Světlé včerejšky - test Revuenon 55mm f1.2

Dnes jsme se v recenzi podívali na jeden poměrně zajímavý manuální objektiv. Žádná novinka to není, je ještě z doby analogu. Revuenon 55mm F1.2 (a další jeho klony s názvy Rikenon, Cosina nebo Vivitar) je světelný záklaďák pro K-bajonet. Podívali jsme se, zda má i v době digitální co nabídnout.

Velmi světelné padesátky (F1.2) bývaly v době manuálních zrcadlovek běžnější, než dnes. Měl je v nabídce každý výrobce mechanických zrcadlovek. Jedním z důvodů proč tomu tak dnes není je, že z pozice „univerzálního objektivu“ je z velké části vytlačily zoomy. Druhým důvodem byl nástup AF.

Ono totiž vypočítat takto světelný objektiv není úplně jednoduché a je zde riziko, že bude mít různé nepříjemné optické vady. Jistě si všimnete, že dnes se výrobci drží spíše hodnot F1.4 či F1.8 (s výjimkou Canonu, který AF F1.2 padesátku má).

Tato manuální skla nebyla myšlena tak, že by se s nimi mělo kdovíjak fotit na F1.2; vyšší světelnost umožňovala světlejší hledáček a nižší hloubku ostrosti při ostření, což zvyšovalo šanci trefit se manuálně tam, kam chci. Pro expozici bylo žádoucí zavřít clonu pro zlepšení kresby a hloubky ostrosti.

Dnes jsou ale oblíbená právě pro své podání na F1.2 a malou hloubku ostrosti, kterou s nimi lze dosáhnout. „Bokehovky“ zkrátka frčí:-)

Revuenon 55mm F1.2 patřil k těm neznačkovým alternativám, disponoval K-bajonetem (Pentax) a prodával se v síti Foto-Quelle.

V dnešním testu se podíváme, zda má ještě dnes smysl o takovém objektivu uvažovat. Manuální skla jdou totiž opět do módy, zejména s oblibou bezzrcadlovek…

Test Revuenon MC 55mm F1.2

…pokračovat ve čtení…

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram