Hloubka ostrosti, lek.15

V tomto článku si probereme pojem hloubka ostrosti a způsoby kontroly tohoto parametru. Naučit se dokonale ovládat hloubku ostrosti je podmínka pro vstup do kreativní fotografie. Ukážeme si snímky s různou hloubkou ostrosti v různých oblastech fotografie jako portrét, makrofotografie nebo krajina.

Jednu z prvních lekcí FotoŠkoly jsme věnovali zaostřování snímaných objektů. Náš svět je trojrozměrný. Proto nezaostřujeme rovinu, ale určitý prostor ve směru kolmém na rovinu filmu. Hloubka ostrosti je malá, pokud máme jen úzký úsek, ve kterém jsou všechny předměty zobrazeny ostře. Velká hloubka ostrosti znamená, že ostrý úsek je široký

Babi




Hloubka ostrosti je klíčový pojem v kreativní fotografii. Pomocí malé hloubky ostrosti můžete vypíchnout hlavní objekt. Toto je důležité u portrétů, kde by ostré pozadí rušilo hlavní objekt, kterým je tvář fotografované osoby. Snímek stařenky byl pořízen zoomovým objektivem při ohniskové vzdálenosti 70mm. Bylo zvoleno clonové číslo f4, aby pozadí bylo rozostřené a nerušilo portrét.

Na Březníku



Velká hloubka ostrosti bývá častým požadavkem v krajinářské fotografii, kde potřebujeme proostřit popředí i pozadí snímku. Příkladem je snímek šumavské krajiny, který je proostřen od popředí až do nekonečna. Snímek byl pořízen ze stativu. Na objektivu bylo nastaveno clonové číslo f 16.

Aby hledáček fotoaparátu byl co nejsvětlejší, bývají clony nastaveny v poloze s největším otvorem. V okamžiku, kdy budete na váš fotoaparát nasazovat objektivy s různými minimálními clonovými čísly, bude se měnit i světlost hledáčku. Clonový otvor se nastaví do žádané polohy až po zmačknutí spouště. Lepší jednooké zrcadlovky umožní nastavit zvolený clonový otvor zmačknutím specielního knoflíku, aniž by bylo nutné exponovat snímek. Hledáček sice ztmavne podle toho, jak velké clonové číslo nastavíte. Zato si můžete přímo prohlédnout zaostření obrazu tak, jak bude na filmu ve skutečnosti.

V sekci FotoTechnika v databázi fotoaparátů si můžete vyhledat jednooké zrcadlovky, které tuto funkci nabízejí.

Na čem závisí hloubka ostrosti

Hloubka ostrosti závisí na vice parametrech:

  • clonovém čísle nastaveném na na objektivu
  • vzdálenosti fotografovaného předmětu
  • ohniskové vzdálenosti použitého objektivu
  • formátu použitého filmu (u středního formátu je jiná než u kinofilmu)

S rostoucím clonovým číslem se prodlužuje i hloubka ostrosti. Vzhledem k tomu, že nastavení clonového čísla na objektivu je nejběžnějším způsobem, kterým fotografové kontrolují hloubku ostrosti, vysvětlíme si tuto závislost v příští FotoŠkole.

Čím je fotografovaný objekt blíže, tím je pásmo hloubky ostrosti užší.

Vážka



Extrémním případem jsou tzv. makrosnímky, kde fotografujeme např. detaily květin či drobného hmyzu. Podívejte se na snímek vážky. Byla snímána makrobjektivem Sigma 105/f 2.8 ze vzdálenosti asi 40 cm. Přestože bylo na objektivu nastaveno clonové číslo f16, pozadí vážky a částečně větvička v popředí jsou rozostřeny.

Informace o tomto velmi zajímavém oboru fotografie najdete v článku Makrofotografie.

Objektivy s kratší ohniskovou vzdáleností mají větší hloubku ostrosti pro stejně vzdálený objekt ve srovnání s objektivy s delšími ohniskovými vzdálenostmi. Toho můžete využívat např. při fotografování reportáží širokoúhlými objektivy. Zde často váš autofokus nestíhá a s manuálním ostřením, pokud nemáte dostatečně velkou praxi, to bývá ještě horší. Nastavíte si clonové číslo 11, citlivý film alespoň ISO 400. Pak už se jen staráte, aby jste snímky neroztřásli.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram