Test Kodak PIXPRO AZ652

Pod značkou Kodak se prodává ultrazoom Kodak PIXPRO AZ652 s rozsahem ohniskových vzdáleností 24 mm - 1560 mm, což je 65x zoom. A to není málo. Jaký je a jaké má výstupy?

Parametry fotoaparátu

Základní parametry fotoaparátu Kodax PIXPRO AZ652 najdete v tabulce níže (údaje výrobce).

Snímač 1/2.3" BSI CMOS
Objektiv 65× zoom, 24 mm – 1560 mm (35 mm ekv., 4,3 mm – 279,5 mm fyzicky), F2,9 – F6,7
Efektivní/celkový počet pixelů Přibližně 20,68/21,14 m­egapixelů
Citlivost ISO Manuálně ISO 100 až 3200, Auto
Rychlost závěrky 30 s až 1/2000 s
LCD Výklopný otočný displej LCD s úhlopříčkou 7,5 cm (3,0"), 920 kpx (nedotykový)
Hledáček Ano
Kontinuální snímání Až 5 snímků za sekundu (při max. rozlišení)
Velikost snímku Poměr stran 4:3, max. 5184×3888 bodů, video až FullHD
Typy souborů JPEG, RAW, MOV
Video Až FullHD 30fps, 640×360 120fps – zpomalené video
Konektivita Wi-Fi
Výdrž baterie Přibližně 240 snímků
Rozměry těla; hmotnost 121,3×85.8×97,5 mm; přibližně 508 g (bez baterie)

Obecná charakteristika fotoaparátu

KODAK PIXPRO AZ652

Jak bylo už napsáno v testu fotoaparátu Kodak AZ527, stále platí, že i tento model pro Kodak vyrábí JK Imaging. Kodak PIXPRO AZ 652 má k dispozici jak plně manuální ovládání, tak zcela automatické režimy. Nahrává FullHD video a má hodně přednastavených režimů. A jeho zoom je hlavním lákadlem ke koupi, tím totiž konkuruje jak mobilům, tak kompaktním fotoaparátům, které konec konců lehce mizí z trhu… A jeho obrovský rozsah zoomu má své důsledky.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?(Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Design a ergonomie

KODAK PIXPRO AZ652 KODAK PIXPRO AZ652

Tohle je ošemetná část. Co sedí jinému, nesedí druhému. Takže jde částečně o vlastní pocity. Nejprve k základním ovládacím prvkům. Vypnout a zapnout nejde moc dobře, ale zvyknete si. Tlačítko umístěné na horní stěně je zapuštěné, což je samozřejmě dobře, ale když držíte fotoaparát v „pohotovostní poloze“ není tlačítko v dosahu ukazováčku a to je dost komplikace, pokud chcete zapínat fotoaparát jednou rukou a to tou, kterou ho i držíte. Oběma rukama je to výrazně lepší.

KODAK PIXPRO AZ652 KODAK PIXPRO AZ652

Rozmístění tlačítek a dalších prvků je dobré, nicméně jejich čitelnost hmatem pokulhává. Tlačítka jsou plochá a nevyčnívají nad okolí. To platí především pro tlačítka přehrávání a Info.

KODAK PIXPRO AZ652 KODAK PIXPRO AZ652

Grip je dobře vykrojený a hluboký, AZ652 se drží dobře a jistě.

Vychytávkou je prstenec objektivu, kterému lze přiřadit v menu funkci. Vedle normálního zoomu třeba změnu hodnoty ISO (volí se v Menu). Ovšem musíte velmi jemně dávkovat sílu stisku a dokonale ji rozložit po celém obvodu. Jinak se s ním nedá hnout. Prstenec se totiž zdeformuje a velmi drhne. Když se to ale naučíte, odměnou bude ona zmíněná možnost přiřazení funkce.


Proč je stativový závit mimo osu objektivu jsem nepochopil, zvlášť když je posunutý ke krytu baterie.

A překvapila mě i šířka rámečku LCD. V době, kdy se rámečky kolem displejů minimalizují, je tenhle poměrně široký. Ale to nic nemění na tom, že jeho úhlopříčka má zcela standardní 3“ a rozlišení je 920 kpx.

Elektronický hledáček je slabou stránkou přístroje. Je překvapivě malý a snad kromě ostrého slunce, kdy vždy hledáčky vítězí nad displeji, jsem zůstal u zadního LCD. Pozitivní na něm je dioptrická korekce v rozsahu –3 až +1 dioptrie.


Co naopak velmi potěšilo, je poměrné přehledné menu. Základní funkce jsou k dispozici ihned, ostatní najdete pod položkou Nabídka. Možná pro někoho lehce nezvyklé, ale funkční a v důsledku přehledné.


Celkové má AZ652 nakonec bezproblémové ovládání a přijatelné vlastnosti, tedy pokud se naučíte správně chovat ke kroužku na objektivu a budete tolerantní k hledáčku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    06.06.2018 14:05

    Problém je samozřejmě ten zbytečně vysoký rozsah zoomu a malý snímač, což je vlastnost shodná pro všechny tyto fotoaparáty. Řekl bych tedy, že smysl má zkoumat výkon jejich stabilizace, jinak ta kvalita fotografií je velmi podobná.

    Bohužel, jediný fotoaparát z této kategorie, jehož objektiv podává přijatelné výsledky na velkých ohniskových vzdálenostech je Nikon P900, shodou okolností fotoaparát s druhým největším ohniskovým rozsahem na světě (83x).

    Proč druhým? Protože Kodak vyrábí nejen zde testovaný AZ652, ale také AZ901. Jedná se o šílenost, absurditu a obrazovou katastrofu s devadesátinásobným zoomem. Optika trpí tolika vadami, že snímky nevypadají dobře ani v malé velikosti při prezentaci na sociálních sítích.

  • P_patrik
    P_patrik
    08.06.2018 13:40

    Řekl bych, že pro klasické bridge camery s malým čipem se hodně přiblížilo poslední zvonění. Je to vidět i na tom, že velká část výrobců už s nimi skončila (Fujifilm, Olympus). nebo jim věnuje spíš takovou setrvačnou pozornost (Canon, Sony). Až padne odbyt příliš hluboko pod rentabilitu, prostě je smáznou z katalogu. Na tahu jsou přístroje s 1" čipy, které se postupně daří prosazovat do pozice základu. Vidíme mj. i silné náběhy na přesun travelzoomů do téhle kategorie, nejnověji na RX100 mk6 (dost dobře se může osamostatnit jako podkategorie RX). A ceny nepřímo úměrně růstu prodejů budou klesat tak, aby dokázaly konkurovat nastavení cen běžných smartphonů.

    V tomhle kontextu je AZ652 v podstatě jen trochu smutná informace o degradaci kdysi slavného jména Kodak - z tahouna trendů k paběrkáři vzadu. Navíc se levněji dá koupit Panasonic FZ82 a jen o trošku dráž Nikon B700, oba s modernější a širší výbavou a slušnějším obrazovým výstupem, ale ani ty nejsou objektivně žádná esa. Doba se prostě přes ně převalila. Jediný Nikon ještě udržuje drobné záchvěvy naděje, že by snad mohl kladně překvapit nástupcem P900 jako aparátem pro fajnšmekry - ovšem pokud vůbec nějakého nástupce uvede.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    08.06.2018 22:10
    Reaguje na P_patrik 08.06.2018 13:40:

    "Řekl bych, že pro klasické bridge camery s malým čipem se hodně přiblížilo..." - zobrazit celý komentář

    Nástupce P900 je očekáván už alespoň dva roky a mohl by být zajímavý. Bohužel tuším, že z toho nic nebude a Nikon dává všechno do připravované full-frame bezzrcadlovky.

  • P_patrik
    P_patrik
    09.06.2018 08:05

    Zdravím Vás! No právě, zaručených termínů premiéry "P1000" už jsme sylšeli ix a skutek furt utek. Souhlasím, že podle všeho Nikon finišuje s přípravami té bezzrcadlovky, v drbárně bylo zveřejněno několik patentových přihlášek, včetně objektivů. Ovšem je tu i zcela nový drb - Nikon si zaregistroval kompakt A1000. Nejsou zatím vůbec žádné údaje, co je to zač, jen spekulace, že prý snad je to nástupce Nikonu A (!) No, proč ne, to by bylo taky něco pro fajnšmekry, že?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram