Novinka - Panasonic LUMIX S5 s objektivem Sigma zdarma

Nová Full-Frame bezzrcadlovka nabízí vyváženost kvality perfektních fotografií, výjimečného videa, zpracování, funkcí a celkové mobility. 

Lumix S5 přichází na trh v této kategorii s celou řadu vlastností, včetně neobvykle kvalitního kitového objektivu R2060. Jedná se tak o vyvážený přístroj ve všech oblastech fotografie a videotvorby.

Řada LUMIX, od tvůrce bezzrcadlovek a videkamer, nabízí výběr modelů schopných interního záznamu 10bitového videa ve 4K kvalitě.

LUMIX S5 umí 10bitový interní záznam ve 4K rychlostí 60p/50p sn/s s barevným vzorkováním 4:2:0 a 30p/25p sn/s se vzorkováním až 4:2:2, též v kvalitě 4K. Tento model podporuje také externí záznam v 10-bit 60p/50p sn/s se vzorkováním 4:2:2 ve 4K přes HDMI. Pro 8bitový záznam ve 4K rychlostí 30/25 sn/s se vzorkováním 4:2:0 není žádný časový limit.

Srdcem bezzrcadlovky LUMIX S5 je 24 M CMOS Full-Frame snímač, který se může pochlubit širokým dynamickým rozsahem a vysokou citlivostí. Těchto parametrů dosahuje díky vyšší schopnosti zachytávat světlo. Technologie Dual Native ISO významně zlepšuje obrazovou kvalitu, jak u jasných scén, tak v přítmí při použití extrémních citlivostí až ISO51200

LUMIX S5 nabízí dynamický rozsah více než +14EV expozičních kroků, tj. stejný, jako mají filmové kamery, a profil V-Log / s barevným nasycením V-Gamut jsou plně kompatibilní s kolorimetrií VariCam Look. K dispozici je také celá řada formátů a režimů záznamu, včetně anamorfního režimu, zpomaleného a zrychleného záběru a časosběrného snímání ve 4K rychlostí 60p a 4K HDR.

Velkou výhodou modelu LUMIX S5 je také rychlé a přesné automatické ostření v režimu foto i video. Díky technologii hlubokého učení ostření s detekcí typu objektu a jeho částí v reálném čase, který výrazně přesněji a rychleji sleduje lidské oko, obličej, hlavu či tělo.

Řada LUMIX S je vybavena technologií stabilizace obrazu Dual I.S.2, která je kombinací Body I.S. (pětiosé stabilizace obrazu v těle fotoaparátu) a O.I.S. (dvouosé optické stabilizace obrazu v objektivu). Tato stabilizace velmi účinně kompenzuje rozmazání obrazu, a umožňuje tak pracovat s až o 6,5EV delším časem expozice. Robustní a utěsněná konstrukce odolná proti stříkající vodě a prachu je zárukou vysoké spolehlivosti, což ocení zejména nároční fotografové a kameramani.

Vysoká kvalita obrazu a videa i ve vyšších pásmech citlivosti

LUMIX S5 je vybaven Full-Frame CMOS snímačem s rozlišením 24,2 megapixelů (35,6 mm x 23,8 mm). Díky své schopnosti vyšší kondenzace světla se LUMIX S5 může pochlubit širokým dynamickým rozsahem a produkuje ostré snímky s mimořádnou čistotou a minimálním šumem – a to i při maximální citlivosti ISO 51200. Je to ideální fotoaparát pro použití zejména při zhoršených světelných podmínkách.

Model LUMIX S5 disponuje technologií Dual Native ISO. Za normálních okolností se šum zvyšuje s rostoucí citlivostí pomocí jediné nativní citlivosti ISO obrazového snímače. Když má snímač jedno nativní ISO, s vyšší citlivostí roste i šum. Nový snímač s technologií Dual Native ISO však šum minimalizuje tak, že vybírá optimální okruh podle citlivosti ještě předtím, než dojde ke zpracování gainu. Díky tomu je možný záznam i při nejvyšší citlivosti ISO 51200. Dual Native ISO nabízí filmařům více možností, včetně natáčení v méně osvětleném prostředí, což šetří čas. ISO pro Dual Native ISO u LUMIX S5 je 640 a 4000.

LUMIX S5nabízí režim High Resolution, který zcela věrně zachycuje i drobné detaily na fotografiích, které se ukládají ve formátu RAW i JPEG. Při pohybu snímače se díky stabilizaci v těle (Body I.S.) automaticky exponováno osm snímků, z nichž nejnovější verze procesoru Venus Engine skládá výslednou fotografii o velikosti 96 megapixelů (12 000 × 8 0­00 pixelů). Tento režim je vhodný pro fotografování krajiny, makra, produktové fotografie i uměleckou fotografii s jemnými detaily. Snímky v mimořádně vysokém rozlišení vyniknou zejména při fotografování krajiny či statických objektů se stativem. S funkcí kompenzace pohybu lze tento režim použít při focení z ruky a lze jej také použít v situacích, kdy jsou v kompozici i pohybující se objekty.

LUMIX S5 integruje stabilizaci v těle fotoaparátu Body I.S. (Image Stabilizer) pro silnou korekci třesu a nechtěných pohybů ruky. Panasonic vyvinul algoritmus, který přesně odečítá informace o chvění získané z gyroskopu, obrazového snímače a akcelerometru. Díky tomu je třes lépe detekován a kompenzován, a je tak možné pracovat s o 6,5 stop delším časem expozice. Díky kombinaci Body I.S. (5-osá stabilizace) a optické stabilizace obrazu (O.I.S., 2-osá stabilizace) v objektivech řady LUMIX S, je duální stabilizace (Dual I.S. 2) schopná kompenzovat 6,5 stop. Pětiosá stabilizace funguje v režimu foto i video, včetně záznamu ve 4K. Body I.S.

Díky nové funkci Live View Composite fotoaparát uvolní závěrku v určených intervalech expozice a syntetizuje části s vysokým jasem do jednoho snímku. Zatímco při fotografování v režimu B (Bulb) se sčítá celkový jas každého následujícího snímku, v Live View Composite fotoaparát detekuje pouze cílový objekt, jasné části obrazu a uživatel je může dle vlastního uvážení syntetizovat v živém náhledu. To je užitečné pro snímání záběrů ohňostrojů nebo hvězd na noční obloze, kde pozadí nepotřebuje zvýšení gainu.

Kvalitní záznam videa

Řada LUMIX, průkopník hybridních bezzrcadlových fotoaparátů a kamer, nabízí nejširší výběr modelů schopných záznamu 10-bitového videa ve 4K. Jako nejnovější člen této rodiny LUMIX S5 umí 10bitový interního záznam ve 4K rychlostí 60/50 sn/s barevným vzorkováním 4: 2: 0 a 30/25 sn/s barevným vzorkováním 4:2:2, též ve 4K kvalitě a do délky až 30 minut. Pro 8-bitový záznam ve 4K není žádný časový limit.

Dynamický rozsah měří rozsah jasu scény, který přístroj dokáže současně zachytit. LUMIX S5 nabízí dynamický rozsah více než +14EV, tedy téměř stejný jako filmové kamery Panasonic. Díky tomu je schopen věrně reprodukovat scény s extrémním rozsahem jasu a stínů. Schopnost zachytit přesné barvy a bohaté tóny pleti je pro každého filmaře nutností. LUMIX S5 disponuje renomovanou kolorimetrií filmových kamer VariCam a nabízí vysoký dynamický rozsah a široké barevné spektrum. Speciální režim V-Log vykresluje velmi plochý obraz při zachování všech barevných informací v obrazu. To znamená, že v postprodukci je výrazně větší prostor pro úpravy. CMOS snímač modelu LUMIX S5 dosahuje širokého barevného gamutu V-Gamut, což je optimální barevné pole pro S5, které je širší než BT.2020. V-Log má charakteristiky křivky, které připomínají negativní film. V-Gamut nabízí barevné pole ještě širší, než známe z filmu.

K LUMIX S5 je zdarma ke stažení 35 barevných map (LUT) pro filmové kamery VariCam. Je snadné sladit barevný tón se záběry zaznamenanými ve V-Logu S1H / S1 a V-Log L u GH5 / GH5S. K dispozici jsou také praktické nástroje, jako je Waveform Monitor a V-Log View Assist.

Režim Slow & Quick motion nabízí impozantní zpomalené a zrychlené záběry ve 4K (1–60 sn/s, 30× zrychlení až 2,5× zpomalení) či v F-HD (1–180 sn/s, 60× zrychlení až 7,5× zpomalení). V tomto režimu je také možné použít automatické ostření (AF).

K dispozici je také videozáznam HDR (High Dynamic Range) v rozlišení 4K, který reprodukuje jasné i tmavé části obrazu v kvalitě, která je podobná lidskému zraku. LUMIX S5 zaznamenává video s určenou křivkou gama kompatibilní s ITU-R BT.2100 a uživatel si nyní může vybrat v nabídce Photo Style možnost Hybrid Log Gamma (HLG).

Režim HLG Photo nabízí širší dynamický rozsah pro reprodukci světla a stínů s přirozenějším kontrastem. Fotografie v HLG lze kromě JPEG / RAW ukládat též ve formátu HSP s kompresí signálu vysokého jasu v plném rozlišení (5 888 × 3 31­2 v poměru stran 16: 9). Uživatel může tyto hyper věrné obrazy přehrávat přes HDMI kabel na nejnovějších 4K televizorech Panasonic které podporují HLG nebo jiných HLG-kompatibilních zařízeních.

Pro plynulejší sekvenční snímání funkce 6K FOTO zachytí ty nejcennější momentky rychlostí 30 obr/s tak, že vybere tu nejlepší fotografii z celé série 6K (v poměru stran 4: 3 nebo 3: 2). Výsledný snímek ve vysokém rozlišení má velikost přibližně 18 megapixelů.

Rychlé a přesné automatické ostření díky technologii detekce v reálném čase

LUMIX S5 se může pochlubit super rychlým a přesným AF při fotografování i nahrávání videa. Kombinace technologie Contrast AF s technologií DFD (Depth From Defocus) zaostří na cíl přibližně za 0,08 s. Jako fotoaparát, který vyniká při fotografování při nízkém osvětlení, LUMIX S5 nabízí špičkovou detekci jasu –6EV a funkci Low Light AF s vyšší citlivostí díky optimalizovanému vyladění senzoru. V kombinaci s objektivem řady LUMIX S mohou uživatelé plně využívat maximální rychlosti komunikace mezi snímačem a objektivem 480 sn/s a těšit se z výhod super rychlého a přesného automatického ostření.

LUMIX S5 také v sobě též skrývá technologie hlubokého učení, které detekují specifické objekty – lidi a rychle se pohybující zvířata, včetně psů, koček a ptáků. Kromě lidského oka, obličeje a těla nyní detekce v reálném čase umí rozpoznat lidskou hlavu pro přesnější zaostření. Fotoaparát neustále sleduje člověka, i když se rychle pohybuje, otočí se zády k objektivu, nakloní hlavu nebo se pohybuje ve větší vzdálenosti od objektivu. Vylepšení technologie DFD zlepšilo i výkon AFC, což také umožňuje uživatelům sledovat malé nebo rychle se pohybující objekty a zachytit je ostře, kdykoliv se stiskne spoušť.

Spolehlivost v základních funkcích a více možností pro kreativitu

LUMIX S5 se může pochlubit mobilitou, spolehlivostí v základních funkcích a rozšiřitelnosti. Jeho tělo vyrobeno ze vstřikově lité hořčíkové slitiny a je odolný proti stříkající vodě a prachu. Díky optimálnímu uspořádání komponentů rozvádějících teplo se jednotlivé části nepřehřívají, takže LUMIX S5 může nabídnout dlouhý záznam videa bez omezení.

LUMIX S5 má velký hledáček LVF (Live View Finder) s vysokým poměrem zvětšení (cca. 0,74×). Vysoce přesný a rychlý OLED (Organic Light Emitting Diode) displej s vysokým rozlišením 2 360tis. bodů. Díky tomu, že je hledáček řešen technologií OLED, dosahuje vysoké rychlosti odezvy s minimálním časovým zpožděním (méně než 0,005 s). S bodem oka 20 mm nabízí uživatelům vysokou viditelnost a pohodlí pro uživatele brýlí.

3,0 palcový LCD selfie monitor s úhlopříčkou 3:2 s vysokým rozlišením 1 840 000 bodů je dotykově ovladatelný. Kompozici záběru v různých populárních poměrech stran, například 16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 a 9:16, lze kontrolovat i během záznamu pomocí maskovacích rámečků. Díky výrazné indikaci nahrávání REC Frame Indicator budete vždy vidět, zda záznam probíhá či ne.

LUMIX S5 má dva sloty pro paměťové karty SD – jeden slot pro formát UHS-I a druhý vysokorychlostní vysokokapacitní UHS-II (Video Class 90).

Baterii s vysokou hustotou energie lze dle preferencí uživatele dobít buď ze sítě nebo přes USB.

Kompatibilita s Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) umožňuje konstantní spojení se smartphonem či tabletem s minimální spotřebou energie. Nastavení LUMIX S5 lze také kopírovat a bezdrátově přenášet na jiné fotoaparáty S5, pokud jich máte více. Kromě Wi-Fi 5-GHz (IEEE802.11ac) fo­toaparát podporuje i 2,4-GHz (IEEE802.11b/g/n.) a díky tomu nabízí bezpečné a stabilní připojení kdekoliv v terénu a místě pro plynulé dálkové ovládání a vysokorychlostní přenos dat.

Volitelné doplňky, aplikační software

Pro LUMIX S5 se nabízí různé příslušenství, které zvyšuje použitelnost a pohodlí jeho ovládání. Adaptér pro externí mikrofony (DMW-XLR1) je zásuvný adaptér pro mikrofony XLR pro záznam stereofonního zvuku ve vysoké kvalitě. Je ideální pro synchronizaci mluveného slova s videem. Speciální přepínače umožňují přímé a rychlý mix. Integrovaný 3,5 jack pro MIC, LINE a CONDENSER je přepínatelný. S bateriovým vertikálním gripem (DMW-BGS5) vyfotíte přibližně 940 snímků (v režimu LVF) / 3000 snímků (v režimu Power Save LVF) díky baterii navíc, která se v něm skrývá. V nabídce je i další příslušenství, jako je dálkové ovládání spouště (DMW-RS2), DC coupler (DMW-DCC17) či ručka/stativ (DMW-SHGR1).

Aplikační software LUMIX Tether umožňuje tethering, tedy snímání v režimu, kdy přes USB propojený počítač ovládá fotoaparát. Tethering též umožňuje okamžitě zobrazit snímek na velké obrazovce počítače. Pokud chcete vysílat živě, můžete použít LUMIX Tether i pro streamování ( zatím ve verzi Beta) v kombinaci s funkcí LIVE VIEW.

Aplikace LUMIX Sync pro zařízení iOS / Android umožňuje přenos fotografií do smartphonu nebo tabletu pomocí bezdrátového připojení. Umožňuje také dálkové ovládání přístroje pomocí těchto zařízení.

Budoucí aktualizace firmware

Parametry LUMIX S5 do konce roku 2020 ještě posílí prostřednictvím nadcházející aktualizace firmwaru. Kromě záznamu videa ve C4K LUMIX S5 získá podporu pro výstup video signálu ve formátu RAW do rekordéru ATOMOS NINJA V přes HDMI v rozlišení 5,9 K (5888 × 3312) 29,97/25 sn/s, 4K (4128×2176) 59,94/50 sn/s a Anamorphic 3.5K (3536×2656)/50 sn/s. K dispozici bude také řada pomocných funkcí pro záznam videa, například Vector Scope Display, Master Pedestal Adjustment a SS/Gain Operation (SEC/ISO, ANGLE/ISO, SEC/dB). Režim Photo Style se rozšíří o dvě nové volby: L.MonochromeS a L.ClassicNeo.

Zákaznická podpora

LUMIX S5 je produkt způsobilý pro registraci v programu LUMIX PRO, který je navržen tak, aby podporoval uživatele produktů LUMIX v okamžicích, kdy se na ně musí nejvíce spoléhat a když je nejvíce potřebují. Služba funguje jako komplexní systém globální podpory pro filmaře a fotografy využívající produkty značky LUMIX po celém světě a nabízí svým členům celou řadou výhod.

Mimořádná a časově omezená promo nabídka LUMIX S5 & Sigma 45mm F2.8 DG DN

Zákazníci, kteří si zakoupí LUMIX S5 do 30. září 2020, mohou získat ZDARMA objektiv Sigma 45mm F2.8 DG DN v hodnotě až 549 EUR. Více informací najdete zde: https://bit.ly/3lDN1mQ

Panasonic LUMIX S5 bude v prodeji od září 2020 jako tělo, nebo v kitu s objektivem LUMIX S 20–60 mm F3,5–5,6 (S-R2060).

Cena pro lokální trh není v době uvedení stanovena.

Panasonic nyní nabízí čtyři modely Full-Frame bezzrcadlovek řady LUMIX S – S1R, S1, S1H a nyní i nový S5.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram