Středoformát (téměř) do kapsy: Hasselblad X1D

Hasselblad X1D je hodně netypický fotoaparát. Pochází od slovutného výrobce středoformátových profesionálních přístrojů, ale na první pohled byste to do něj ani neřekli. Není o mnoho větší, než leckterý APS-C model. Jenže uvnitř je bezmála 4x větší senzor (44x33mm) s rozlišením 50MPx. A na poměry Hasselbladu není přístroj ani tak drahý (zdůrazněme ještě jednou ty "poměry Hasselbladu").

Pro připomenutí – APS-C snímač (Canon) měří 22.2×14.8mm a fullframe senzor 36×24mm. Cokoliv většího spadá do světa středoformátu. To platí i pro testovaný přístroj Hasselblad X1D. Jeho senzor je plošně o 60% větší, než je políčko kinofilmu/fullframe senzor.

To není ani u digitálu žádná novinka – stejně velké senzory se používají v profesionálních studiových systémech, které jsou ovšem mimo finanční dostřel i mimo praktický smysl pro běžného fotografa. Stejný senzor používá i průkopník „lidového středoformátu“ Pentax ve svých modelech 645D645Z. Ty jsou pro mnoho použití ovšem stále až neprakticky velké.

X1D je v tomto revoluční přístroj. Hasselblad zahodil zrcátko, tím i hranolový hledáček, výměnná záda a vytvořil pro X1D nový bajonet. Výsledkem je přístroj velmi kompaktních rozměrů. Není o moc větší než „obyčejné bezzrcadlovky“, ale nabídne z nich největší senzor.

Samozřejmě se musíme smířit s tím, že přístroj není modulární, má hledáček „jen“ elektronický, ostří se výhradně detekcí kontrastu a výdrž na baterii je slabší. 

Naopak dobře se nejspíš srovnáme s faktem, že v porovnání s „velkými“ Hasselblady se stejným senzorem stojí X1D výrazně méně (v době psaní článku: středoformátová zrcadlovka H6D-50c - 761 900Kč, testovaná středoformátová bezzrcadlovka X1D-50c - 258 120Kč). I to je však stále víc, než kolik stojí nejdražší fullframe modely (Leica M10 - 174 990Kč, EOS 1DX II - 169 990Kč, Nikon D5 - 169 990Kč).

Fotoaparát je celokovový a má odolnou konstrukci, což se spolu s kompaktními rozměry hodí na fotografování v exteriéru. Krajinářští i portrétní fo­tografové budou mít radost.

Stejně tak je jistě potěší i duální slot na SD karty či patice pro blesky, kompatibilní se systémem Nikon.

Kvůli novému bajonetu bylo potřeba vyvinout i novou řadu objektivů. V současnosti jsou dostupné objektivy s ohnisky 45mm a 90mm, na podzim byl ohlášen 30mm a nedávno byl představen makroobjektiv 120mm. V brzké době přijdou další širokoúhlé a základní objektivy (22mm, 65mm a 35–75 zoom). Přes adaptér je pak možné využít objektivy ze systému H, kterých je již více. Ohniska se oproti kinofilmu „přepočítávají“ crop faktorem asi 0.8.

Pro studiové fotografy bude výhodou centrální závěrka, kterou jsou všechny objektivy vybaveny. Díky ní jde synchronizovat s blesky v celém rozsahu časů (až do 1/2000s).

Fotoaparát se ovládá zejména skrze dotykový displej, prostředí je přehledné a má moderní minimalistický design.

Přečtěte si celý článek v odkazu níže:

UŽIVATELSKÝ TEST HASSELBLAD X1D + SROVNÁNÍ S EOS 5DS R

(…pokračování v odkazu…)

   

Aktuální cena Hasselblad X1D-50c v českých e-shopech: Kč - Kč (Zdroj: Heureka.cz, )
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram