Panasonic uvádí vylepšenou bezzrcadlovku Lumix GH-5s

Původní GH-5 je bezzrcadlovka, která se primárně zaměřuje na video; GH-5s v tom jde ještě dál. Nový senzor s vyšší citlivostí na světlo a škála nových funkcí, souvisejících s videem, předurčuje tento fotoaparát (tedy spíše videokameru) profíkům, kteří to s videem myslí vážně.

Kromě drobných kosmetických změn (červené doplňky jinak černého fotoaparátu) byste si oba přístroje spletli, ale rozdíly jsou poměrně markantní – jen pod kapotou.

V první řadě je zde nový senzor – je o trochu větší, než klasický 4/3 senzor ve zbytku bezzrcadlovek Lumix a to proto, aby umožnil snímání ve více různých poměrech stran.

Panasonic se soustředil na výkon v nízkém osvětlení a tak snížil rozlišení, aby se tak zvětšila velikost každé fotobuňky (12.5MPx, 10,2MPx po ořezu).

To však není hlavní zbraň GH-5s; tou je nová technologie „Dual Native ISO“, tedy dva obvody pro odečet signálu, z nichž jeden zvýhodňuje dynamický rozsah (pro nízké citlivosti) a druhý nízký šum (pro vyšší citlivosti). Fotoaparát mezi nimi přepíná buď automaticky, nebo uživatelsky.

Díky tomu umí GH-5s hardwarové ISO až do 51000.

Oproti GH-5 jde natáčet nejen UHD 4K video v 60p, ale i 60p DCI 4K video. Je zde standardně plochý profil VLog-L (u GH-5 za příplatek) a AF je výkonnější v nízkém osvětlení (funguje až do –5EV).

Co naopak ubylo je stabilizace senzoru – důvodem je,aby nedocházelo k interferenci se stabilizačními pomůckami, jako jsou různé gimbaly apod., které filmaři s oblibou používají.

Oznámená cena a dostupnost je za $2499 od počátku února.

Více info na webu Panasonic: https://www.panasonic.com/…/fotoaparaty-…

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    09.01.2018 09:56

    Tak toto je čistě záležitost pro video - a nikterak levná. Dost hloupé je zdůvodnění absence stabilizace, to by ji jako nešlo vypnout? Spíše v tom vidím výrobcovo odmítnutí dalších vývojových nákladů na úpravu existujících stabilizačních mechanismů pro potřeby nového senzoru.

    Zajímavé by mohlo být použití těch technologií pro nižší šum pro fotografii, samozřejmě za předpokladu, že snímač bude stabilizovaný.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram