Mitakon Speedmaster 25mm F0.95 pro m4/3 ve stříbrné

ZY Optics, čínská firma stojící za značkou Mitakon, jejíž produkty jsme už testovali i zde na FotoAparát.cz, doplnila do portfolia stříbrnou verzi supersvětelného záklaďáku Speedmaster pro m4/3 bajonet. Pokud vám k vašemu stříbrnému OM-D či Lumixu černá neseděla, můžete nyní sáhnout po stříbrné variantě.

Speedmaster 25mm je menším sourozencem loni testovaného objektivu Spe­edmaster 50mm F0.95. Na rozdíl od něj není pro fullframe, ale pro 4/3 senzor, konkrétně pro Micro Four Thirds bajonet.

Na trhu se již nějakou chvíli vyskytuje v černé verzi, nyní výrobce představil i verzi stříbrnou, která má své opodstatnění hlavně proto, že m4/3 fotoaparáty se právě ve stříbrné barvě často prodávají (stejně jako m4/3 objektivy). Můžete si tak vaši fotovýbavu lépe vizuálně sladit:-)

Opticky se od stávající verze neliší – je tvořen 11 členy v 9 skupinách, z toho 1 ELD, 2 s vysokým indexem lomu a 4 s extra-vysokým indexem lomu. Zůstává i 11-ti lamelová clona s plynulým chodem a možnost zaclonit až do F16. Ostřit jde od 0.25m.

Bohužel se zdá, že zůstává i jedna méně příjemná vlastnost objektivu, a to je nekompatibilita s některými těly.

Zadní čočka je poměrně blízko senzoru a je dosti rozměrná, a některá těla mají kolem čipu zvýšený lem, který překáží zasazení objektivu do bajonetu.

Podle stránek výrobce se to týká těl Olympus E-PL6, E-PL5, E-PM2 a EM5 Mark I.

Objektiv má rozměry 45×60mm a váží 230g. Závit pro filtry a jiné příslušenství má průměr 43mm.

Galerii ukázkových snímků a 4K video samply najdete na stránkách výrobcehttp://www.zyoptics.net/…i-mitakon-sp…

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram