Test objektivu Mitakon Speedmaster 50mm F0.95

Dnes jsme pro vás otestovali opět jednu specialitku – fullframe objektiv 50mm F0.95. Jde o výrobek firmy ZY Optics a ne nadarmo se objektiv jmenuje „Speedmaster“. Světelnější objektiv v tomto ohnisku na trhu nenajdete. Objektiv se zatím dodává v bajonetu Sony FE. Protože je však plně mechanický, neměl by být problém ho vyrábět i pro jiné bezzrcadlovky. Uvidíme…

Pokud si dnes chcete pořídit světelnou „padesátku“, pravděpodobně narazíte na skla s clonou F1.4. Všechny DSLR systémy takový objektiv mají. Pokud (z jakéhokoliv důvodu) chceme něco světelnějšího, pak to začíná být zajímavé – z dnešních výrobců na nás myslí pouze Canon s jeho FE 50mm F1.2 L. Na systémy Nikon a Pentax existují tyto objektivy historicky v manuálních verzích, ale již se nevyrábějí. Říkáte, že chcete ještě světelnější objektiv?

Canon míval v prodeji i EF 50mm F1 L, ale ten se již nevyrábí, sehnat ho je těžké, a když, tak si připravte minimálně 90 tisíc.

Cože? Vy chcete ještě světelnější? Tak to musíte opustit svět DSLR a podívat se k Leice. Její Noctilux 50mm F0.95 vás vyjde na krásných čtvrt milionu (a než se zeptáte, ano – vím o možnosti adaptovat si starý dálkoměrný Canon 50mm 0.95 na bezzrcadlovku, což vyjde „jen“ na cca 60 000, ale hodně štěstí se sháněním).

…tím vaše možnosti ještě nedávno končily. Naštěstí jsou tu však další výrobci, kteří se rádi „děr na trhu“ chytí. I kdyby to byly jen nepatrné „dírky“.

Společnost ZY Optics, což je zkratka pro ZhongYi Optics, známá též pod obchodní značkou Mitakon, je původně čínsko-japonský výrobce, který se věnuje mimo jiné výrobě objektivů.

Mitakon Speedmaster 50mm F0.95

Než přestanete číst s tím, že je to článek o nějaké „levné číně“, dovolte mi uvést věci na pravou míru. Mitakon je kvalitní optika. Výrobce dokáže vyrobit takové věci, jako je na zakázku dělaný fullframe DSLR objektiv 135mm F1.4, vyrábí optické adaptéry, zlepšující světelnost FF objektivů na APS-C tělech apod.

A není zas tak „levný“.

Na našem trhu (ano, skutečně se u nás prodává, nemusíte na AliExpress či eBay) ho koupíte lehce pod 30 000,–. To není úplně málo za objektiv „neznámého“ výrobce, navíc kompletně manuální.

Na druhou stranu, ve srovnání s cenami značkových objektivů výše, je to „za hubičku“.

Objektiv se zatím prodává pouze v bajonetu Sony FE („fullframe NEX), nejspíše proto, že to byl až doposud jediný systém bezzrcadlovek, nabízející fullframe senzor.

Na 4/3 a APS-C systémy existuje různých manuálních objektivů s F0.95 vícero, od Mitakon i dalších výrobců. Je to proto, že vyrobit takové objektivy pro menší vykreslený kruh je jednodušší.

I Mitakon Speedmaster samozřejmě nasadíte na APS-C fotoaparáty s bajonetem E (NEX, Alpha). Viz obrázek:

My jsme ho však testovali na fullframe fotoaparátu Sony Alpha a7. Fotografie dále v článku jsou tedy foceny v rozlišení 24MPx. Všechny jsou nahrány tak, abyste si je mohli rozkliknout do plného rozlišení.

Nejprve však:

Specifikace

Název modelu: Mitakon Speedmaster 50mm F0.95
Rozsah ohnisek 50mm
Rozsah clony F0.95 – F16
Optická konstrukce 10 členů v 7 skupinách; 1 Ultra-High Refraction, 4 ED
Rozsah ost. vzdáleností 50cm - ∞
Počet lamel clony  9
Autofokus Ne
Stabilizace Ne
Stupnice vzdálenosti zaostření Ano: m, ft
Stupnice hloubky ostrosti Ano: F0.95, F2, F4, F8, F11, F16
Clonový prstenec Ano, bezpolohový
Environmentální utěsnění Ne
Závit pro příslušenství 58mm
Dostupné bajonety Sony FE
Rozměry 68.5mm x 87mm
Váha 720g

Konstrukce a kvalita

Na objektivu vás určitě překvapí kvalita zpracování. Hned poprvé, když vezmete do ruky krabičku, zeptáte se sami sebe „Je to skutečně objektiv z Číny?“ Pokud jste zvyklí na papírové krabice na objektivy, zde máte pocit, že jste si koupili něco extra. Krabička je tvrdá, designová a vyrobená z imitace kůže:

Když vezmete objektiv do ruky, uvědomíte si jeho váhu – konstrukce je celokovová a optika je poctivý kus skla (F0.95…). Vše chodí hladce (dokonce clonový prstenec, necvaká a otáčí se plynule, což oceníte při videu). Na objektivu není nic volné, skřípavé, vše sedí na místě.

Jediný plastový povrch je krytka.

Na druhou stranu je zde vidět tak trochu čínský přístup k ingineeringu: ostřící prstenec není pogumovaný, je to prostě vroubkovaný kov. A přímo do něj, bez jakéhokoliv pokusu o maskování, jsou zasazeny šrouby. Ničemu to nevadí – jde prostě o poctivý objektiv vyrobený s maximálním důrazem na pouhou funkčnost, což ostře kontrastuje s načančanou krabičkou.

Méně už mě přesvědčila dodávaná clona. Je bajonetová, vyrobená z pružného tenkého plastu, nemá sametku ani vroubkování na vnitřní straně. Bude určitě funkční, otázka jak dlouho:-)

Krytka objektivu má na sobě honosný stříbrný název výrobce „Zhong Yi Optics“ v latince a zjednodušené čín­štině. Stříbrný lak se mi v kapse (kde krytky při focení nosím) počal loupat. Detail, vím.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram