Co je světelnost objektivu?

Světelnost objektivu je pojem, který mnoho lidí plete například s minimální hodnotou clonového čísla objektivu. V praxi to zase tak moc nevadí. Ve skutečnosti se místo světelnosti používá právě minimální clonové číslo jako jedna z hlavních charakteristik objektivu. Čím je hodnota minimálního clonového čísla nižší , tím méně světla se ztrácí při průchodu objektivem. Přesto si přečtěte jak je správně světelnost definována.

Tento článek je určen pro trochu hloubavější typy. Většina čtenářů zná značení objektivů jako např. Nikkor 50/f 1,8. Číslo 50 znamená ohniskovou vzdálenost, f 1,8 pak minimální hodnotu clonového čísla. Clonové číslo charakterizuje velikost otvoru v objektivu vymezeném lamelovou clonou, kterým prochází světlo. Minimální hodnota tohoto čísla značí největší otevření nebo také průměr tohoto otvoru. Ve fotografické hantýrce se někdy říká: fotografoval jsem na plnou díru, což znamená fotografoval jsem při minimální hodnotě clonového čísla. Je to běžná praxe v podmínkách se slabým osvětlením kdy nemohu použít stativ nebo blesk.. Občas lidé zaměňují minimální hodnotu clonového čísla se světelností nebo i s relativním otvorem. Relativní otvor je definován jako poměr průměru vstupního otvoru objektivu a jeho ohniskové vzdálenosti. Je to vlastně převrácená hodnota clonového čísla, které odpovídá největšímu otevření objektivu (např. 1 : 2,8).

Jak to tedy je. Světelnost je bezrozměrné číslo vyjadřující poměr osvětlení citlivé vrstvy filmu k jasu snímaného objektu. V této definici se předpokládá, že předmět je v nekonečnu a na optické ose objektivu. Ale promiňte, nejsme na zkoušce z fyziky. Při průchodu objektivem se vždy určité množství světla pohltí. Čím je stavba objektivu složitější t.j. čím má objektiv více čoček, tím je konstrukčně obtížnější a dražší eliminovat ztráty světla. Určitě jste si například všimli , že objektiv s větší světelností má při stejné ohniskové vzdálenosti větší průměr vstupní čočky. Pokud ne, nechte si prodavačem předvést např. zoom 28–70/2,8 a 28–70/3,5 – 4,5. Uvidíte, že 2,8 je pořádný macek, za který i pořádně zaplatíte. Hodnota světelnosti se značí Sp a lze ji vyjádřit následujícím vzorcem

vzorec legenda legenda legenda

Index lomu je pro rozhraní vzduch-optické sklo objektivu hodnota větší než 1. Ve středoškolské fyzice najdete, že je definován jako poměr sinu úhlu dopadu a úhlu odrazu měřených od kolmice k rozhraní vzduch – sklo.

Výše uvedený výraz platí pouze pro zobrazení vzdálenějšího předmětu. Při zobrazeních blízkých předmětů musíte místo hodnoty f dosadit výraz c.(1 + m), kde m je poměr velikosti předmětu a obrazu.

Výraz vysvětluje, proč jsou řady clonových čísel uspořádány jako druhé odmocniny mocnin čísla 2. Ze vzorce zároveň vidíte, že největší světelnost t.j. schopnost zachytit nejvíce světla, má objektiv při minimální hodnotě clonového čísla.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram