Test Canon EOS D60 díl I.

Digitální zrcadlovka Canon EOS D60 je pokračováním řady odstartované Canonem EOS D30. Jedná se o poloprofesionální digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy řady Canon EF, která svými vlastnostmi odpovídá klasické kinofilmové zrcadlovce střední třídy. V tomto prvním dílu redakčního testu vás seznámíme s ovládáním a se základními technickými parametry fotoaparátu.

úvod

Digitální zrcadlovka Canon EOS D60 byla uvedena v únoru roku 2002 a je pokračováním řady, která byla odstartována modelem Canon EOS D30 v roce 2000. Tato řada je koncipována jako poloprofesionální alternativa k profesionální řadě digitálních zrcadlovek Canon EOS 1D a EOS 1Ds. Mezi klasickými kinofilmovými zrcadlovkami Canon EOS D60 odpovídá svými vlastnostmi asi nejlépe Canon EOS 33 nebo ještě lépe předchůdci Canon EOS 50. Rozšíření D60 oproti předchozímu modelu D30 je mnoho, asi nejpodstatnějším je zvětšení rozlišení snímacího prvku CMOS z 3,1 na 6,3 megapixelu. Většina zlepšení je směrována do digitální části fotoaparátu.
Canon EOS D60 byl testován s objektivem Canon EF 24 – 85 mm F3.5 – 4.5 (35mm ekvivalent je 38 – 136 mm).
Kompletní technická data naleznete jako obvykle v sekci FotoTechnika, přímý odkaz na Canon EOS D60 je zde, případně na starší model Canon EOS D30 – odkaz zde.

konstrukce

Tělo digitální zrcadlovky Canon EOD D60 je na první pohled velmi podobné klasickým zrcadlovkám Canon EOS střední třídy a působí velmi robustním dojmem. Konstrukce těla D60 je kombinací kovových a plastových dílů a i z hmotnosti lze soudit, že kovový není jen bajonet a závit stativu. V místech držení je tělo potaženo gumou imitující kůži, která zlepšuje držení těla i v nepříznivém počasí nebo při použití rukavic. Celé tělo je černé, pouze otočný programový volič je částečně stříbrný.
Na pravém boku jsou umístěna masivní dvířka slotu pro CompactFlash karty. Ve dvířkách je otvor, kterým svítí LED indikující práci s kartou. Na levé straně jsou konektory, umístěné pod dvěma gumovými kryty. Ty jsou pevně spojeny s tělem, takže nehrozí jejich ztráta. Je zde konektor pro připojení k počítači, video výstup, konektor pro externí blesk a konektor pro drátovou spoušť. Tělo bez baterií váží 780g, s baterií 850g.
K tělu lze připojit držák baterií BG-ED3. Do něj lze umístit dva akumulátory a krom toho funguje jako vertikální rukojeť, na které je k dispozici spoušť, otočný volič a tlačítka pro volbu ostřícího bodu a blokování expozice.

ovládání

Velká část ovládacích prvků má podobné rozmístění jako klasické kinofilmové zrcadlovky, takže přechod z klasické na digitální zrcadlovku by neměl dělat velké problémy. Většina ovládacích prvků je umístěna na horní a zadní straně.
Na horní straně těla vlevo od vestavěného blesku je umístěn pouze otočný programový volič, který (naštěstí) není spojen s vypínačem. Vpravo je spoušť, hlavní otočný ovladač, modře podsvětlený LCD displej a tři tlačítka, která slouží pro volbu způsobu měření expozice, korekci expozice blesku, volbu režimu závěrky, vyvážení bílé a volbu režimu autofokusu.
Na přední stěně je vedle objektivu umístěna pojistka objektivu, tlačítko pro kontrolu hloubky ostrosti a tlačítko blesku. Tlačítko hloubky ostrosti je stejně jako u klasických zrcadlovek Canon EOS umístěno vlevo dole vedle objektivu, což (aspoň pro mě) není příliš výhodná poloha.

Zadní straně dominuje displej a otočný ovladač. TFT displej s úhlopříčkou 1,8 palce má 114 000 bodů. Jeho jas lze pomocí menu nastavit ve dvou krocích.
Vlevo nahoře je umístěn otočný vypínač. Na první pohled působí titěrným a velmi nepraktickým dojmem, ale jeho ovládání je bez problémů. Pod ním, vlevo od displeje je řada tlačítek, určených k ovládání digitální části těla. Je to tlačítko MENU pro vstup do menu, tlačítko INFO určuje které informace budou na displeji zobrazeny spolu s fotografií, tlačítko JUMP slouží k rychlému posunu ve snímcích při jejich přehrávání, tlačítko Index/zvětšení slouží k přepínání mezi režimy zobrazení při přehrávání (náhledy/ jeden snímek/detail) a tlačítko PLAY, které slouží k přepínání do režimu přehrávání. Pod displejem je umístěno tlačítko pro mazání fotografií. Vpravo od displeje je umístěn mohutný otočný volič, v jehož středu je potvrzovací tlačítko SET. Nad voličem je umístěn jeho vypínač. Otočný volič slouží během fotografování k nastavení korekce expozice nebo k nastavení clony v manuálním režimu. Na rozdíl od většiny digitálních fotoaparátů nemá D60 křížový ovladač, na druhou stranu je kombinace otočného ovladače a tlačítka SET přinejmenším stejně pohodlná a v mnoha případech rychlejší (přijde mi to asi tak stejné jako přidání kolečka u myši, nejdřív jsem to nechápal a teď bez něj nemůžu pracovat). Vpravo nahoře jsou podobně jako u většiny zrcadlovek Canon EOS tlačítka pro blokování expozice a volbu ostřícího bodu.

snímací prvek CCD

Stejně jako předchůdce D30 (a dnes i profesionální Canon EOS 1Ds), používá Canon EOS D60 snímací prvek CMOS, na rozdíl od většiny digitálních fotoaparátů, který používají prvek CCD. Popis snímačů s technologií CMOS byl již na našem serveru uveden. Velikost snímacího prvku je 22.7 mm x 15.1 mm (stejně jako u D30), tomu odpovídá koeficient 1,6 pro přepočet ohniskové vzdálenosti objektivu. Snímač obsahuje 6,52 megapixelu (3152×2068), efektivních je 6,3 megapixelu (3072×2038). Poměr stran je tedy klasický kinofilmový 3:2 a ne obvyklý digitální 4:3. Citlivost snímače lze nastavit na ISO 100, 200, 400, 800 a 1000. Canon EOS D30 měl místo citlivosti ISO 1000 citlivost ISO 1600, ale větší rozlišení (a tedy menší velikost bodu) snímače pravděpodobně donutily vývojáře citlivost snížit.
Na rozdíl digitálních fotoaparátů bez možnosti výměny objektivu, není snímací prvek v zrcadlovce s výměnnými objektivy příliš chráněn před nečistotami. I když je většinu času ukryt za závěrkou, může přesto dojít k jeho zanesení částečkami prachu. Pro tento případ je možné v menu nastavit režim čištění, při kterém dojde k dlouhodobému otevření závěrky a sklopení zrcátka a je tak možné provést odstranění nečistot. I když toto řešení výrobce umožňuje, doporučuje využít služeb autorizovaného servisu.

hledáček

Na rozdíl od běžných digitálních fotoaparátů, jejichž uživatelé používají displej místo hledáčku a obvyklý průhledový hledáček téměř nepoužívají, je u D60 (stejně jako u klasických jednookých zrcadlovek se zrcátkem) hledáček jediné místo, kde je možné vidět obraz před expozicí. To je v porovnání s běžným digitálním fotoaparátem současně výhoda i nevýhoda. Hledáček jednooké zrcadlovky poskytuje nesrovnatelně lepší obraz než displej, takže lze snadno kontrolovat zaostření, hloubku ostrosti, na druhou stranu je použití displeje v mnoha případech pružnější (není třeba držet fotoaparát u oka) a na displeji je možné aspoň přibližně odhadnout, jak bude vypadat výsledný snímek ještě před expozicí. V případě (polo)profesi­onálního fotoaparátu jakým je Canon EOS D60 však výhody hledáčku převažují. Na matnici hledáčku je zobrazeno 95% velikosti snímku (v obou směrech), jeho zvětšení je 0,88× (s objektivem 50mm). Hledáček má mohutnou gumovou očnici a umožňuje dioptrickou korekci –3 – +1 dioptrií. Matnice má velmi jemnou strukturu. Na matnici je zobrazena oblast částečného měření expozice a ostřící body podsvětlené červenými LED diodami, které indikují aktivní oblast autofokusu.
Pod matnicí je umístěn LCD displej, který zobrazuje všechny důležité údaje. Je zde indikace blokování expozice, indikace blesku, clona, čas závěrky, korekce expozice, počet snímků do konce série, počet snímků, které se vejdou na kartu (pokud jich je méně než 9) a indikace zaostření.

ostření

Systém autofokusu má pouze tři ostřící body, střední je křížový, krajní jsou vertikální. Volba ostřícího bodu se provádí pomocí tlačítka a zvolit lze jeden ze tří bodů nebo automatický výběr. V tomto směru nedošlo oproti Canon EOS D30 k žádnému zlepšení. Vzhledem k tomu, že D60 vznikla poměrně dlouho po uvedení Canonu EOS 30, je škoda, že nebyly použity technologie z kinofilmových přístrojů aspoň této třídy. Výběr ostřícího bodu okem a větší počet ostřících bodů by jistě potěšil mnoho fotografů. V tomto stavu se dá systém autofokusu srovnat s Canon EOS 50. Systém autofokusu funguje v rozsahu EV 0,5 – 18 (ISO 100). Při nedostatku osvětlení může být použit pomocný reflektor, umístěný na přední straně těla, který svým dosahem 3,8m umožňuje spolupracovat maximálně s vestavěným bleskem. Pokud je k tělu připojen systémový blesk řady Speedlites, který má pomocný reflektor autofokusu, D60 ho dokáže použít.
Přepínač na manuální ostření se nachází na objektivech řady Canon EF. Režim autofokusu lze volit v závislosti na programu. Ručně lze přepínat režimy One shot, kdy se po namáčknutí spouště pokusí fotoaparát jednou zaostřit a AI Servo, při kterém fotoaparát ostří po celou dobu namáčknutí spouště a „sleduje“ zaostřený předmět. Při programu „Full auto“ se ostření přepne do režimu AI Focus, při kterém se automaticky volí režim One shot a AI servo podle vyhodnocení scény fotoaparátem. Během ostření je aktivní ostřící bod na matnici červeně zarámován. Zaostření je indikováno na LCD displeji v hledáčku a může být indikováno také zvukem.

měření expozice

Canon EOS D60 používá pro měření expozice stejný systém jako většina současných zrcadlovek Canon EOS, jehož základem je 35 segmentové čidlo. V závislosti na programu lze volit mezi poměrovým, částečným a celoplošným měřením se zdůrazněným středem. V motivových programech je automaticky použito poměrové měření, v kreativních programech lze použít všechny režimy. Při částečném měření se expozice vyhodnocuje z 9,5% plochy (tato oblast je vyznačena na matnici), takže nelze příliš hovořit o bodovém měření, které by mohlo některým fotografům chybět. Měření funguje v rozsahu EV 2 – 20 (50mm f1,4 ISO 100).
Pomocí tlačítka „“ lze blokovat expozici (AE lock) a k měření expozice je pak použito částečné měření. Při současném použití vestavěného nebo systémového blesku dojde k odpálení blesku a blokování naměřené expozice (FE lock). Blokování expozice je indikováno na displeji v hledáčku symbolem „“.
Korekci expozice lze nastavit v rozsahu +/- 2 EV s krokem 1/2 nebo 1/3 EV. Korekce expozice se nastavuje pomocí otočného ovladače na zadní straně. Při použití blesku lze na stavit i korekci blesku ve stejném rozsahu jako korekci expozice.
V režimu bracketingu se exponují tři snímky. Rozsah lze nastavit s krokem 1/2 nebo 1/3 EV. Snímky jsou v exponovány v pořadí normální, podexponovaný, přeexponovaný a jsou exponovány v aktuálním režimu závěrky.

režimy expozice

Kromě standardních režimů priority clony (Av), priority času (Tv), manuálního (M) a automatického (P) nabízí Canon EOS D60 ještě režim automatického nastavení hloubky ostrosti (A-DEP), plně automatický režim (Full Auto) a 5 motivových programů. V automatickém režimu (P) funguje funkce shift, kdy lze pomocí otočného voliče u spouště posunout clonu a čas při zachování správné expozice, takže lze částečně simulovat režim priority clony nebo času. V plně automatickém režimu a v motivových programech nelze ručně měnit volbu ostřícího bodu, režim autofokusu, režim závěrky, režim blesku, režim měření expozice ani její korekci a další nastavení. Tím je omezeno nebezpečí vzniku chyby u neznalých uživatelů.

závěrka

Závěrka je mechanická, elektronicky řízená, s vertikálním chodem lamel. Rychlost závěrky lze nastavit v rozsahu 1/4000s až 30s s krokem 1/2 nebo 1/3 a podporuje režim Bulb. Závěrku lze ovládat kromě spouště na těle také externí drátovou spouští TC-80N3 nebo RS-80N3. Bezdrátovou spoušť nelze použít. V režimu samospouště je zpoždění 10 sekund. V režimu souvislého snímání lze exponovat maximálně 8 snímků rychlostí až 3 snímky/s. Rychlost snímání je závislá na čase závěrky a režimu autofokusu.
Chod závěrky a zrcadla je klidný a tichý. Přesto je možné použít režimu předsklopení zrcátka k eliminaci roztřesení těla jeho pohybem. V tomto režimu dojde při prvním stisknutí spouště ke sklopení zrcátka a při druhém stisku k expozici.
Použití mechanické závěrky je další důvod, proč není možné zobrazit obraz na displeji před expozicí.

blesk

Vestavěný blesk má směrné číslo 12. Lze ho vysunout automaticky nebo ručně pomocí tlačítka vedle objektivu. Jeho režim je závislý na režimu expozice a umožňuje redukci efektu červených očí pomocí reflektoru na přední straně fotoaparátu. Vestavěný blesk používá E-TTL měření expozice blesku. Kromě vestavěného blesku může být připojen externí blesk pomocí sáněk na horní straně nebo přes PC terminál. S některými systémovými blesky Speedlite umožňuje D60 synchronizaci blesku se všemi časy závěrky, bracketing blesku a další potřebné funkce. Měření expozice externího blesku závisí na typu připojeného blesku. S vestavěným i externím bleskem je možná synchronizace na první i druhou lamelu závěrky a lze synchronizovat až do času 1/200s.

ukládání snímků

Snímky jsou ukládány na CompactFlash karty typu I a II včetně karet Microdrive ve formátu JPEG nebo RAW (CRW). U formátu JPEG lze nastavit dvě úrovně komprese (Normal a Fine) a tři rozlišení (3072×2048, 2048×1360 a 1536×1024). Velikost souboru se pohybuje v rozmezí 0,5 až 2,5 MB. V RAW formátu má snímek 7,4 MB a hloubku 12 bitů. Všechny soubory používají barevný profil sRGB a obsahují informace ve formátu EXIF 2.2. Způsob číslování souborů lze nastavit v menu.
Pro pozdější konverzi, která je časově velmi náročná, z formátu RAW v počítači lze použít dodávané programové vybavení. Při konverzi je možné bez ztráty kvality dodatečně změnit úroveň doostření, kompenzovat expozici (+/- 2 EV s krokem 0,1 EV), nastavit vyvážení bílé, kontrast, saturaci a tón barev. Výsledný snímek lze uložit ve formátu JPEG nebo TIFF (8 nebo 16 bitů).
Canon EOS D60 neumožňuje pořizovat videosekvence ani zvukový záznam nebo komentář. Také ukládání černobílých snímků není možné a je potřebná dodatečná editace v počítači.
Pro vyvážení bílé barvy je kromě automatického režimu z dispozici pět pevných nastavení (Denní světlo, Zataženo, Žárovka, Zářivka, Blesk) a jedno uživatelské. Kromě vyvážení bílé lze u ukládaných snímků v menu nastavovat ještě kontrast, ostrost, barevnou saturaci, tón barvy. Nastavení těchto parametrů lze uložit do tří profilů.

rozhraní, dodávané programy

Pro zobrazení snímků na televizoru je určen video výstup, který podporuje normy PAL a NTSC. Video kabel je součástí dodávky.
Pro připojení počítače je fotoaparát vybaven rozhraním USB, verze 1.1. Konektor na těle, do kterého se připojuje USB kabel je nezvykle velký a práce s ním není příliš pohodlná, protože mezi konektorem a jeho gumovou krytkou není příliš místa na prsty. Některý ze standardních konektorů, které se používají ve většině digitálních fotoaparátů by byl výhodnější. Vzhledem k velikosti ukládaných souborů by bylo výhodnější rozhraní USB 2.0 nebo IEEE1394. V tomto stavu asi pomalé a nepohodlné spojení s počítačem donutí většinu fotografů pořídit čtečku CompactFlash karet do počítače.
S fotoaparátem je dodáváno programové vybavení pro počítače na dvou CD discích. Na jednom je EOS digital solution disk, což je balík programů a ovladačů dodávaný k většině digitálních fotoaparátů Canon, který obsahuje především základní programové vybavení pro čtení souborů z fotoaparátu a jejich archivaci a program pro převod z formátu RAW. Po připojení k počítači se obsah paměťové karty nezobrazí jako další disk, ale je nutné použít dodávaný software, což komplikuje připojení fotoaparátu k novým počítačům (například u zákazníků). Pomocí programu lze také z počítače exponovat snímky a ovládat některé funkce fotoaparátu.
Pro komunikaci s počítačem a konverzi souborů RAW firma Canon uvolnila programátorské rozhraní a knihovny (SDK), takže existuje mnoho alternativních programů pro přenos souborů do počítače, ovládání fotoaparátu z PC i pro konverzi souborů RAW, které (aspoň podle mě) lépe plní požadavky zkušených fotografů.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram