Dolomity - Sella, díl IV.

Pohoří Sella musíte navšívit vy, kteří nemáte mnoho zkušeností s vysokohorskou turistikou a chcete si vyzkoušet výstup na nějaký pořádný vrchol. Tím může být třítisícovka Piz Boe po tzv. Normálce, který bez problémů zvládnul i náš osmiletý syn. V článku najdete opět tip na výlet a ubytování.

Osmý den

Z důvodu deště jsme zajeli okusit městského života v Bolzanu, přestože nás to nikdy ve městech moc nebaví. Bolzano ničím kromě dobré pizzy příliš nezaujalo. Do hor jsme se přes Moenu, Canazei až do chaty Sellajoch Haus pod sedlem Sella (2313m) navrátili ještě týž večer.

Devátý den

Sallajoch Haus je starý dřevěný hotel patřící Italskému alpinistickému klubu (CAI) s atmosférou jako před 50ti lety. Noc pro nás čtyři zde vyšla s legitimací Alpenvereinu na 100000 ITL.

Trasa:

Okruh kolem Sasso Lunga (3181m)
Sellajoch Haus – cestou 528 Rif.E.Comici (2153m) 40min – cestou 526A Rif.Vicenza (2253m) 1h30 – cestou 527 Plattkofelhutte (2256m) 1h30 – Rif. Sandro Pertini (2300m) 40min – Franz August Hutte (2298m) 40min – Sellajoch Haus 30min

Cesta na Rif. Comici vede zajímavým terénem s obrovskými vápencovými balvany, na kterých často rostou horské borovice limby. Jsou odsud krásné pohledy na protější skupinu Sella s nejvyšším vrcholem Piz Boe (3152m). Zážitkem je pozorovat obrovské stěny Sasso Lunga (Langkofelu) (3178m), které lezl Reinhold Messner.

Pod stěnami Selly Z kamene?

Desátý den

Piz Boe

Nečekaně se vybírá počasí a kluci chtějí vylézt svou první třítisícovku. A tak se jde Piz Boe.
Trasa:
Sedlo Passo Pordoi (2239m) – cestou 627 Rif. Forc.Pordoi (2847m) 2h – Piz Boe (3152m) 1h15 – Rif. Forc.Pordoi – Rif. Maria 2950 m 1h – lanovkou zpět do sedla Pordoi
Dolů je lépe jet lanovkou, neboť lidé na sestupu cestou 627 uvolňují kameny, které pak létají dost rychle.
Výstup na Piz Boe není obtížný, pouze na dvou místech je třeba použít rukou. Z vrcholu přehlédnete všechny skupiny Dolomit. Jedinou nevýhodou je, že za pěkného počasí je to tam jak na Václaváku.

Pelmo-Civetta-Marmolada Marmolada
Sassolungo Z vrcholu Biz Boe

Předchozí:
Sextenské Dolomity
Tofana
Marmolada a Civetta

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram