Druhý díl seriálu o aktech navazuje na článek Akty I. Dnes se dozvíte více o tom, jak se nedostat do konfliktu se zákonem a o tom, jak si obstarat dobrý model pro fotografování aktů. Že to není jednoduché a jaké jsou základní principy, se dočtete právě v tomto díle.

Dlouho jsem přemýšlel, zda mám vůbec v článcích o fotografii aktu pokračovat. Počáteční díl série článků o fotografii aktu byl některými čtenáři označený za příliš všeobecný. Tento postup jsem však zvolil zcela záměrně, protože pokud bychom se na úvod začali zabývat tím, zda je lepší model nasvítit bleskem zleva nebo reflektorem zprava, to rozhodující pro tvorbu fotografie aktu by asi zůstalo zcela utajeno. Zdůrazňuji, že fotit akty se musí především hlavou. Tím, že vám někdo v jakékoliv učebnici sdělí, že když postavíte nahou slečnu na louku v západu slunce a dosvítíte ji zepředu bleskem, vytvoříte dobrou fotku, asi bude mít pravdu. Jenže dobrých fotek jako je tahle, běhá po internetu několik desítek tisíc. Pokud chcete dělat vynikající fotky, musíte o tom přemýšlet sami. To vás žádná učebnice na světě nenaučí. Kdyby to bylo tak snadné, všichni absolventi fotografických škol nebo kurzů by byli světoznámými autory, to bychom měli Saudků nebo Drtikolů. Nemá smysl psát o konkrétních know how, mohu jen upozornit na principy a možnosti, které se nabízejí a na postupy, jež je možné použít. Ovšem vymyslet, naaranžovat, výtvarně a technicky si fotku zpracovat, musí každý sám. V našem seriálu se postupně dostaneme i k otázkám technickým, byť tomu nepřikládám až takovou důležitost.

minulém díle jsem také uvedl, že k fotografování aktů nepotřebujete ani super vybavený atelier s velkým světelným parkem nebo drahou fotovýbavu. Co však potřebujete zcela nezbytně, je model, ať ženský či mužský, záleží jen na vás, koho chcete fotit.

Pokud se nechcete dostat do konfliktu se zákonem, je dobré si na úvod vyjasnit některé právní souvislosti fotografování aktů, protože k této oblasti fotografie se vztahuje celá řada předpisů a nařízení. Neboť cituji literu zákona – neznalost neomlouvá. Fotografovat osoby starší 18 let, tedy plnoleté, je možné s jejich souhlasem bez omezení. U modelů mladších je nezbytně nutné mít souhlas rodičů nebo zákonného zástupce. V opačném případě se vystavujete nebezpečí střetu jednak se zákonem a s velkou pravděpodobností také s rozzuřeným otcem nezletilého modelu. Pracovat s modelem mladším patnácti let nedoporučuji vůbec. Myslím, že výsledkem může být pouze obvinění z mravního narušování mládeže. David Hamilton, autor romantických změkčených fotografií velmi mladých modelek, měl na sobě celou řadu žalob vinících ho právě z výše uvedeného trestného činu.

Poněkud problematické je obstarat si dobrý model. Cesty existují různé. Pokud disponujete slušnou finanční hotovostí, je možné obrátit se na modelingovou agenturu, kde vás za patřičný obnos kontaktují s modelem ochotným za úplatu spolupracovat. Agentur nabízejících tyto služby najdete na internetu celou řadu. V případě, že jste méně majetný, nezbývá vám nic jiného, než využít svých přesvědčovacích schopností a oslovit potencionální model sám. V počáteční fázi se možná budete cítit trapně. Ale když se zeptáte, zda by dotyčný či dotyčná neměli zájem se nejprve zcela nezávazně seznámit s vašimi již zhotovenými fotografiemi, máte poměrně slušnou šanci na úspěch. I tentokrát se zřejmě nevyhnete otázce nějaké finanční odměny za čas strávený pózováním.

Další možností šetřící váš rodinný rozpočet je využít svých známých nebo příbuzných, kteří vás znají delší dobu a nebudou mít obavy, že se dostávají do tenat úchylného devianta. Někteří i velmi významní fotografové (např. Miloslav Stibor) využili pro řadu svých fotek své manželky či dcery. Když žijete ve větším městě, můžete si podat inzerát v regionálním tisku, že hledáte fotografický model. Pouze slavní a zavedení autoři nemusí modely hledat, ale naopak často odkazují fotografování chtivé modelky do patřičných mezí. Ale to pravděpodobně není problém devadesáti procent fotografů aktů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Libor Batěk
    Libor Batěk
    18.03.2005 18:08

    čipr: Pane redaktore, ale i tak, běžte prosím do prdele.

    P.S. Snad nepřijdu o práci, když jsem tohle napsal.

  • TomcoD
    TomcoD
    25.03.2005 08:10

    Precital som si oba clanky. Nie som novinar aby som ich ohodnotil. Clanky sa mi pacia, su miestami vtipne a citaju sa lahko. Tesim sa ze v dalsom pokracovani bude toho viac kontretneho, popripade autor rozvedie niektore nacrtnute myslienky z tycho clankov.

  • Tomáš TRMAN Rücker
    Tomáš TRMAN Rücker
    10.04.2005 15:27

    Taky sem zvědavej esli to někdy začne mít hlavu a prdel!!! :)

  • Alladin
    Alladin
    03.06.2005 16:54

    Mne to pripada v poho, mohlo by to mit mozna o trochu vetsi spad (vetsi rozsah v jednom clanku nebo vice clanku v kratsim case), ale je to ctive a soudit budu az po precteni posledniho dilu.. :)

  • Alex La
    Alex La
    25.01.2006 08:51

    Nech si hovorí kto chce, čo chce! Mne sa obidva články páčia a dosť mi dali. Už nejaký ten čas pretiekol, čo tak pokračovanie?! Ďakujem, dobré svetlo.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram