Test adaptéru Canon EF-EOS R s drop in polarizačním a ND filtrem

Adaptér Canon EF-EOS R drop in umožní vkládat mezi objektiv zrcadlovky a tělo bezzrcadlovky polarizační filtr a ND filtr s proměnnou densitou. Stačí tedy jeden filtr pro všechy EF Canon objektivy včetně těch s vypouklou přední čočkou. ND filtr s proměnnou densitou ocení nejen krajináři, ale zejména filmaři. Velmi chytře vymyšlený adapter Canon EF-EOS R s drop in polarizačním a ND filtrem jsem vyzkoušel na Šumavě s extrémně širokoúhlým objektivem Canon EF 11-24mm f/4,0.

Existuje řada adaptérů mezi bajonety různých značek, které umožňují vkládat filtry. Jenže mezi Canon EF-EOS R zatím ne. Většinou bývá adaptér nevýhodou. V tomto případě ne. Naopak se může stát výhodou, na které ušetříte čas a nervy při fotografování nebo filmování. Je téměř jisté, že někdo v Číně myšlenku adaptéru s drop-in filtry s proměnou densitou, dříve nebo později okopíruje. Otázkou je kdy, a v jaké kvalitě. Na filtrech je napsáno Made in Taiwan.

Obr. Bezzrcadlovka Canon EOS Ra a objektiv Sigma EF 14mm f/1.8 spojené redukcí Canon EF-EOS R s vloženým drop-in polarizačním filtrem

Polarizačníneutrální šedé filtry (ND) na objektivy s vysokou světelností mají velké průměry typicky 77mm nebo 82mm a jejich ceny nejsou vůbec malé. J Polarizační filtr Hoya průměr 82mm stojí přes 3000 Kč. Kvalitou s drop in filtrem Canon určitě srovnatelný šedý filtr s proměnnou densitou B+W ND filtr Vario XS-PRO DIGITAL MRC nano v průměru 72 mm se prodává za 8190Kč.

V krajinářské fotografii velmi často používáme extrémně širokoúhlé objektivy, které z důvodu, aby se maximálně potlačilo soudkovité zkreslení linií, vyrábějí s vypouklou přední čočkou. Třetí značky pro ně pak vyrábějí adaptéry na přední čočky pro deskové filtry. Stojí všechny hodně peněz, obtížně se s nimi manipuluje v terénu a zabírají mnoho místa v už tak dost plném fotobatohu.

Jinou záležitostí je video. Pomocí šedých filtrů musíte nastavit expozici tak, aby čas nebyl příliš krátký nebo dlouhý a odpovídal zvolenému počtu snímku za vteřinu na který točíte. Šedé filtry jsou ve vybavení všech filmařů, kterým jde o kvalitu obrazu.

Ovládání

Polarizační filtr nebo ND filtr vložíte do otvoru v redukci. Nastavení ztmavení u ND filtru nebo polarizačního filtru provedete otáčením malým kolečkem na filtru. Na obrázku na něm vidíte nápis MAX, pokud je v poloze maximálního ztmavení. Kolečko je ozubené a jeho pohyb se přes převod přenáší na velké kolo s filtrem. Přímo v hledáčku můžete pozorovat vliv na odlesky či ztmavení v případě polarizačního filtru podobně jako když otáčíte klasickým polarizačním filtrem nasazeným na přední čočce objektivu. V případě ND filtru v hledáčku nebo na display v živém náhledu sledujete vliv otáčení a ztmavení na expoziční čas, který potřebuje nastavit. Mohu potvrdit, že při mém poskakování po kamenech kolem šumavského potoka vše fungovalo hladce a jednoduše.

Mechanická konstrukce adaptéru

Přestože vše fungovalo bez problému, mechanické provedení nepůsobí robustně. Není to bronz či hliníková slitina, na které jsme zvyklí z klasických filtrů. Plast, že kterého jsou filtry vyrobeny, je určitě kvalitní. Přesto působí trochu lacině hlavně vůči ceně. Vlastní redukce je kovová včetně bajonetů.

Obr. Adaptér Canon EF-EOS R s drop in polarizačním a ND filtrem

Cenu se vyplatí vyhledat ne Heurece, neboť se značně liší a není malá

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

Ceny samostatných drop in filtrů Canon for adaptér Canon EF-EOS R najdete na

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

Jedna z věcí, která tuto redukci znevýhodňuje jako první volbu je, že v případě, kdy budete fotografovat nebo natáčet video bez filtru, musíte si buď přikoupit klasickou redukci z EOS R na EOS EF nebo prázdnou objímku. Jinak by v redukci zůstala díra, kterou by se do fotoaparátu dostával prach, vlhkost apod..

Základní redukce L286 EOS R na EOS EF je mnohem levnější a bývá součástí základních kitů full frame bezzrcadlovek Ca­non

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

samostatně L286 EOS R na EOS EF stojí

https://www.heureka.cz/…

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

Obr. Detail adaptéru Canon EF-EOS R s drop in polarizačním a ND filtrem s ozubeným kolečkem vpravo

Kvalita obrazu

Filtry jsou skleněné. Kvalita mi připadá dostatečná. Srovnáním kvality s různými druhy klasických polarizačních a ND filtrů, mezi kterými jsou rozdíly ve ztmavení a kvalitě anti-reflexních vrstev, jsem se nezabýval. Výhodou je umístění Canon drop in filtrů za objektiv. Širokoúhlé objektivy při otevřené cloně vinětují a další sklo před objektivem většinou situaci ještě zhorší. Filtr za objektivem by měl být výhodnější, i když je to třeba ověřit pro jednotlivé objektivy zvlášť. Filtr uvnitř adaptéru je zároveň dobře chráněn proti poškrabání.

V rámci testu jsem vyrazil udělat snímky s tekoucí vodou na potok pod Kašperskými horami na Šumavě. Spojil jsem tak testování nového Canon EOS R5 s rozlišením sensoru 45Mpix a adaptéru Canon EF-EOS R s drop in polarizačním a ND filtrem. Použil jsem nejširší ohniskovou vzdálenost, kterou Canon nabízí pro full frame fotoaparáty t.j. 11mm. Polarizační nebo ND filtr pro objektiv Canon EF 11–24mm f/4,0 a adapter před přední vypouklou čočku pro deskové filtry je drahé monstrum, o kterém jsem nikdy ani neuvažoval z důvodu ceny a obtížné práce v terénu.

Obr. Losenice I, Canon EOS R5, objektiv Canon EF 11–24mm f/4,0, ohnisková vzdálenost 11mm, clona f/16, čas 0,8s, ISO 100, polarizační filtr Canon drop-in při maximálním ztmavení odlesků v potoce

Obr. Losenice II, Canon EOS R5, objektiv Canon EF 11–24mm f/4,0, ohnisková vzdálenost 11mm, clona f/16, čas 4s, ISO 100, ND filtr Canon drop-in s proměnným ztmavením tak, abych dosáhl času kolem 4s

Obr. Losenice III, Canon EOS R5, objektiv Canon EF 11–24mm f/4,0, ohnisková vzdálenost 11mm, clona f/16, čas 30s, ISO 100, ND filtr Canon drop-in s proměnným ztmavením tak, abych dosáhl času 30s v režimu priority clony.

U snímků při zvětšení na 100 a 200% jsem nezaznamenal z uživatelského hlediska zhoršení ostrosti způsobené filtrem ve srovnání se snímky bez filtru.

Závěr

Redukce představuje velice chytré a inovativní řešení, kterým lze nahradit ND a polarizační filtry v případě, že se rozhodnete přejít ze zrcadlovky Canon s bajonetem EF na bezzrcadlovku Ca­non s bajonetem R. Výhodou je, že odpadá nepříjemné a pracné šroubování klasických filtrů z předních čoček, které se rády zasekávají z důvodu prachu a nečistot, při výměnách objektivů.

Plusy

  • Jeden filtr pro všechny EF objektivy včetně objektivů s vypouklou čelní čočkou
  • Snadné ovládání při vkládání a nastavování
  • Malé rozměry

Minusy

  • Vyšší cena vzhledem k mechanické konstrukci
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram