Vítězné fotografie soutěže "Makro: Příroda zblízka" (12.4.-12.6.)

Od 12.4. do 12.6. probíhala v naší galerii soutěž na téma "Makro: Příroda zblízka". Partnerem soutěže byla společnost Megapixel, která věnovala prvním třem vítězům ceny.

Podívejte se na galerii vítězných fotografií a přečtěte si rozhovor s vítězi v dnešním článku!

Ze všech soutěžních fotografií na téma „Makro: Příroda zblízka“ vybrali přímo naši čtenáři deset nejlepších a ty najdete v článku i s odpověďmi autorů na naše zvídavé dotazy ohledně vzniku fotografie či použité techniky. Tři soutěžící s nejvyšším ziskem bodů pak obdrží hodnotné ceny od partnera soutěže Megapi­xel.

Právě teď můžete soutěžit ve fotosoutěži „Bláznivé léto“, která trvá do 12.8. 2018:

Novou soutěžní fotogalerii naleznete zde.

1. místo: JosefG – roháč obecný

Technika: Fotografii jsem pořídil technikou Canon a makro objektivem Tokina 100 mm.

Makrem jsem se zabýval okrajově, najraději fotím ptactvo, kterému jsem zcela propadl.

2. místo: karol6262 – Aculepeira ceropegia

O fotografii: Tá­to fotografia vznikla pri upratovaní hospodárskej budovy, kedy som našiel pavučinu s týmto krásavcom, ktorý mi ochotne zapózoval.

Technika: Na fotografovanie som použil digitálnu zrkadlovku Sony Alpha A 580 s objektívom Sigma 50mm f/2,8 EX DG Macro pre Sony nastaveným na f 7,1, 1/200 s, ISO 200.

K fotografovaniu som sa vrátil asi po desaťročnej prestávke, predtým som fotografoval analógovými fotoaparátmi, čo sa postupne stávalo čoraz viac finančne náročnejším. Príchod digitálnych fotoaparátov mi umožnil opäť sa vrátiť k fotografovaniu. Rád fotografujem prírodu, krajinu, zvieratá a v poslednej dobe sa pokúšam fotografovať makro. Je to iný svet, ktorý skrýva nádherné tvory, štruktúry a tvary, ktoré voľným okom nevidíme, alebo prehliadame.

3. místo: František Dulík – Ant's life

O fotografii: Fo­tografovanie mravcov je nesmierne náročné. Sú drobní a extrémne rýchli. Ak chce fotograf urobiť pekný záber, mal by byť pohotový a hlavne trpezlivý. Pri tomto zábere som som zaostril na larvu, ktorá bola zakliesnená v zemi a čakal, ktorý z mravcov sa ju pokúsi uvolniť a rýchlo odniesť do bezpečia mraveniska.

Technika: Foto­aparát Canon EOS 5D Mk3 s objektívom MP-E 65/2,8 a blesk MT24 s rozptylkami. EXIF 1/200s; f/8; ISO 160

Špecializujem sa hlavne na makrofotografiu a najčastejšie fotím hmyz a rastliny. 

4. místo: Miroslav Černoch -  ° │°

O fotografii: Fo­tografie vznikla náhodou. Při grilování přistálo tohle monstrum na keřík s mátou. Vzniklo 11 fotek a následoval odlet.

Technika: Sona A77II + Sony 100mm f/2,8 Macro

Nejčastěji fotím makro, portréty, svatby, koncerty a reportáž. Nevyhýbám se však ani ostatním oborům, protože každý má svá uskalí a posouvá mě někam dále.

5. místo: JosefG – Roháč obecný

6. místo: mik73 – Pasáček mšic

7. místo: radimecek13 – Z očí do očí

O fotografii: Fo­tografie vznikla na malém rybníčku na jednom sídlišti v Liberci, ten den byly vynikající světelné podmínky a vážka super spolupracovala - pózovala a nebyl problém okolo ní pobíhat a fotit, hledat nejlepší možnost bokehu…

Technika: Foto­aparát Olympus OM-D E-M1markII objektiv 40–150mm F2.8

Fotím pouze zvířata všech velikostí.

8.-9. místo: radimecek13 – Vážka ploská..sameček

8.-9. místo: Vendy Felixová – Vážka čtyřskvrnná

O fotografii: Váž­ka byla vyfocena při výpravě za vážkami do Krušných hor, kde místní lokality nikdy nezklamou a vždy prožijeme pěkný den. Krušné Hory jsou fotorájem pro každého, kdo fotí nejraději svět hmyzu.

Technika: Canon EOS 80D+Sigma 150 makro

10. místo: Eby – Mravenec

O fotografii: K fo­tografii se neváže žádná zajímavost, ani k místu. Vznikla na mé zahradě při hledání vhodného brouka k focení.

Technika: Nikon D5500 s objektivem Nikon 105mm f/2,8, Micro, bez stativu

Mé toulky přírodou jsem spojila s fotografováním, proto většinou fotografuji ptactvo a zvěř.

Vítězům blahopřejeme!

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram