Tip do zimy - rukavice pro fotografy

Zimní období a mrazy kladou nároky nejen na techniku, ale i na fotografa. Ovládat fotoaparát v rukavicích nejde snadno, bez rukavic zase riskujeme promrzlé ruce. Naštěstí existují i výrobci rukavic, kteří na nás myslí. Dnes si povíme více o rukavicích pro fotografy, které prodává firma Easy Off Gloves.

Rukavice pro fotografy pořídíte dnes snadno přes internet, my jsme je objednali od firmy Easy Off Gloves z Velké Británie. Čím se liší od běžných zateplených rukavic?

Na první pohled vypadají jako každé jiné Softshellové rukavice, pouze tyto jsou photography:

Jak ale vidíte na obrázcích dole, nabízejí možnost odklopit konce prstů pro palec a ukazováček:

To je důležité pro manipulaci s ovladači fotoaparátu, protože v silné softshellové rukavici by bylo těžké se na drobná tlačítka, rollery, páčky či prstence fotoaparátu trefit, natož cítit nějakou zpětnou vazbu. To samé platí pro dnes moderní dotykové ovládání. 

Pro ovládání fotoaparátu poslední články palce a ukazováku bohatě stačí a zbytek ruky zůstává v teple. Když už je vše nastaveno, přiklopíme konce prstů zpátky.

Aby plandavé konce při manipulaci nepřekážely, drží je na místě zašité magnetky:

Na dlaňové straně je protiskluzový silikonový potisk, který ovšem není nijak silný, aby omezoval úchop:

Šikovná může být i kapsička se zipem na horní straně - údajně na paměťovou kartu, ale vejde se tam například menší krytka. Nebo tam můžete mít třeba rezervní drobné:

Rukavice mají spojovací přezku a můžete si je pro transport sepnout k sobě:

Materiál je 100% polyester. Objednat můžete velikosti S (EU 8), M (EU 9), L (EU 10) a XL (EU 11).

V podobném střihu se dělají i tenčí fleece rukavice (ovšem bez kapsičky), které ke své spokojenosti používám od podzimu do jara:

Rukavice působí odolným dojmem a hřejí. Softshell je jako materiál vzdušný, takže se vám ruka nebude zase zbytečně potit. Prstové rukavice určitě nejsou dostatečné na arktické výpravy, ale do prostředí českých zim je to ideální řešení. Pokud vás tedy nebaví rukavice v zimě stále sundavat, abyste nastavili clonu, přeostřili objektiv nebo ťukli na dotykový displej, je to ideální řešení.

I pokud zrovna nefotíte, oceníte je pro ovládání telefonu, přehrávače či dalších zařízení, která mají dotykové či tlačítkové ovládání. A při troše opatrnosti nemusíte sundavat rukavice ani když si chcete zakouřit:-)

Pokud se vám rukavice líbí, tak tyto stály na eBay profilu prodejce GBP 19.99 + 3.99 poštovné. To v době objednávky znamenalo 627­.53 CZK + 125.25 za poštovné.

   

Máte zkušenosti s dalšími rukavicemi pro zimní fotografování? Budeme rádi za váš tip do diskuze! 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Líheň
    Líheň
    21.01.2017 12:40
    Reaguje na E.B.E 21.01.2017 11:39:

    "Tenký a "dotykový" rukavičky nemusí být špatný, jen nevím, jak je v nich..." - zobrazit celý komentář

    Mínus dvacet jsem tu letos ještě nezažila (maximálně mínus sedmnáct :), ale vzhledem k tomu, že se momentálně řídím pravidlem "pod mínus pět zákaz vycházení", tak je mi to celkem jedno.

  • E.B.E
    E.B.E
    21.01.2017 18:15
    Reaguje na Líheň 21.01.2017 12:40:

    "Mínus dvacet jsem tu letos ještě nezažila (maximálně mínus sedmnáct :), ale..." - zobrazit celý komentář

    Taky dobrý řešení :-) ...akorát zaměstnavatel by nebyl rád :-)) ...jen jsem chtěl říct, že cit a jemnost prstů je potřeba a nějaký tenký rukavičky ani nezahřejou a ani s nimi nejde řádně manipulovat. Nemluvě o tom, že když dobře promrznou prsty, je už nějak jedno, co na nich máš. Cit v nich stejně není a než nafocení, uvažuje člověk o rychlým návratu do tepla :-)

  • Líheň
    Líheň
    21.01.2017 19:49
    Reaguje na E.B.E 21.01.2017 18:15:

    "Taky dobrý řešení :-) ...akorát zaměstnavatel by nebyl rád :-)) ...jen jsem..." - zobrazit celý komentář

    Mýmu "zaměstnavateli" budou v květnu dva roky a ten další se možná narodí na podzim. :)) Jinak se asi dobře prokrvuje až ke konečkům prstů, neboť rukavice mi stačí opravdu tenké.

  • Míla Vildová
    Míla Vildová
    25.01.2017 18:54

    Mám od Vietnamců s příklopem kapsičky i bez, v obou mi rychle mrznou prsty. Dostala jsem doporučení na běžkařské rukavice, mají docela výběr, lehce pogumované dlaně, slabší a přitom teplé. Jedny byly úplně super, na bříšku ukazováku a palci měly dokonce látku pro dotek tlačítek. Jenže jsem nekoupila, protože i to nejmenší číslo mi bylo velké a to nemám zas tak malé ruce. Cena něco málo přes čtyřista.

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    31.01.2017 16:06
    Reaguje na KIV 21.01.2017 10:43:

    "„Aby plandavé konce při manipulaci nepřekážely, drží je na místě zašité..." - zobrazit celý komentář

    Magnety flash pamětím nevadí, ty vadí (mechanickým) hodinkám a magnetickým diskům (HDD, disketa, magnetické pásky). Takže ani CD a DVD se magnetem nepoškodí. Nějaký silnější magnet (a tím nemyslím ten velký kulatý na tabuli, ale např. nějaký z velkého vykuchaného reproduktoru) by mohl mechanicky ohnout něco kovového ve foťáku, ale tyhle jsou opravdu slaboučké.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram