Není to tak dlouho, co se naše země stala součástí Evropské unie, proto je zajímavé vědět, že území EU nekončí s hranicemi Evropy, ale že ostrovy patřící pod modrou vlajku se žlutými hvězdičkami nalezneme i daleko za oceánem. Jedním z nich je tropický Martinik, ležící v pásu ostrovů Malých Antil, omýván Karibským mořem, jenž je zámořským departmentem Francie (stejně jako např. Guadeloupe a Francouzká Guayana). Některé jeho zajímavosti se pokusím na dalších řádkách přiblížit.

Cestování po ostrově

Pobřeží na Karibských ostrovech

Přestože se jedná o ostrov relativně malý, je jeho povrch velice pestrý. Na jeho 1060 km2 (70 km na délku a 20 km na šířku) najdete jak přímořské nížiny s mangrovy, tak prales v pohoří Pitons du Carbet. Severu ostrova dominuje aktivní sopka Mont Pelée (1397 m), která je i nevyšším kopcem ostrova. Při postupování od pobřeží přes úpatí pohoří až k nejvyšším partiím kopců naleznete na ostrově několik vegetačních pásem, kdy budete šlapat nejdříve kolem kaktusů a akácií a ke konci deštným pralesem se vzrostlými stromy. Na Martiniku je úžasné především to, že na relativně malé ploše si můžete vyzkoušet fotografovat vše, od pobřeží přes skalní útvary, vydatné potoky a pralesní vegetaci až po panorama z vrcholů hor.

Další možností pro fotolovce je fotografování místního ptactva (kolibříci jsou tu u každého červeného květu) nebo nejroztodivnějších tvarů rostlin. Příjemným zjištěním je i to, že místní obyvatelé jsou povahou a návyky Francouzi, pouze mají často tmavou barvu pleti. Nosí se tu francouzská móda, k snídani je možno si zajít do pekárny pro bagetu nebo croissant, pouze z reproduktorů uslyšíte hudbu vycházející z místních tradic.

Stativ na cestách
Ačkoli je kvalitní stativ při focení například v pralese nezbytností, je pro mnoho fotografů na dlouhých cestách další nepřekonatelnou zátěží. Po několika výletech do Jižní Ameriky bez stativu jsem si ho do Karibiku raději vzal, protože řešit vše v pralese citlivými filmy (případně vyšším ISO na digi-zrcadlovce) prostě nejde. A výsledek? Záda mě bolí ještě při psaní těchto řádků a stativ bych dal nejraději za trest na balkón. Manfrotto 190B se stativovou hlavou 141RC sice nepatří k nejtěžším, ale po několika dnech chození s plnou polní jsem ho měl sto chutí v pralese zakopat nebo ho v nebližší vesnici poslat domů. Na druhou stranu mohu tvrdit, že mi pomohl k záběrům, které bych bez něho pořizoval jen těžko. Pro další dlouhou cestu mám však již objednán monostativ Manfrotto 681B. 

Jardin de Balata

V botanické zahradě Balata

První naše kroky po ostrově směřují z hlavního města ostrova Fort-de-France na sever k vesničce Balata, u které je hned u hlavní silnice botanická zahrada. Navíc není jen tak ledajaká. Najdete zde přehledně vysázeny téměř všechny místní pozoruhodné rostliny. Prohlídku tohoto místa uprostřed pralesa by měl mít v plánu každý návštěvník ostrova. Objeví zde rostliny nejen z tropického ráje uprostřed Karibiku, zastoupeny jsou i rostliny z Brazílie, Indie, Mexika, ale třeba i z Madagaskaru. To, co byste často obtížně hledali s fotoaparátem v korunách stromů, můžete snadno snímat z lehkého podřepu nebo si k tomu pohodlně postavit stativ na cestičku. Nemusíte mít strach, dalších návštěvníků tu bude jen několik, rozhodně nebudete nikomu překážet (ne jako v pražském skleníku Fata Morgana).

Téměř 200 rostlin je očíslováno a se seznamem obdrženým u vchodu se vždy dozvíte název rostliny. Výhodou tohoto průvodce zahradou je i to, že pokud půjdete důsledně podél čísel, neměli byste přehlédnou žádnou zastrčenou cestičku. Ze seznamu se dovíte, která země je domovinou rostliny, nad kterou se budete sklánět s fotoaparátem. Trochu malým handicapem může být pro nadšeného fotografa déšť, který je v těchto končinách častým a obvykle prudkým jevem. Pokud je ovšem někdo do focení trochu blázen jako já, nechá s klidem svého digitálního miláčka při focení skrápět vlahým tropickým deštěm. Proč utrácet dalších tisíce korun, když menší vodní lázeň vydrží 300D stejně jako 10D nebo 1D.

Kolibřík růžovohrdlý (Eulampis jugularis), Jardin de Balata

Na závěr ještě jedno lákadlo pro fotografy, pro které nejsou rostliny tím pravým. Přímo na terase návštěvnického centra (hned u vchodu) je několik rudých pítek se sladkou šťávou. Ano, někdo již jistě tuší, jsou tu kolibříci. Asi dvacet jedinců kolibříka růžovohrdlého (Eulampis jugularis) se ve velice krátkých intervalech slétá strčit zobáček pro lahodnou potravu. Po počátečným nezdaru (dlouhé časy závěrky pod tmavou oblohou s deštěm, špatné pozadí atd.) jsem to po půlhodině dovedl k dokonalosti. Manuálně zaostřit cca 30 cm před pítko, vysunout vestavěný blesk, navolit čas 1/200s a čekat. Po příletu odvážného kolibříka poté se stisknutou spouští rychle po sobě exponovat tři snímky. Z 50 takto pořízených záběrů je osm prezentovatelných a z toho jsou dva nejlepší snímky ptáků, jaké jsem zatím vyfotil. Viděl jsem po světě mnoho botanických zahrad a tato se po pěti hodinách v ní strávených dostala na první místo.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Malík 1
    Tomáš Malík 1
    09.11.2004 14:41

    Trošku jsem ke Karibiku přičich a je to skvělé místo na cestování , potápění, fotografování. Zvláště pak fotografování žralohů je tam super a ne taková hrůza jako JAR.
    Tomáš malík

  • Luděk Masár
    Luděk Masár
    09.11.2004 19:09

    Velmi zajímavý článek, cenné informace a krásné fotografie. Třeba i tisíckrát prokletý stativ bych nikdy neopustil. Dík za to, že jste si to nenechal pro sebe. Luděk Masár

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    10.11.2004 14:36

    Pěknej článeček, moc líbí - i když tam asi nikdy nepojedu .... ;o))

  • Jiri Neuschl
    Jiri Neuschl
    12.11.2004 07:06

    Moc pěkné a inspirativní.

  • Michal Macenauer
    Michal Macenauer
    14.11.2004 22:57

    Krásné fotky.Závidím Vám tu příležitost.Líbí se mi moc ten svěží list s kapkami "Rostliny na Martiniku II."

    Michal Macenauer

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram