Demonstrace na podporu Ukrajiny

Po celé republice probíhají menší i velké demonstrace na podporu statečné Ukrajiny. Dneska třeba v areálu ČVUT. My jsme vyrazili v rámci kurzů Fotoinstitut.cz tento víkend 26. a 27. února 2022 a připravili krátkou reportáž z velké demonstrace na Václavském náměstí v Praze a menší večer u Ruského velvyslanectví. Češi ❤️ 

Důležité věci lze vždy těžko předvídat. Platilo to vždy. Skončil Covid, který už nikoho najednou nezajímá a je tu Ukrajina. Před týdnem nejednotná Evropa procitla a sjednotila se. Václavské náměstí je symbolické. V roce 1968 zde do budovy Národního muzea stříleli ruští vojáci, když si mysleli, že je to budova rozhlasu… Proto všichni chápeme, že Ukrajina dnes bojuje i za nás. 

Fotografie dokáže zachytit okamžik, který se už nikdy nezopakuje. Někdy ten okamžik může být důležitý nebo dokonce rozhodující. I ty méně důležité však nejde zopakovat. Snažili jsme se zachytit věci ze svého pohledu, jak je člověk cítil. Emoce byly silné. Vidíte manželky Ukrajinců, kteří bojují na frontě proti gigantické přesile Ruské armády. 

Do Ruska a na Ukrajinu jsem v minulosti hodně cestoval. Mám s tím spojeno hodně osobních příběhů,  9 z 10-ti případů velmi pozitivních. Lidé jsou zde velmi srdeční. To negativní bylo setkání s „milicionerami“, když mi dva policisté na předměstí Moskvy kontrolovali pas a požadovali za jeho vrácení 5000 rublů. Usmlouval jsem to na 1000 rublů. V Rusku běžná korupční praxe. S výjimkou úzkých zájmových skupin určitě ani lidé v Rusku nechtějí válku, která je vždy nesmyslná a problémy nikdy nemůže vyřešit. V policejním státě se stoletou tradicí státní propagandy má k internetu přístup jen 2/3 lidí. Starší lidé i 70let od konce války stále žijí touto minulostí spojenou se Sovětským svazem. Ústupky se v Rusku berou jako slabost. To by pro nás mělo být poučení.

Fotografoval jsem s malým Sony A7 Mark iii, s objektivem Carl Zeiss Vario Tessar 24–70mm f/4. Kolegové Honza Fuks s Nikon D750 a Radovan Todič s Fujifilm X-PRO 3 a pevným objektivem 16mm f/1,4 mi také poslali fotky do článku.

V sobotu 26. února pod sochou svatého Václava

Václavák v neděli 27. února odpoledne

Honza Fuks se dostal na podium. Písně Karla Kryla na začátku akce byly úžasně aktuální.

Kryl je znovu velmi aktu?ln? Keywords: Praha 27.2.2022

Fotky od Radovana Todiče převedené do černobílé.

Nedělní demonstraci jsme zakončili u pomníku Jana Palacha, který na protest proti okupaci obětoval to nejcennější. Dějiny se opakují.

Večer v neděli 27. února u Ruského velvyslanectví na Praze 6

Následující týdny asi budou turbulentní. Sláva Ukrajině!!! 

#standforukraine

Češi ❤️

Sony Alpha A7 III lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Canon EOS R6 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Nikon Z50 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Kočičák
    Kočičák
    03.03.2022 20:38

    Pěkný článek a pěkné fota, též jsem byl v sobotu a podle fotek ve stejný čas ?
    Posílám též jednu ...

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    03.03.2022 22:19

    Fakt úplně ve stejný čas. Toho kluka s notebookem jsem také viděl přesně tady :) Úplně jsem nevěděl, co na počítači dělá. Pěkná fotka z podhledu. Černobílá je super. Tím, že je ukrajinská vlajka modro-žlutá, tak jsem to většinou nechal jak to vylezlo z foťáku...

  • Kočičák
    Kočičák
    04.03.2022 08:06
    Reaguje na Andrej Macenauer 03.03.2022 22:19:

    "Fakt úplně ve stejný čas. Toho kluka s notebookem jsem také viděl přesně..." - zobrazit celý komentář

    Tys byl asi ten co klečel se Sony a já stál vedle a fotil tu ženu s dítětem...
    Jinak mi přišlo nedůstojné vedlejší demonstrace za zdražení jablek""

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram