Pentax K-70 je amatérská zrcadlovka, která však umí překvapit. Kromě kvalitního 24MPx APS-C senzoru a přiměřené ceny zde nejdete funkce, které byste čekali spíše o třídu výš: velký 100% hledáček, dva rollery, utěsnění proti vodě a prachu, režim multiexpozice pro vyšší rozlišení či hybridní autofokus. Je to ideální zrcadlovka pro začátečníky, nebo ne?

Kvalita snímků

Srdcem fotoaparátu je CMOS snímač z dílny Sony o velikosti APS-C (23.5 × 15.6 mm) a rozlišení 24MPx. Variace tohoto snímače najdeme v mnoha přístrojích, ať už Pentax, Sony nebo Nikon. Je to tedy „starý známý“, který ale stále patří k tomu nejlepšímu v dané velikosti snímačů. Konkurenční Nikon D5500 či nový D5600 jsou jím vybaveny rovněž. Canon používá snímače vlastní.

Čekat tedy můžeme výbornou obrazovou kvalitu, kterou momentálně výrazněji předčí pouze drahé fullframe přístroje.

Samozřejmě platí, že dobrý základ je důležitý, ale je stále pouze základem, Výkonný procesor a kvalitní JPEG engine jsou další předpoklady úspěchu, tak se podíváme, jak je na tom Pentax.

Procesor

Procesor je PRIME MII, což nám samo o sobě nic neřekne, ale měl by být výkonnější, než ve starších modelech. Asi i díky tomu si K-70 troufne na citlivosti ISO až do 102400. Takto vysoké číslo vypadá hezky na prospektech, ale nic to neříká o jeho praktické použitelnosti.

JPEG engine

Pentax je znám svým přístupem ke zpracování snímků, který by se dal shrnout jako „my na to sahat nebudeme, ať si s tím uživatel poradí“.

Jinými slovy, ve výchozím stavu nejsou JPEGy moc doostřované a působí tak spíše měkčím dojmem, Jsou plošší a méně saturované a na první pohled tedy výstup zaostává za konkurencí.

To ale jen do doby, kdy se uživatel prokouše trochu nepřehledným nastavením obrazového režimu, barev, kontrastu, zřetelnosti, dynamického rozsahu, odšumování a doostřování, které je extrémně podrobné, ale důmyslně poschovávané natolik, že méně zkušený uživatel minimálně polovinu z jeho možností ani neobjeví. Což je ale škoda.

PENTAX K-70, 18-135mm, F8.0, 1/400 s, ISO: 200, komp. exp. 0, WB Automatick?, JPEG

nastavení obrazového režimu (skrze tlačítko INFO) je možné nastavit saturaci, kontrast (po otočení kolečkem dokonce zvlášť pro stíny, světla a střední tóny), barevné tónování a ostrost. Pokud opět nezapomenete na možnost otevřít více možností jedním z koleček, můžete kromě síly měnit i poloměr (!) doostření. takže nastavení „Fine Sharpness“ místo „Normal“ vám bude doostřovat jemnější detaily a tvořit méně artefaktů.

Redukce šumu je ve výchozím nastavení poměrně destruktivní, takže ji můžete stáhnout, což provedete v nabídce MENU. Kromě možnosti nastavit sílu ve čtyřech krocích si nezapomeňte všimnout možnosti vlastního nastavení („Custom“). Zde najdete možnost nastavit sílu redukce šumu pro každou citlivost ISO zvlášť od 100 po 102400!

Nestane se vám tedy, že když si redukci šumu vypnete, budete mít vysoké citlivost zazrněné a když ji zapnete, tak nízké citlivosti rozostřené. Prostě si ji pro nízké ISO vypnete, pro střední ISO nastavíte nízkou a pro vysoké ISO silnější, přesně dle vašich preferencí.

Pro uživatele JPEG je tohle pravé požehnání a měl by to podle mě být u fotoaparátů standard. Kromě fotoaparátů Pentax a Ricoh to však standard není, což je škoda.

Pokud fotíte do RAW, nemusí vás to tolik trápit, kromě situace, kdy používáte „systémový“ konvertor (tedy konvertor přímo od výrobce fotoaparátu), protože takový si dokáže odpovídající nastavení z metadat RAWu vytáhnout a aplikovat, což vám ušetří práci. Takový konvertor pro Pentax je momentálně Digital Camera Utility 5 na bázi Silkypix.

Samozřejmě tu najdeme i různé „kreativní“ režimy, které jsou opět dost podrobně uživatelsky nastavitelné. Třeba režim nepravých barev. V něm si zvolíte, jaká barva se má nahradit jakou barvou z celé barevné palety a výsledkem je fotka v nereálných barvách:

Shrnutí: Možnosti uživatelského nastavení obrazu jsou nebývale podrobná, ale také nebývale špatně přístupná. Už jsem výše napsal, že je K-70 fotoaparát pro „hračičky“ a zde se to jen potvrzuje.

ISO a obrazový šum

Srovnání snímků v JPEG (s vlastním nastavením redukce šumu) a RAW (vyvoláno v ACR s redukcí jasového šumu 0 a barevného 25 – tedy výchozí parametry):

To, co zde vidíme plně odpovídá očekávání. Do ISO 800 je obrazová kvalita dobrá, 1600 velmi použitelná, 3200 zvladatelná. ISO 6400 je nouzové, dále bych se nevydával.

ISO 102400 je jen údaj do prospektu.

Vyvážení bílé

Má hodně možností, včetně doladění jednotlivých poloh uživatelsky, nastavení Kelvinů či změření podle neutrální plochy.

Automatika funguje průměrně, při větších barevných plochách se snadno zmate a posune obrázek k nepravým barvám, Stačí žlutá bunda, nebo větší plocha zeleně:

Vlevo JPEG s AWB, vpravo vyvoláno z RAWu. 

Video

K videu se snad ani nebudu moc podrobně vyjadřovat – záznam je „jen“ Full HD, ale chybí mu ostrost, maximální snímková frekvence je podprůměrných 30p nebo 60i. Žádné pokročilé formáty nečekejte. AF funguje, včetně kontinuálního, ale jen s některými objektivy.

Chybí konektor pro sluchátka. Port pro mikrofon zde najdeme (Děkuji uživateli Roman_H za upozornění)

Na videu se zdá být problém s určitým „cukáním“. Přičítám to na vrub kombinaci pomalé elektronické závěrky a mechanické stabilizace videa senzorem.

Autofocus

Autofokusový model je typu SAFOX X, který můžete znát již z typu K-30. Rozmístění jeho 11 ostřících bodů je stejné již od první digitální zrcadlovky Pentax *ist D. Tedy devět křížových uprostřed v matici 3×3 a dva lineární po stranách. V roce 2003 to byl nadprůměrný počet, dnes je to počet podprůměrný. Body se navíc rozsvítí až při změně bodu nebo namáčknutí spouště, a v mezičase tak nevidíte, který je aktivní. Ale počet bodů není všechno.

Důležitá je i citlivost a rychlost.

Citlivost je na prostředním bodu až –3EV, což je dobrá citlivost i pro fotografování v šeru.

Rychlost je obtížné hodnotit bez přímého srovnání. Pocitově je dobrá, alespoň v AF-S. Kontinuální AF (AF-C) ale v praxi působí trochu těžkopádným dojmem. Zde je konkurence poněkud dál.

Pokud bychom srovnávali jen papírové informace, vedl by Nikon, který má u modelu D5500 sice křížových bodů také jen 9, ale dohromady má AF bodů celých 39. Naopak Canon 750D má křížové body všechny, tedy 19.

V praxi bude Canon i Nikon Pentax porážet (alespoň v AF-C) už jen kvůli pokročilejším ultrazvukovým a krokovým motorkům v objektivech, kdežto většina objektivů Pentax bude mít hřídelku nebo pomalejší DC motorky.

I u Pentaxu se blýská na lepší časy, výrobce zavádí PLM objektivy s rychlými motorky a elektronickou clonou místo pákové. Zatím má jeden (55–300 PLM), který se zdá být opravdu rychlejší.

Autofokus v Live-view je naopak poměrně dobrý, na zrcadlovku. Je sice hybridní (PDAF + CDAF), ale to vám s většinou objektivů nebude moc platné (stále cukají sem a tam kvůli detekci kontrastu), využije to ale nový objektiv 55–300 PLM. S ním je (oproti jinak v testu používaném objektivu 18–135) rozdíl v rychlosti vidět. Pokud výrobce obmění řadu svých „záklaďáků“ PLM verzemi, bude mít hybridní ostření smysl.

Jemné doladění AF (microadjustment)

Jestliže Pentax zaostává za nejbližšími konkurenty v hrubém výkonu či počtu AF bodů, v jedné neméně důležité disciplíně naopak vede, a tou je mikronastavení AF. Tedy korekce chyby zvané back- a frontfocus. Je to jedna z věcí obvykle odlišujících amatérské zrcadlovky od pokročilých. Již jsem zrcadlovku bez možnosti microadjustmentu měl a samozřejmě jsem na to narazil hned u druhého objektivu, který jsem k ní pořídil. Pokud chcete hodně používat světelná skla, pozor na to. Pokud jste spíše milovníci širokorozsahových zoomů, nemusí vás to tolik trápit.

Objektivy, stabilizace

Síla (či negativa) každého systému jsou ve výběru a kvalitě objektivů.

Zde má Pentax své výhody, ale i celou řadu nevýhod.

Má mezi výrobci zrcadlovek asi nejširší nabídku dedikovaných APS-C objektivů (ostatní výrobci mají více fullframe skel, která se samozřejmě dají také použít). Jde hlavně o pevná skla, ale i celou řadu zoomů. Poznáte je podle designace DA. Najdete mezi nimi celou řadu „palačinek“, které se hodí ke kompaktním zrcadlovkám, i něk­terá méně častá ohniska. Zoomy jsou zase vesměs utěsněné proti vodě a prachu, včetně levných záklaďáků typu 18–55. Utěsnění je u konkurence opět otázkou spíše profesionálních tříd.

Výhodou je, že na rozdíl od Canonu nebo Sony/Minolty Pentax nezměnil bajonet po přechodu na AF a na rozdíl od Nikonu funhuje téměř všechno na všem. Milovníci starých objektivů se u Pentaxu vyřádí. Bajonet pojme přes přechodku i m42 (závitová) skla.

A teď to špatné: velká část objektivů je s hřídelkou (AF motor je v těle fotoaparátu a tudíž to ostří hlučně a zejména při AF-C pomaleji, na AF při videu zapomeňte). Ty, co motorky mají, nevynikají rychlostí (až na výjimky) a dle u některých konkrétních modelů ani spolehlivostí.

Mnoho objektivů chybí, třeba něco jako 10–18, který má třeba Canon kvalitní a za pár peněz. Pentax má nejširší zoom od 12mm a ten je výrazně dražší a pro výrobce netypicky neutěsněný. Opět nemá motorek. Nehledě na to, že je to licenční Tokina 12–24 F4 (nebo je to naopak?), takže ho na ostatní systémy koupíte také, ale laciněji.

Chybí pořádná „padesátka“. DA verze je plasťáček s F1.8 (byť opticky dobrý) a FA 1.4 verze je stará jako Metuzalém.

Objektivy 85mm F1.8 nebo F1.4 také (v současné nabídce) nejsou.

Výběr teleobjektivů není špatný, ale opět – u konkurence je větší.

Před pořízením systému Pentax se tedy podívejte na nabídku a ceny objektivů. Je dobře možné, že vám sedne, ale také to může být váš kámen úrazu.

Stabilizace

Funguje velmi dobře. Podle standardů CIPA umí až 4.5EV korekce. A protože je v těle, funguje s každým objektivem. U těch manuálních (řada A a starší) pouze musíte nacvakat do fotoaparátu ohniskovou vzdálenost (což je problém u zoomů).

Pentax se svým stabilizovaným čipem umí i několik užitečných triků, jako je korekce naklopení, astro-tracking, simulace antialiasing filtru či multiexpozice s posunem o pixel pro zvýšení ostrosti a barevnosti snímků.

Další funkce

Low-pass filtr simulátor

Bojuje proti moaré, ale zhoršuje ostrost. Obvykle se výrobce musí rozhodnout, zda ho namontuje, nebo ne a zákazník se rozhodnout, zda si koupí fotoaparát s ním nebo bez něj. U K-70 (a dalších modelů výrobce) to máte vyřešeno jeho simulací mikroskopickým chvěním snímače, kterou si buď zapnete, nebo vypnete.

Vliv na ostrost snímků je minimální. Zde to může být i fotografováním z ruky, ale ani jinak nečekejte výrazné rozdíly. Filtr ale má smysl nechat vypnutý a zapnout ho jen, když na snímku natrefíte na nechtěné artefakty.

Pixel-shift

Obrazová informace v jednotlivých kanálech. Vlevo standardní snímek s Bayerovou interpolací, vpravo pixel-shiftnutý snímek

Díky slepení čtyř expozic posunutých o jeden pixel je výsledek obnobný, jako byste fotili Foveonem (každý pixel má 100% barevné informace a není potřeba Bayerova interpolace). Ostrost je vynikající, ale nejde to použít pro pohybující se objekty a chce to stativ. Mírný pohyb (lístky na větvích) tolik nevadí, K-70 na to má funkci korekce (prostě ono místo vezme jen z jednoho snímku).

Pixel-shift neprovede nic světoborného, ale zvýší ostrost a odstraní interpolační artefakty.

I přes inzerovanou korekci pohybu nesmí foukat moc. S pohybem větviček ve větru si systém už neporadil…

Korekce objektivu

Fotoaparát je vybaven korekčními profily pro objektivy Pentax. Kromě vinětace či chromatických aberací může korigovat i zkreslení, což se hodí hlavně v případě zoomů. Bohužel nejde ani v live-view korigovat zkreslení v reálném čase, takže ztrácí smysl 100% pokrytí scény, fotka se proti náhledu mírně ořízne (v hledáčku je to tak nějak samozřejmé). Bezzrcadlovky to už třeba umí, ale rozumím, že u DSLR to není priorita.

55–300 při 300mm

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • kikiris
    kikiris
    15.12.2016 11:33

    Dobrá recenze, stručná ale vše podstatné v ní je. Kdo o Ká-70ce zatím uvažoval,
    tak ho nyní třeba pan Súkeník "nakopnul" k pořízení tohoto fotoaparátu... :-)

  • Roman_H
    Roman_H
    15.12.2016 14:33

    Upozorňuji na drobnou chybu v recenzi protože PENTAX K-70 má možnost připojit externí stereofonní mikrofon pomocí standartní 3,5mm Jacku - tento port je možné také použít i pro dálkovou spoušť https://youtu.be/zPoaINy4Pu0

  • Roman_H
    Roman_H
    15.12.2016 14:56

    Pro zajímavost přidávám ještě několik ukázek astro fotek pořízených K-70
    https://youtu.be/t7008RFWbzs

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    15.12.2016 15:19
    Reaguje na Roman_H 15.12.2016 14:33:

    "Upozorňuji na drobnou chybu v recenzi protože PENTAX K-70 má možnost..." - zobrazit celý komentář

    Děkuji za upozornění, vycházel jsem ze specifikací a popletl jsem dírky:-) K-70 má port na mikrofon, nemá port na sluchátka.
    V textu opravuji.

  • E.B.E
    E.B.E
    15.12.2016 20:21

    Kromě dost překlepů v článku ( :-) ) mi to i jako znalci Pentaxu přijde kapku "profesionálně" pojatý a zavádějící. Ne, že by všechno částečně nebyla pravda, ale pro třídu, která si kupuje low end foťák a většinou nikdy nesundá objektiv, který byl v sadě, trochu odpuzující ...myslím tím shrnutí, jak moc je špatný AF, jakej nedostatek objektivů, jak nic moc video, nedotykovej display... mám o dost starší Pentaxy a nemyslím, že by mi pohyb dělal problém. Video sem ještě nezapl, stejně jako skoro nepoužiju display a že bych nemohl najít odpovídající objektiv? ...ano... třeba u objektivů...nevyrábí některé ohniskové vzdálenosti. Zato nemá v nabídce každej objektiv třikrát...v různé kvalitě, jako třeba Canon.Ostatně mrkněme na jakýkoli specializovaný e-shop. A to mi taky připomíná...kolik lidí při koupi této třídy pokukuje po L-kových objektivech? Jinak článek jsem si rád přečetl, ať se v novinkách neztrácím, jen bych ocenil víc srovnání s odpovídající konkurencí . Ať si lidi můžou vybrat i podle něčeho jinýho, než jen konstatování ..."a vyvažuje to všechna negativa? " :-)

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    15.12.2016 22:27
    Reaguje na E.B.E 15.12.2016 20:21:

    "Kromě dost překlepů v článku ( :-) ) mi to i jako znalci Pentaxu přijde..." - zobrazit celý komentář

    No jo, ono je těžké se na foťák dívat "cizíma" očima. Člověk je zvyklý dělat s fotoaparátem to a ono, koukat na ty či ony funkce... a i když je začínající fotograf nevyužije hned, dříve nebo později do nich "doroste".
    Taky jsem do nedávna používal K10D, doma mám "stařičký" Olympus E-3 či Canon 5D a nemám problém ani s jedním. Jenže s tímhle přístupem jde říct, že i dírková komora dělá fotky, tak proč to řešit, žejo:-)
    Úkol recenzenta vnímám jako poukázat i na ty drobné výhody či nevýhody různých modelů, tím spíš na ty, na které si "běžný uživatel" sám nepřijde a přitom by bylo dobré, aby měl možnost srovnávat.
    Ale jak, když kupuje teprve první zrcadlovku?
    Sám mám Pentaxy moc rád, jeden mám i v ikonce uživatele, koneckonců... ale co bych to byl za recenzenta, kdybych všehovšudy napsal "Jo, je to dobrý, AF vám bude stačit a s objektivy si nedělejte hlavu... a video taky stejně nezapnete, tak co"? ;-)

  • E.B.E
    E.B.E
    16.12.2016 07:57
    Reaguje na Jakub Súkeník 15.12.2016 22:27:

    "No jo, ono je těžké se na foťák dívat "cizíma" očima. Člověk je zvyklý..." - zobrazit celý komentář

    A víš, že jsem podobnou reakci čekal? :-) Pochopils to přesně opačně ...ale taky jsem se nevyjádřil dost dobře, tak to chápu. Samozřejmně jsem nemyslel foťák chválit. Ani ho neznám. Jen to v tomhle podání vyznělo jako "pentax se snaží, ale raděj si kupte jinou značku" ...ve zkratce. Nebrat osobně :-)

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    16.12.2016 11:48

    Řekněme si to narovinu: Environmentální utěsnění a výkonná stabilizace obrazového senzoru jsou věci, které Nikon ani Canon nenabízejí, a přitom přispívají přímo v terénu ke kvalitní fotografii často mnohem více, než skvělý, ale nestabilizovaný objektiv či superrychlý moderní ostřící systém. Takže pro amatéry je K-70 výborně nadefinovaný přístroj.

  • E.B.E
    E.B.E
    16.12.2016 13:32

    ...nechci se pouštět do debat, co je lepší...to ani náhodou. Mluvím jen o pojetí recenze, kde nebylo třeba zmiňovat počet objektivů a podobný věci. A když, tak vysvětlit. Pentax nemá 85 mm? ...tak má 77. nemá padesátku, nebo je stará? ...tak má 55. No a? ...a nevyhovuje nějakej? ...stejně si pořídím něco levnýho od třetí strany. A že jich má Canon víc? ...jo...levný šmejdy, nebo předražený L-ka. Každopádně to jsem se v recenzi na tuto značku nedočetl, jako u tohohle Pentaxu. A co třeba jejich quick shift?...tak asi nějak podobně jsem to myslel

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    16.12.2016 14:55
    Reaguje na E.B.E 16.12.2016 13:32:

    "...nechci se pouštět do debat, co je lepší...to ani náhodou. Mluvím jen o..." - zobrazit celý komentář

    Jo, ale kolik stojí Pentaxí 77/1.8 a kolik na Canon nebo Nikon 85/1.8? Kolik stojí DA 55/1.4 a kolik stojí alternativy na Canon a Nikon?
    Pak to levné tělo přestává být tolik výhodné.
    Jasně, neplatí to pro všechna skla, ale myslím, že by to zájemce o tento přístroj měl vědět, ne?
    Quick shift už také dávno není výsada Pentaxu, má to skoro každý novější Nikkor včetně těch levných.
    Laciná Canon skla už také dávno nejsou vůbec špatná.
    A tak dál...
    Samozřejmě, platí to i naopak, právě třeba u utěsněných objektivů, tam zas těžce nestíhá Nikon a Canon.
    Ale obojí v článku je:-)

  • E.B.E
    E.B.E
    16.12.2016 18:11
    Reaguje na Jakub Súkeník 16.12.2016 14:55:

    "Jo, ale kolik stojí Pentaxí 77/1.8 a kolik na Canon nebo Nikon 85/1.8?..." - zobrazit celý komentář

    ...byl to sice jen příklad na ohniska, který "nemá" a nechci se pouštět do porovnávání konkrétního typu, ale přeskočils pointu... a tak stačilo. Už mlčím :-)

  • Roman_H
    Roman_H
    16.12.2016 22:45

    Ještě pár komentářů:
    - V recenzi se úplně zapomnělo, že K70 naprosto skvěle zvládá Time-lapse videa to ve 4K - to většinou mají pouze o třídu vyšší modely jako Nikon D7200 či až nyní D5600 - v obou případech pouze ve FullHD.
    - Běžné video neumí natáčet pořádně z principu žádná DSLR, kromě SONY ale to zase není klasická zrcadlovka, že?
    Přesto i tak lze video natočit , dle vlastních zkušeností doporučuji vypnou stabilizaci obrazu na čipu případně ji dohnat až při následném zapracování v počítací a při zhoršených světelných podmínkách raději ostřit ručně jinak dochází k nepříjemné oscilaci zaostřování, zkazí to celý záběr, jak bylo v recenzi popsáno.
    - Ostřící bodů jde dle mého názoru tak akorát navíc je lze snadno vybrat křížovým ovladačem, jehož režim lze snadno přepnout delším stlačení (1sec) středového OK tak, že není potřeba přemapovávat funkční tlačítka jak je uváděno v recenzi. Konkurenčních 39(79) ostřících bodů je už trochu moc, který si vybrat,že ? skočíte stejně u 9ti základních. :-)
    - Protože mám prioritní levé byl by pro mě dotykový display na obtíž - ovládaní nosem by asi nebylo to pravé.
    - Jedinou slabinou je pouze aplikace Image Sync pro android, která nelogicky funguje pouze v režimu na výšku, navíc kopírování fotek do tabletu/mobilu a to pouze po jedné fotce je přes WiFi příšerně pomalé - pomocí otg kabelu je mnohem rychlejší. Konkurenční PlayMemories od Sony nebo SnapBridge od Nikonu je na tom o poznání lépe.

  • Rudaq
    Rudaq
    15.11.2017 17:26

    Dobrý den, rád bych věděl jestli tento model PENTAX K-70 má stejné slavnosti jako model Pentax K-S2 a to týkající se odolnosti vůči vodě : https://www.youtube.com/watch?v=N7bpGiLKFDs
    Nebo jaký model je takto ještě vodě odolný?
    Děkuji Ruda
    Email: rudamacho22@gmail.com

  • E.B.E
    E.B.E
    15.11.2017 20:40
    Reaguje na Rudaq 15.11.2017 17:26:

    "Dobrý den, rád bych věděl jestli tento model PENTAX K-70 má stejné..." - zobrazit celý komentář

    Bohužel. Nemá. Výrobce udává "prachutěsnost". Narozdíl od S2 kde jde o voděodolné provedení s 92 mi těsněními. Voděodolným provedením nadále disponují až vyšší modely. Tj: K3ll, KP a FF K1 pokud se bavíme o nynější produkci. Před pár lety šlo o standard i nejnižžší třídy. Ale někde se začít šetřit musí
    https://www.youtube.com/watch?v=k4U_DAtGXWQ

  • kikiris
    kikiris
    16.11.2017 05:49

    Pentax K-70 je odolný proti stříkající vodě (např. dešti atd.) a prachu
    včetně setových objektivů a to od (to si nejsem jistý) modelu K-30, K-50.
    Tady Pentax nešetří...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (20)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram