Phase One: Nová 100MPx digitální stěna IQ3 Trichromatic

Phase One uvádí novou 645 fullframe digitální stěnu s rozlišením 100MPx. Jde o verzi existující stěny s názvem "Trichromatic", což značí lepší barevné rozlišení. Barevné podání by mělo být maximálně věrné. Jak toho chce Phase One docílit? Vlastně úplně jednoduše...

Nová digitální záda pro fotoaparáty Phase One (a další přístroje) obsahují velký 54×40mm CMOS čip (jen o trochu menší, než políčko 645 na svitku) s vysokým rozlišením 100MPx (přesně 101Mpx). Od již dříve uvedené verze IQ3 a IQ3 Achromatic se nová verze Trichromatic liší precizním podáním barevné informace.

Čip uvnitř byl vyvinut ve spolupráci se značkou Sony, která pomohla s novou technologií Bayerovy matice, která zajistí dokonalou barevnou separaci.

Celý ten trik je vlastně v lepší filtraci barev pomocí jednotlivých barevných masek každého pixelu. Ty jsou nyní silnější a opravdu propouštějí pouze tu správnou barvu (RxGxB) a nehrozí tak zbytková „kontaminace“ jednotlivých barevných kanálů jiným kanálem.

Dobře to ukazuje jednoduchá infografika od výrobce:

Dynamický rozsah je až 15EVCitlivost jde nastavit v rozmezí ISO 35 až ISO 12800.

Zde se skrývá chyták nové technologie. Silnější filtrace barev se negativně podepisuje na citlivosti snímače. Aby tak nedocházelo k navýšení šumu, začíná citlivost už od ISO 35. Při velikosti fotodiod 4.6 mikronu to však bude znamenat absolutně čisté snímky beze stopy šumu.

Více informací a sample snímky v plném rozlišení naleznete zde: https://www.phaseone.com/trichromatic

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram