a ještě úžasnější lidé. Pěkně jsi to napsal s tím, že když tam lidé jedou, tak ať se nechovají a nefotí jako ve skanzenu.
    Jen co mě na Ukrajině trochu zarazilo je to, že jsem po celou dobu své cesty našel pouze dva odpadkové koše ve formě jakési papírové krabice. Řešení odpadu je tam opravdu zoufalé. Lidi hází odpadky za hlavu do nejbližšího křoví s výrazem "žádný problém". Třeba se to změní.
    Díky za článek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram