Nová Bezzrcadlovka Sony A7 Mark IV. První dojmy.

Krátká recenze nové full frame bezzrcadlovky Sony A7 Mark IV, kterou Sony dnes představilo! Má rozlišení 33Mpix a stejný procesor jako ve vlajkové lodi Sony A1. Dále určitě oceníte plně otočný display a větší úchopový grip. Cena Sony A7 Mark IV má být 74.990 Kč za tělo. Dostupnost před Vánoci. Dojmy z prvního vyzkoušení dále v článku.

Sony dnes uvádí na trh novou bezzrcadlovku, která je nástupcem oblíbené Sony A7 Mark III. Za vyšším rozlišením  33Mpix, videem s 4K/60fps (pouze s cropem) a 10-ti bitovou barevnou hloubkou stojí stejný procesor jako ve vlajkové lodi Sony A1. Z hlediska ovládání potěší konečně první u Sony plně otočný display a větší úchopový grip.

S novou bezzrcadlovkou jsem si měl možnost pohrát jen krátce. Proto berte tuto krátkou recenzi spíše jako první dojmy. Sony A7 Mark IV, s rozliše­ním 33Mpix, je nástupcem Sony A7 Mark III, který byl uveden na trh v roce 2018 a se kterým fotografuji. Sony řadu A7 bez přípon koncipuje jako základní řadu s full frame sensorem pro univerzální použití pro fotografii a video. Díky rozumně nasazenému poměru cena výkon se Sony A7 Mark III prodalo více než 200 tisíc kusů. Za důležité považuji, že Sony v zásadě nebrá­ní vývoji objektivů se svým E-mount bajonetem jinými výrobci jako TamronSa­myang nebo Sigma. Sony má takto pro svůj E-bajonet nejširší nabídku objektivů vyvinutých pro bezzrcadlovky. Některá ovládání jako například při přeostřování v průběhu natáčení videa nebo ostření v kombinaci se sekvencemi nad 20fps však budou fungovat jen pro vybrané objektivy.

Konstrukce a ovládání

Tělo je klasicky z odolné hliníko-hořčíkové slitiny. Hlavním vylepšením je otočný display, který nemá ani vlajková lodˇ Sony A1. Toto je hodně zásadní vylepšení, zejména pokud fotografujete u země či nad hlavou se či třeba s dalekohledem mířícím do nadhlavníku, kdy fotoaparát je těsně u země.

Větší grip pro uchopení fotoaparátu ocení většina uživatelů, zejména mužských. Sony vypustil klasický ovladač pro kompenzaci expozice, který má většina fotoaparátů a nahradil je dalším programovatelným kruhovým ovladačem. Sem je možné navolit třeba ISO nebo opět kompenzaci expozice. Knoflík vypnuto/zapnuto pro přepínání foto/video je velmi dobrý a je skryt pod otočným kolečkem expozičních režimů.

Jinak základní koncepce s volně programovatelnými ovladači C1, C2 a C3 zůstává stejná.

Konektivita

Je logické, že smartphony tlačí na pilu. Mají obrovskou výpočetní sílu a natočit, upravit a poslat fotky a video třeba v kombinaci na net je, v čem vynikají. Konektivita staršího Sony A7 Mark III byla tak trochu neohrabaná. Nešlo přesouvat RAW soubory, což tady má jít. Zatím jsem nezkoušel, ale lze očekávat zlepšení.

Menu

Menu je přehlednější a vychází z menu u Sony A1, které je přehledně popsáno v UŽIVATELSKÉ RECENZI SONY ALPHA 1

Ostření, hledáček, sekvenční snímání

Ostření s využitím nástrojů umělé inteligence se stává standardem v moderních bezzrcadlovkách. Sony A7 Mark IV stejný procesor BIONZ XR jako je ve vlajkovém modelu Sony A1 a Sony A7 S III. Sony tvrdí, že autofokus by měl být shodný jako u vlajkové lodi. Režim ostření na oko je důležitý pro portrétní fotografy i pro fotografy zvířat. Je jasné, že tady to bude chtít vyzkoušet v praxi. V ruce jsem měl jen před-produkční vzorek. Jednoduché ostření v rámci krátkého testování fungovalo velmi dobře. Rozhodující jsou však samozřejmě extrémní situace, kde je málo světla apod.

Sekvenční snímání 10fps zůstalo ponecháno jako u Sony A7 Mark III. Pokud nefotografujete sport nebo jiné hodně rychlé děje, 10fps je velmi slušný kompromis. Nebudete potřebovat extrémně rychlé karty jako pro fotoaparáty typu Sony A1 nebo Canon EOS R3.

Hledáček Sony A7 Mark IV má menší obnovovací rychlost a rozlišení než u Sony A1.

Video

Pro řadu fotografů profesionálů je video stále důležitějším doplňkem fotografie. Zároveň se bezzrcadlovkami stále více točí i profesionální filmy. Proto je jasné, že i zde se objevují mimo jiné i barevné prostory jako Cinatone, které filmaři považují za standard. Ten nyní nabízí i Sony A7 Mark IV. Pro větší bohatost barev je zásadní zvýšení barevné hloubky videa z 8-bit na 10-bit. Sony A7 Mark IV zvýšil standard na 4K/60fps s crop faktorem a 4K/30fps jako standard. 60fps se může hodit třeba pro zpomalení pohybu a další možnosti při zpracování videa. Větší datový tok vede k většímu zahřívání elektroniky uvnitř přístroje. Sony změnil konstrukci chlazení a rozptýlení tepla, což by mělo umožnit delší nepřetržitý průběh natáčení videa v maximálním rozlišení. Lepší chlazení sensoru se samozřejmě hodí i při fotografování, neboť většina šumu je spojena s teplem.

Obrazová kvalita

Sony je největším výrobcem CMOS obrazových sensorů na světě a je evidentní, že toho chce využít. Sony A7 Mark IV má v sobě nový sensor s rozlišením 33Mpix vyrobený technologií BSI což znamená, že v této architektuře je celá čelní plocha využita na světlo-citlivé pixely. To má výhodu pro obrazovou kvalitu a dynamický rozsah. Ten výrobce uvádí jako 15EV+. Sony A7 Mark III měl velmi dobrý sensor s nízkým šumem při vysokých hodnotách ISO. To oceníte při astrofotografii a všude tam, kde je málo světla. Sony uvádí, že s nově vyvinutým sensorem, bude obrazová kvalita při vysokých hodnotách ISO ještě lepší. Uváděný nativní rozsah je od ISO 100 do 51200 se softwarovým rozšířením od ISO 50 do 204800 pro fotky a od ISO 50 do 102400 pro video.

Zvýšení rozlišení z 24Mpix u Sony A7 Mark III na 33Mpix u Sony A7 Mark IV považuji za správnou strategii. Větší rozlišení poskytne více detailů a to se vždy hodí.

Paměťové karty, baterie

Sony A7 Mark IV má dva paměťové sloty pro „tlusté“ XCF karty s možtostí vložit běžnou SD kartu. Sony akumulátor NP-FZ100 je stejný jako u Sony A7 Mark III nebo Sony A7 Mark IVR. Délka výdrže baterie je o nižší než u předchůdce Sony A7 Mark III. To je daň za výkonnější procesor a větší datové toky.

Cena

Doporučená cena těla 74.900 Kč za tělo a 80.000 Kč za set s objektivem 28–70mm f/3,5–5,6 je nastavena atraktivně vůči konkurenci, která však zatím nabízí podobně technicky vybavené modely.

Canon EOS R6

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Nikon Z6 II

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Závěr

Sony Alfa 7 Mark IV je univerzální full frame bezzrcadlovka pro náročného fotografa a videografa, který požaduje fotografie a video ve špičkové kvalitě. Cena odpovídá technickým parametrům. Zásadní je velký výběr objektivů a to i levnějších. Hodnotit klady a zápory na základě velmi krátkého zkoušení nemá smysl. Zvýšení rozlišení a fps videa a otočný zadní display pro snadnější ovládání jsou zásadním zlepšením. U Sony A7 Mark IV se dá očekávat výborný autofokus (musíme více otestovat na vzorcích z výroby) s výborným kompromisem pro rozlišení , sekvenční snímání a video.

Pro porovnání si můžete přečíst  Test Sony A7 Mark III

Další informace o nové bezzrcadlovce Sony A7 Mark III najdete na www.sony.cz.

Sony Alpha A7 IV lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Javas - Pavel Kocur
    Javas - Pavel Kocur
    25.10.2021 09:12

    "Díky rozumně nasazenému poměru cena výkon se Sony A7 Mark III prodalo více než 200 kusů."?
    Tak málo?

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    01.11.2021 23:58

    správně je 200tisíc kusů ...Andrej napsal původně 200k kusů, ale to neprošlo korekturou a "k" bylo smazáno..děkujeme za upozornění-opravili jsme

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram