Test objektivu: stabilizovaný Tamron 85mm F1.8

Tamron AF SP 85mm F1.8 Di VC USD je první stabilizovaná 85mm na trhu. Je dostupná pro Canon a Nikon, časem by měl přijít i bajonet Sony A-mount. Lákadel má hned několik: stabilizaci, kvalitní optiku i utěsněnou konstrukci. Více o něm v naší recenzi.

Tamron AF SP 85mm F1.8 Di VC USD (AF – Autofocus, Di – Digitální fullframe objektiv, VC – stabilizace Vibration Control, USD – Ultrasonic Drive motorek) je klasický portrétní krátký teleobjektiv, který však netradičně přináší i optickou stabilizaci.

Dostanete ho v bajonetech Nikon F-mount a Canon EF-mount, v blízké budoucnosti je plánován i bajonet Sony (Minolta) A-mount. Pentax plánován není.

Kombinace ohniska 85mm a světelnosti F1.8 většinou značí levnější verzi portrétního teleobjektivu, ale v případě Tamronu to neplatí – jde naopak o objektiv svým zpracováním prémiový, který je cenově umístěn výše, než objektivy podobných specifikací od Canonu nebo Nikonu. Místo vyšší světelnosti však přináší zabudovanou optickou stabilizaci s účinností 3.5 EV.

Oproti levným 85mm objektivům je také utěsněn proti nepřízni počasí, disponuje fluorinovými ochrannými vrstvami na přední čočce a příjemně překvapí solidní celokovovou konstrukcí.

Hlavní vlastnosti:

  • 13 optických členů v 9 skupinách, obsahuje LD a XLD člen
  • Rozsah clon F1.8 – F16
  • Motorek USM kruhového typu
  • Možnost manuálního ostření i při zapnutém AF
  • Minimální ostřící vzdálenost 80 cm
  • Stabilizace s účinností 3.5 EV
  • Utěsněná konstrukce
  • Elektronicky ovládaná clona (Canon i Nikon)

Objektiv tedy má co nabídnout a jeho vyšší cena tak není – aspoň na papíře - neopodstatněná. Jak se nám ale objektiv líbil v praxi? Přečtete si v pokračování článku v odkazu níže:

Test objektivu Tamron AF SP 85mm F1.8 Di VC USD

  Podrobný test objektivu zde

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram