Novinka: Fotoaparát Sony Alpha 1

Sony Alpha 1 je nová vlajková loď full frame bezzrcadlovek Sony. Sony Alpha 1 má sensor s rozlišením 50,1Mpix s dynamickou pružností 15EV, kontinuální snímání 30fps bez blackout, 8K/30fps video. 5-ti osá stabilizace na sensoru je 5,5EV. Další parametry jsou okomentovány v článku. Těšíme se na test.

Sony je světová jednička ve výrobě sensorů. Do svojí vlajkové lodi vložila nový CMOS sensor s rozlišením 50,1Mpix. Klíčová je zde dynamická pružnost sensoru 15EV pro fotky a údajně ještě o chlup více pro video. To je klíčový parametr pro snímání velmi kontrastních scén s protisvětlem. Sensory Sony mají velmi nízký šum a jsou invariantní – umožňují dobře pushovat ISO při zpracování. To budeme chtít ověřit při testu.

Jedním z problému při kontinuálním snímání při rychlostech blížících se filmu je, že závěrka exponuje a hledáček nestíhá tzv. blackoutAlpha 1 má lepší hledáček bez blackoutu. Faktem je, že tento technologický parametr mělo Sony špičkový již u Sony A9. Hledáček má rozlišení 9.44 milionu bodů a obnovovací rychlost 240fps.

Při kontinuálním snímání 30 fps, je čtyřnásobná frekvence měření zaostření a expozice která zajišťuje, aby snímání bylo přesné. Zajímavou vlastností pro fotografování ptáků je sledovací režim autofokusu na oko ptáka. To je samozřejmě náročnější než oko na obličeji. Tady asi vidíme, kam se technologie postupně posouvají.

Sony Alpha 1 má inovovanou závěrku kde odstranil tzv. flickering, který se projevuje jako nevyrovnanost v expozici snímků v sekvenci. To je nepříjemné při videu a časosběrech.

Synchronizační čas blesku při použití mechanické závěrky je 1/400s a u elektronické závěrky 1/200s.

Optická stabilizace 5–6 clon na sensoru je určitě zajímavá. Opět parametr pro test při praktickém použití.

8K video je spojeno s obrovským přenosem dat, který vede k zahřívání elektroniky. Sony garantuje 30 min. kontinuálního natáčení (závisí na tom, jak se v konstrukci těla dobře roznese teplo a elektronika chladí). Pro fotografy tento parametr není moc zajímavý, protože nikdy tímto způsobem nebudou natáčet.

Pro filmaře je klíčové i podání barev, neboť barevné zpracování je mnohem obtížnější než u jednotlivých fotografií. Z profesionálních kamer do Sony Alpha 1 byl vložen barevný mód S-Cinetone.

Fotoaparát Alpha 1 je opatřen dvěma sloty pro paměťové karty, které podporují karty UHS-I a UHS-II SDXC/SDHC a také nové karty CFexpress typu A.

Těšíme se na praktický test Sony Alpha 1.

Cena a dostupnost

Fotoaparát Sony Alpha 1 bude v Evropě k dispozici v březnu 2021 za přibližně 7 300 EUR (nyní zhruba 190 000Kč).

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Bellifortis
    Bellifortis
    30.01.2021 06:48

    Už předchozí článek jsem o 7R iv jsem přečetl se zaujetím, o této jedničce asi budeme hodně slyšet. Moje rok stará zrcadlovka C 90D vychází proti těmhle parádním kouskům jako muzejní exponát a od nástupu mojí zrcadlovky jsem o jiném zrcadlu nečetl. To opravdu se zrcadlovky přestanou vyrábět? Asi ano, tímto strojkem padají zbylé nevýhody bezrcátek, už i hledáček je super a natáčet půl hodiny 8K v kuse je prostě neskutečný.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    30.01.2021 21:39

    Sony A1 je vlajková loď podobně jako Canon EOS R5. Špičkové hledáčky, autofokus s plným pokrytím a inteligentní ostřící režimy, které v řadě situací zaostří lépe než fotograf. Také jsou v nich nové špičkové sensory. Na video jsou bezzrcadlovky lepší než DSLR. Tomu také odpovídá cena. Hlavní výhodou zrcadlovek je poměr cena/výkon. Mají menší spotřebu a hledáček je optický - bez zpoždění. Zrcadlovky budou vyrábět, dokud se budou kupovat a firmám se to vyplatí.

  • E.B.E
    E.B.E
    01.02.2021 13:27
    Reaguje na Bellifortis 30.01.2021 06:48:

    "Už předchozí článek jsem o 7R iv jsem přečetl se zaujetím, o této jedničce..." - zobrazit celý komentář

    Asi bych nijak nesrovnával skoro tři roky starej foťák za třicet a novinku za dvěstě tisíc (a to ani přesto, že má zrcadlovka pořád svoje plusy)

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    07.02.2021 19:58

    Bez zrcadlovky jsou budoucnost ať se líbí nebo ne. A Sony je špička v téhle kategorii.
    Je jen otázka času, kdy skončí klasické zrcadlovky.
    Velikost, váha a možnost přidání a vylepšení pomocí updatu funkci to jsou jen další + pro mirrorless. O kvalitě nových senzorů a objektivů ani nemluvím.
    Pokrok prostě nezastavíš ...

  • E.B.E
    E.B.E
    07.02.2021 21:13
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 07.02.2021 19:58:

    "Bez zrcadlovky jsou budoucnost ať se líbí nebo ne. A Sony je špička v téhle..." - zobrazit celý komentář

    Osobně bych to pokrokem nenazýval a ani "přednosti", o kterých mluvíš, přednostmi ve skutečnosti nejsou. Nejen, že updatovat šly stejně tak zrcadlovky, ale hlavně žádný SW nic nezmění na HW a tak jde jen o drobné opravy chyb a vylepšení postprocesu. Velikost a váha už dávno není to, co se u bezzrcadlovek uvádělo, jako jejich původní důvod vzniku, nemluvě o potřebě dostatečně velkých těl pro určitá použití z důvodů ergonomie, stejně tak objektivů z fyzikálních důvodů. Ale máš pravdu v tom, že nic z toho asi neovlivníme a výrobci si prosadí nakonec to, co je pro ně výhodné a na čem se dá víc vydělat. A to bezzrcadlovky opravdu jsou. Důvod pro přechod k elektromobilitě taky ve skutečnosti není ekologie, i když si to mnozí myslí.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram