• Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    06.06.2018 14:05

    Problém je samozřejmě ten zbytečně vysoký rozsah zoomu a malý snímač, což je vlastnost shodná pro všechny tyto fotoaparáty. Řekl bych tedy, že smysl má zkoumat výkon jejich stabilizace, jinak ta kvalita fotografií je velmi podobná.

    Bohužel, jediný fotoaparát z této kategorie, jehož objektiv podává přijatelné výsledky na velkých ohniskových vzdálenostech je Nikon P900, shodou okolností fotoaparát s druhým největším ohniskovým rozsahem na světě (83x).

    Proč druhým? Protože Kodak vyrábí nejen zde testovaný AZ652, ale také AZ901. Jedná se o šílenost, absurditu a obrazovou katastrofu s devadesátinásobným zoomem. Optika trpí tolika vadami, že snímky nevypadají dobře ani v malé velikosti při prezentaci na sociálních sítích.

  • P_patrik
    P_patrik
    08.06.2018 13:40

    Řekl bych, že pro klasické bridge camery s malým čipem se hodně přiblížilo poslední zvonění. Je to vidět i na tom, že velká část výrobců už s nimi skončila (Fujifilm, Olympus). nebo jim věnuje spíš takovou setrvačnou pozornost (Canon, Sony). Až padne odbyt příliš hluboko pod rentabilitu, prostě je smáznou z katalogu. Na tahu jsou přístroje s 1" čipy, které se postupně daří prosazovat do pozice základu. Vidíme mj. i silné náběhy na přesun travelzoomů do téhle kategorie, nejnověji na RX100 mk6 (dost dobře se může osamostatnit jako podkategorie RX). A ceny nepřímo úměrně růstu prodejů budou klesat tak, aby dokázaly konkurovat nastavení cen běžných smartphonů.

    V tomhle kontextu je AZ652 v podstatě jen trochu smutná informace o degradaci kdysi slavného jména Kodak - z tahouna trendů k paběrkáři vzadu. Navíc se levněji dá koupit Panasonic FZ82 a jen o trošku dráž Nikon B700, oba s modernější a širší výbavou a slušnějším obrazovým výstupem, ale ani ty nejsou objektivně žádná esa. Doba se prostě přes ně převalila. Jediný Nikon ještě udržuje drobné záchvěvy naděje, že by snad mohl kladně překvapit nástupcem P900 jako aparátem pro fajnšmekry - ovšem pokud vůbec nějakého nástupce uvede.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    08.06.2018 22:10
    Reaguje na P_patrik 08.06.2018 13:40:

    "Řekl bych, že pro klasické bridge camery s malým čipem se hodně přiblížilo..." - zobrazit celý komentář

    Nástupce P900 je očekáván už alespoň dva roky a mohl by být zajímavý. Bohužel tuším, že z toho nic nebude a Nikon dává všechno do připravované full-frame bezzrcadlovky.

  • P_patrik
    P_patrik
    09.06.2018 08:05

    Zdravím Vás! No právě, zaručených termínů premiéry "P1000" už jsme sylšeli ix a skutek furt utek. Souhlasím, že podle všeho Nikon finišuje s přípravami té bezzrcadlovky, v drbárně bylo zveřejněno několik patentových přihlášek, včetně objektivů. Ovšem je tu i zcela nový drb - Nikon si zaregistroval kompakt A1000. Nejsou zatím vůbec žádné údaje, co je to zač, jen spekulace, že prý snad je to nástupce Nikonu A (!) No, proč ne, to by bylo taky něco pro fajnšmekry, že?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse