Bavorský les, ZOO pro fotografy

V Evropě není mnoho míst, kde můžete poměrně pohodlně, bez nutnosti velkých příprav, pořídit snímky nejznámějších evropských šelem - medvěda, vlka a rysa. Navíc tak, že běžný divák z fotografie nepozná, že není z volné přírody. Asi jediným známějším je zvířecí park Bavorský les (Tierpark Bayerischer Wald), který se nachází na německé straně Šumavy, nedaleko hranic s Českem. V příspěvku o něm napíši více.

Nebezpečné šelmy v ZOO

Fotografování rysa, vlka a medvěda ve volné přírodě na českém území je téměř nemožné, v případě medvěda to pak hraničí s utopií. Přestože většina českých fotografů přírody jmenované druhy ve svém portfoliu má, obvykle se snaží pravý původ snímku utajit. Když by napsali, že je snímek ze ZOO, ztrácel by na atraktivitě. V poslední době se situace rychle mění, i tak se ale pořád můžete setkat s tím, jak fotografové zvířat ve veřejných galeriích pod fotografií popisují hledání medvědů v „německém národním parku“. Výjimkou nejsou pak ani otázky, jestli fotografování šelem v Bavorském lese není příliš nebezpečné.

Fotografování jen pro trpělivé

Přestože se v případě Bavorského lesa jedná o zvířata v zajetí, není šance na jejich vyfotografování během jedné návštěvy stoprocentní. Výběhy jsou rozlehlé a nejednou se stane, že vlk, rys i medvěd bude zrovna odpočívat v části, kam vaše oko ani teleobjektiv nedohlédne. Nejnáročnější to pak mají ti, kteří si fotografii nejdříve vymyslí a pak čekají, až se zvíře objeví tam, kde jim to opravdu sluší. To se pak fotograf vrací pravidelně, jeden den nestačí.

Úplně největší chybu, kterou můžete na místě udělat, je to, že budete běhat od jednoho výběhu ke druhému ve snaze, že na něco narazíte. Tehdy bude Vaše počínání častokrát zbytečné. Pravděpodobnost náhodného setkání je nízká, navíc okružní cesta parkem má přibližně osm kilometrů, což je s 16 kg fotografické techniky hodně i pro člověka zdatného. Úplně nejvhodnější je vytipovat si zvíře a pak u něj strávit celý den. Jen tak budete mít šanci vypozorovat něco z chování a následně vyfotit vysněnou fotografii. Na druhou stranu někdo má štěstí a během jednoho dne vyfotografuje vše. Jak se říká: „Když se štěstí unaví, sedne i na vola.“

Medvěd hnědý

Medvěd hnědý (Ursus arctos), Autor: Ondřej Prosický

S ohledem na fotografické příležitosti patří výběh hnědého chlupáče k tomu nejlepšímu, co můžete v Tierparku najít. Na životní prostor medvědů (v současnosti asi tři jedinci) se díváte do protisvahu z jihu. Tam objevíte poměrně hodně zajímavých míst přímo v úrovni vašich očí, což je cenné pro vznik poutavější fotografie. Žádný zkušenější fotograf příliš nestojí o to, aby medvědům fotil z nadhledu hřbet. Součástí výběhu je jezírko a naprosto dokonalá skalka se stromy. Když se medvěd dostane do oblasti kamenů s mechem, objevují se nejdokonalejší výjevy z celého Bavorského lesa. Nutno ale přiznat, že do těchto atraktivních míst se medvěd zatoulá maximálně třikrát za den (zkušenost z poslední návštěvy). Ještě více deprimujícím faktem je však to, že mezi kameny pouze projde nebo proběhne.

Medvěd hnědý (Ursus arctos), Autor: Ondřej Prosický

Obyčejně medvěda z dlouhé vyhlídky podél celého výběhu ani nezahlédnete. Když se vám to přeci jen podaří, bude ležet někde v trništi a spokojeně chrnět. Další jeho častou činností, ovšem absolutně nefotitelnou, je toulání podél plotu nebo pod zdí vyhlídky. Jak jsem naznačil v úvodu, musí se čekat.

Medvěd hnědý (Ursus arctos), Autor: Ondřej Prosický

Častokrát lezou medvědi do vody, někdy i společně, to se pak dějí zajímavé věci. Ať už je to koupání nebo drbání se o skálu, případně rvačka, která se častokrát přesune na břeh. Nevýhodou pro focení je, že se jezírko nachází přímo pod vyhlídkou, tzn., na medvědí výjevy se budete koukat shora. Jedinou alternativou je pak vzít co nejdelší ohnisko a fotografovat ze strany, z co největší vzdálenosti. Jen tehdy se úhel pohledu stane fotograficky přitažlivějším.

Medvěd hnědý (Ursus arctos), Autor: Ondřej Prosický Medvěd hnědý (Ursus arctos), Autor: Ondřej Prosický

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jajcový vajco
    Jajcový vajco
    27.12.2008 22:26

    u vycpanych mam vyzkousenu minutu... ale jde pry i vic.

  • Mirek SRB
    Mirek SRB
    28.12.2008 15:16

    Na německé straně Šumavy je parků víc, třeba liška obecná je v parku u městečka Lohgerg, kousek za Železnou rudou směrem k Javoru. Další je asi 5 km od Rudy u městečka Ludwigsthal. Rozlohou jsou ale menší, je tam také větší hustota návštěvníků, ale za návštěvu určitě stojí. Park v bavorském lese má ale v sobě cosi zvláštního. Když se tam touláte na konci podzimu, kdy sotva potkáte živáčka, tak si opravdu místy připadáte, jako když se pohybujete ve volné přírodě. Třeba při setkání se stádem 30 kusů divokých prasat s mláďaty jsem ze začátku neměl moc příjemný pocit.
    Kdo by měl zájem o mapku celého parku s vyobrazením všech výběhů, může mrknout na www.mirekphoto.com. Dobré světlo všem.

  • Jaroslav Chmelař
    Jaroslav Chmelař
    29.12.2008 03:54

    Výborná práce. Článek i fotografie jsou super. O parku jsem neměl až dosud tušení. Moc díky za nové informace.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    30.12.2008 13:11

    Pekny clanek, uz se tesim, az si tam spolu zajedem.

  • JKh ePhotos.cz
    JKh ePhotos.cz
    01.01.2009 22:58

    Ondro, hezky napsané, v pondělí jseme do parku podnikli celodení výlet. Pár poznatků: parkoviště je dražší tuším, že 1hodina/1EUR, 2h/2EUR....5hodin a více /5EUR. Vstup je samozřejmě nadále grátis. Musím uznat, že němci mají perfektní značení na cestách a parkoviště jak hlavní, tak menší není problém najít. K samotnému parku...rys chrněl a nehodlal v tom nic změnit, u vlků byla přehlídka zřejmě nejlepšího dostupného vybavení:-), ale vlci byli u zadního plotu...prasata právě obědvala, takže se dalo pořídit několik povedených fotek, medvědi chrněli a ostatní zde rozebírat zřejmě nemá smysl....přeji dobré světlo všem. JKh

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (26)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram