Vítězné fotografie soutěže "Zimní krajina" (12.12.-12.2.)

Od 12.12. do 12.2. probíhala v naší galerii soutěž na téma "Zimní krajina". Partnerem soutěže byla společnost FotoInstitut (www.FotoInstitut.cz) a Zoner press (https://www.zonerpress.cz/), která věnovala prvním třem vítězům ceny.

Podívejte se na galerii vítězných fotografií a přečtěte si rozhovor s vítězi v dnešním článku!

Ze všech soutěžních fotografií na téma „Zimní krajina“ vybrali přímo naši čtenáři deset nejlepších a ty najdete v článku i s odpověďmi autorů na naše zvídavé dotazy ohledně vzniku fotografie či použité techniky. Tři soutěžící s nejvyšším ziskem bodů pak obdrží hodnotné ceny od partnera soutěže FotoInstitut.czZonerPress.

Právě teď můžete soutěžit ve fotosoutěži „Momentky zvířat“, která trvá do 12.4. 2018:

Novou soutěžní fotogalerii naleznete zde.

1. místo - Jednímokem: Zima v bukovém lese

O fotografii: Fo­tografie byla pořízena spíše jen v takovém fragmentu bukového lesa na Šumavě, kde i žiji. Ač bylo před polednem, slunce je v tomto zimním období docela nízko a poskytovalo příjemné protisvětlo. Ten den se ráno rozplynula déletrvající mlha a všude kolem byla námraza z ostrých jehliček. Zima je prostě pro mě jedno z nejfotogenič­tějších období. Přijde mi, že díky sněhu, který toho spoustu zakryje, se lépe komponuje. A také odrazy světla od sněhu lépe prosvěcují stíny. Také proto jsem tyto snímky (i snímek „Symboly“) pořídil jen na jednu expozici do RAW, s následným doladěním v Lightroom a ten černobílý v Silver Efex Pro 2, což je pro mě favoritní Plugin na převod barevných snímků do černobílé škály.
Technika: Snímky byly pořízeny na Pentax k-5, s mým oblíbeným objektivem SMC Pentax 15mm Limited (v přepočtu na kinofilm je to nějakých 23mm) Objektiv sice nevyniká nějakou přílišnou ostrostí, ale má dobré antireflexní vrstvy, takže není problém s odlesky. Taktéž počet lamel a jejich tvar nahrává tomu, že světelné zdroje vytváří hezké hvězdičky, které se ovšem nemusí líbit každému. Jak už jsem psal výše, oba snímky vznikly jen na jednu expozici, jen jsem v přístroji nastavil nejvyšší dynamický rozsah, což v této světelné situaci do formátu RAW stačilo. Nejčastěji fotografuji krajinu. Nejspíš to bude tím, že moje práce je úzce spojena s ochranou přírody a venku jsem téměř denně. Dokumentuji také staré stavby v okolí našeho městečka, pozměněnou krajinu člověkem…

2. místo – Míla Janovský: Potok v zimě

Kepelsk? Zh???

O fotografii: Sní­mek byl pořízený na západní Šumavě v lokalitě Kepelské Zhůří. Zachycený je Zhůřský potok, který je přítokem říčky Křemelná, která údolím protéká. Na svazích se nacházela dnes zaniklá osada Zhůří, ze které zbyla pouze obnovená kaplička Nejsvětější Trojice. Nedaleký pomník je připomínkou události z 5. května 1945, kdy zde padla do německé léčky část průzkumné roty americké armády.

Technika: Pou­žívám NIKON D7000 a objektivy SIGMA 17–70, TAMRON 70–300

Zabývám se krajinou a přírodními objekty.

3. místo – Bob Gajdoš: Sněží

O fotografii: Je­likož poslední dobou je toho sněhu poskrovnu a času na focení taktéž, fotím mnohdy i z oken našeho bytu. Když jsem ráno viděl že sněží, okamžitě jsem vytáhl fotoaparát … :-)

Technika: Olympus E-410

Nejsem konkrétně vyhraněný k nějakému žánru. Fotím rád a vše, co mi přijde zajímavé.

4. místo – Jednímokem: Symboly

O fotografii: Fotografie vznikla za poměrně silného a studeného větru, na vrcholu Poledník 1315m.

5. místo – PepaH: Zima na pustevnách

O fotografii: Ke snímku se neváže ani tak zajímavost, jako spíš malá fotografická tragédie. Přesněji řečeno – moje blbost. To když se ocitnete ve správnou chvíli na správném místě, máte sebou foťák a… zpackáte to.

Bylo to bezprostředně po sněhové bouři, kdy lidé byli ještě zalezlí v kolibách, tudíž venku liduprázdno. Kvůli ručnímu vyvážení bílé jsem na okamžik vypnul autofocus, no a pak jej v tom spěchu zapomněl zapnout… Pořídil jsem cca 10 snímků, úžasné scenérie, ale bylo to strašně ve spěchu, protože se už trousili lidi a překáželi. Když jsem si pak večer na chatě prohlédl rozostřené fotky, málem mě trefil šlak. Tahle jediná byla naštěstí použitelná.
Druhý den jsem nahoru vytáhl rodinu cíleně, že si Pustevny musím znovu nafotit, ale už to nebylo ono. Ta sněhová atmosféra už prostě byla fuč.

Technika: Snímek je poměrně starý, bylo to pořízeno na Canon EOS 400D

Nemám vyhraněné téma, kterému bych se vyloženě věnoval. Spíš co vidím a co mě zaujme.

6. místo – Karol Bača: Zimná poézia

O fotografii: Ako fotka vznikla? Asi tým najjednoduchším a zároveň najlenivejším spôsobom. Po zhliadnutí z okna, čo počasie vytvorilo, mi stačilo vyjsť na balkón bytu. Preto je kompozícia trochu nedoriešená. Ale aj tak mám rád túto fotku, lebo nie až tak často sa stretne vlhkosť s náhlym mrazom a vyčaruje takúto poéziu.

Technika: Foto­grafia bola vyfotená olympusom SP – 350.

Najčastejšie fotografujem krajinu, prírodu, občas sa mi podarí lesnú zver.

7. místo – Petr Fiala: Chaloupka

O fotografii: Fot­ka vznikla v Rakousku, v oblasti vorAlpen u městečka Göstling. V této chaloupce jsem byl ubytovaný. Po celodenním sněžení se večer odměnil hezkou atmosférou. Nedalo mi jinak než toto zachytit.

Technika: Techni­ka Canon eos 100d + sigma 17–70mm f2.8 contemporary, foceno na výšku ze 3 expozic vedle sebe. Stativ Vanguard.

Fotím převážně krajiny, občas architekturu a portréty. Mé portfolio na www.petrfialafoto.cz.

8. místo – Oto Vonášek: Zimní Zhůří

O fotografii: O­sada Zhůří byla založena na počátku 18. století, bylo zde asi 20 stavení, kde žilo přes 150 obyvatel. Na úbočí Huťské hory byly postaveny dvě sklářské hutě. Od roku 1952 byla oblast obsazena vojskem a obydlí kompletně zbořena. Dnes jsou v místě ještě patrné zbytky po obydlí.

Na Šumavě znám nějaká místa, kam se rád vracím. Tato fotografie vznikla hlavně tím, že musíte brzy vstát, ráno jsem vyrazil okolo čtvrté z Plzně, abych byl na místě připraven ještě před východem slunce.

Technika: Pou­žívám Nikon D7100, u této fotografie použit širokoúhlý objektiv Tokina 11–16 mm/2,8 

Nyní se již nejvíce věnuji krajinářské fotografii.

9. místo – Martina D: než opadá listí z dubu

Technika: Nikon D3000, sklo Nikor 17–70

Nejčastěji fotím krajinu a zvířata.

10. – 11. místo – Milan Raška: Ráno nad pokličkou…

O fotografii: Fo­to je z Jeseníků. Chtěl jsem se dostat z Červenohorského sedla na vrchol Keprník a zastihnout tam východ slunce. Jenže po cestě jsem se několikrát zdržel a pořád něco fotil. Všude bílo, obloha plná hvězd a vzadu nad Pradědem měsíc. S přibývajícím světlem jsem si všimnul, že se po pravici, za stromy, odkrývá moře nízké oblačnosti. Sešel jsem tedy z cesty, snažil jsem se dostat co nejvíce na hranu, blíže k oblačnosti. A cvak :-)

Technika: Nikon D7100 + objektiv Nikkor 16–80mm f/2,8–4,0 DX; Stativ Vanguard Alta+

Jsem krajinář, samouk. Zrcadlovku vlastním od roku 2013. Nejčastěji fotím hory, zejména Jeseníky, někdy se dostanu i na Slovensko, popřípadě rakouské Alpy.

10. – 11. místo – P. Ouředník: Zima na Zhůří… 

O fotografii: Fo­tografie je pořízena na Zhůří u Horské Kvildy. Původně jsem chtěl fotit teleobjektivem výhled na Roklany, ale ty zůstaly zahaleny v mracích. Zhůří a okolí je jedna z nejcennějších lokalit v NP Šumava s krásnými výhledy a množstvím vzácných rostlin. Bohužel, hrozí, že bude zničena výstavbou, kterou tam plánuje developer a bývalý cyklista Kreuziger. 

Technika: Nikon D800, Nikon 24–70 f2,8 AF-S G ED, stativ Benro

Fotím v podstatě výhradně šumavskou krajinu.

Vítězům blahopřejeme!

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram