Téma "Triptych: Kámen. Voda. Strom." Hodnocení Okem profesionála září 2018

V zářijovém tématu "Triptych: Kámen. Voda. Strom." jste se s námi podělili o 40 fotografií. Fotografie hodnotil profesionální fotograf Pavel Bokr - v článku přinášíme galerii vybraných snímků s jeho komentáři. Vítěz získává cenu od Centrum FotoŠkoda. Podívejte se, jak bylo toto téma zpracováno.

Než přistoupíme k hodnocení, chtěli bychom připomenout, že tématem seriálu „Okem profesionála“ na listopad je „Méně je více aneb minimalismus ve fotografii". Vložit můžete fotografie zde na webu do galerie od 1.11. do 30.11. 2018. Téma hodnotí profesionální fotograf Jan Pohribný, QEP. Vybraná fotografie získá odměnu od Centrum FotoŠkoda.

A nyní, jak fotografie, které jste poslali na téma Triptych, zhodnotil profesionál Pavel Bokr. Při prohlížení fotografií jsem byl v rozpacích, zda jsem Oko správně zadal a zadání tématu jsem si musel znovu přečíst. Nabyl jsem pocitu, že někteří z nás zadání nečetli příliš pozorně. Kámen, voda a strom v jedné fotografii opravdu není triptych, stejně jako fotografie rozdělená na tři části. Přesto jsem našel fotografie, z nichž je cítit atmosféra, pro­pojenost tří fotografií a částečně i fotografické řemeslo.

Hodnocení triptychů bylo tedy složitější, než se po prvním zhlédnutí soutěžních prací zdálo.

Musel jsem tedy použít osvědčenou školní metodu. Všechny fotografie jsem uložil na disk PC a vytiskl jsem si je. Pro porovnání kvality fotografie je to velmi dobrá metoda. Na monitoru se s fotografiemi nedá hýbat, rozkládat je a přesouvat z hromádky na hromádku. Tím jsem se zároveň zbavil verbálního doprovodu fotografií. Obraz by měl mluvit svou vizuální kvalitou nebo skladbou.

Nyní jsem mohl vyřadit fotografie, které nebyly triptychy – Mirek Kajzar (Tři fotografie bez ústředního motivu. I když byly fotografie očíslované, nebyl jsem schopný odhadnout, která by mohla být ústředním motivem.).

Mirek Kajzar | Kamen voda strom

Volodymyr Oliinyk všechny motivy vtěsnal do jedné fotografie stejně jako Tomáš Duska.


Volodymyr Oliinyk | JEZERO (2)

Ra?kova dolina 2018
TomasDuska | Voda kameň drevo

Vikinek použil/la metodu rozdělení jedné fotografie do tří, ale to také není triptych. Vyřadil jsem též fotografii Petra Ernesta s rotujícím vodotryskem.


Vikinek | růže


Petr Ernest | Fontána pro ......

Volodymyr Oliinyk poslal do soutěže ještě jeden triptych vytvořený třemi detaily struktur s výrazným motýlem na jedné z nich. Kdyby motýl odlétl, fotografie by aspirovala na ocenění.

Velká většina z Vás volila složení triptychu do tzv. pohlednicové formy. Pokud by tyto fotografie výrazně zvětšily máme v interiéru na zdi velkou pohlednici a to asi není optimální vizuální řešení.

Konečný verdikt tedy budiž takovýto:

Páté místo – Volodymyr Oliinyk za triptych struktur s motýlem. Viz moje poznámka výše.

Čtvrté místo – KáStefi proto, že střední část triptychu byla nečitelná. Opravdu nevím, co bylo na fotografii, nedokázal jsem objekt rozpoznat. Fazole? Spodní fotografie kamene je vizuálně velmi zajímavá, na první pohled mne dokázala oslovit. A horní část – mraky jsou jen jiným skupenstvím vody.

Třetí místo – Míla Janovský proto, že svému triptychu dal pohlednicový vzhled. Je to škoda, protože fotografie mají nádhernou atmosféru, pohybují se v oblasti subjektivního vnímání krajiny.

Prav?ick? br?na.

Druhé místo – ZuzanaS proto, že levá fotografie triptychu trochu „ustřelila“ a kamínek ve vodní hladině byl hodně malý, naopak voda řešená ve střední části kapkou na listu byl velmi dobrý nápad. Celek působí velmi něžně.

Vítězem je pro mne Petr Novák-Moric s triptychem, kde je v horní části souboru nafotografován strom po pravé straně. Fotografie jsou velmi kultivované, mají neopakovatelnou atmosféru, perfektní práci s horizontem v krajině a jsou poskládány tak, že mají svůj vývoj. Od fotografie spodní, kde je vysoký horizont, fotografie střední, kde je použit horizont ve 2/3 obrazu a využit princip zrcadlení až po fotografii horní s velmi nízkým horizontem. Tři zvolené polohy horizontu působí velmi stabilně – těžká, střední a lehká část souboru působí velmi zajímavým dojmem. Umím si soubor představit v interiéru, navíc pokud vyjmete jakoukoli fotografii ze souboru, bude působit jako samostatná fotografie solitér v rámu na stěně.

Děkuji všem za soutěžní fotografie a gratuluji oceněným.

(všechny fotografie a jejich autory naleznete zde)

Vítězem letního kola je tedy Petr Novák-Moric s fotografií Hora, strom a jezero.. Gratulujeme!

Připomínáme, že tématem seriálu „Okem profesionála“ je „Méně je více aneb minimalismus ve fotografii". Vložit můžete fotografie zde na webu do galerie od 1.11. do 30.11. 2018. Téma hodnotí profesionální fotograf Jan Pohribný, QEP. Vybraná fotografie získá odměnu od Centrum FotoŠkoda.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • MSD
    MSD
    02.11.2018 18:22

    Rovněž gratuluji všem oceněným. A oceňuji i provedené hodnocení. Vítězné fotky jsou fajn. Tak to má být. Ale stejně se nemohu zbavit pocitu, že triptych (v našem provedení) je tak trochu taková administrativně byrokratická práce - strčit správné razítko do správného šuplíku. Já bych si na stěnu pověsil jenom KáStefi, pro její lidský přístup. Ale já se v tom nevyznám, jsem amatér. :-)

  • KIV
    KIV
    02.11.2018 21:21

    U prvotního zadání soutěže byl malý representační snímek pěkného triptychu.
    https://www.fotoaparat.cz/clanek/2347/fotosoutez-okem-profesionala-triptych-kamen-voda-strom/
    Byl ve formě pohlednice, a protože jsem o triptychu vůbec nic nevěděla, tak jsem se hodně vynasnažila, abych to poskládala podobně. :-)
    A tak jsem byla při čtení článku hodnocení profesionála překvapená, že skládání triptychu do tvaru pohlednice bylo hodnoceno jako nežádoucí.
    Ne že by se mi ohodnocené triptychy nelíbily, líbí se mi velice.
    A každým dnem se člověk učí.
    Takže příště triptych tři vedle sebe, nebo tři pod sebe…

  • E.B.E
    E.B.E
    03.11.2018 13:16
    Reaguje na KIV 02.11.2018 21:21:

    "U prvotního zadání soutěže byl malý representační snímek pěkného triptychu...." - zobrazit celý komentář

    Pohlednice je hlavně už od prvopočátku myšlena jako ukázka "onoho" místa v jednotným formátu. A i když je rozdělena na několik částí z důvodu "ukázat co nejvíc", pořád je prvotně zamýšlena pro použití v jednom kuse. Kdežto triptych jsou samostatné fotografie. Uspořádáním vedle sebe mají jen získat další emoční rozměr. Přesouvat pohled od jedné k další.Jedna doplňuje druhou.Jako celek musí vyprávět a přitom fungovat každá samostatně.Vyplnit zajímavěji architektonicky prostor, kde mají být umístěny (představ si zeď v obýváku a na ní tři obrazy, coby triptych, nebo jednu tuhle zarámovanou "koláž"). To prostě pohlednice nedokáže. A i při umístění triptychu na stránce, coby její prezentace, tak musí působit. Pouhým "slepením" tří fotek v různách formátech do jednoho klasického se stane pravý opak. Vznikne pohlednice :-)

  • KIV
    KIV
    04.11.2018 23:46

    Ano, zásluhou této soutěže mi přibyly informace a znalosti, za což děkuji.

  • Festa
    Festa
    05.11.2018 16:35

    Blahopřeji nejlepším,
    hodnocení fotek jsem si se zájmem přečetl.
    Dík za odvedenou práci, všem.
    V

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram