Nový objektiv pro FF zrcadlovky - Irix 15/2.4

Na trh přijde nový objektiv od nové značky  - Irix. Jde o širokoúhlý rektilineární objektiv pro fullframe s ohniskem 15mm a výbornou světelností F2.4. Má pouze manuální ostření, ale umí ovládat clonu z těla a tak podporuje všechny expoziční režimy. Zajímavostí je, že bude ve dvou různě drahých verzích "Blackstone" (kovový) a "Firefly" (plastový). Má hned několik šikovných vlastností.

Irix je dosud neznámá značka, která sídlí ve Švýcarsku. Nicméně objektiv bude podle dostupných informací „Made in Korea“, takže se lze domnívat, že za výrobou bude stát Samyang.

To není špatná věc, jeho objektivy jsou v poslední době velmi dobré (přečtěte si třeba recenzi Samyang 135/2).

Objektiv je určen pro fullframe zrcadlovky Canon, Nikon a Pentax (tedy model K-1). Použít samozřejmě půjde i na APS-C. Pokud ho budete chtít použít na bezzrcadlovkách, musíte sáhnout po adaptéru, nativně v žádném bezzrcadlovkovém bajonetu nebude.

Ohnisko 15mm dává hodně široký úhel záběru (horizontálně 100­.4° na FF, 75.9° na 1.5× cropu), přičemž v tomto případě nejde o rybí oko, ale pravý ‚širokáč‘. 

Světelnost F2.4 je pak také nadprůměrně dobrá.

Z dalších funkcí a vlastností zmiňme přítomnost jak závitu pro filtry (95mm) tak držáku pro gelové filtry (30×30mm) na zadní straně, utěsnění proti vodě a prachu, zámek ostřící vzdálenosti, doraz při zaostření na nekonečno a odnímatelnou sluneční clonu.

 

Opticky pak půjde o 15 členů v 11 skupinách, z toho 3 s vysokým indexem lomu, dva s extra-nízkým rozptylem a dva členy asférické (skleněné).

Čočky jsou ošetřeny antireflexními vrstvami s trochu humorným názvem „Neutrino coating“.

Clona má 9 lamel a půjde zavřít na hodnotu F22.

Ostřit s objektivem půjde od 28cm (od roviny snímače).

Velikost je 114×100mm a váha 581/608g (Nikon/Canon) pro verzi „Firefly“ a 653/685g pro prémiovou verzi „Blackstone“.

(vlevo „Blackstone“, vpravo „Firefly“)

Zní to zajímavě, protože AF u takto širokých ohnisek lze oželet - hloubka ostrosti je velká a třeba krajina vám neuteče, takže ruční ostření není problém. Objektiv má i dobře vyznačenou stupnici pro hyperfokální ostření. Otázkou je optická kvalita. Zde je třeba doufat, že objektiv bude vyráběn aspoň ve standardu současných Samyangů (třeba 14/2.8 je ostrá jako břitva a netrpí třeba na komu). Problém u zmíněné „čtrnáctky“ je silné zkreslení, přičemž výrobce Irix se v tiskové zprávě chybí zkreslením nízkým. Uvidíme, co to znamená.

Ceny oznámeny nebyly, ale podle nepotvrzených informací z internetu by mělo jít o 549 EUR za „Firefly“ a 699 EUR za „Blackstone“, což jsou ceny dobré, pokud bude Irix 15/2.4 za něco stát.

Dostupnost je oznámena jako „jaro 2016“, takže snad zájemci dlouho čekat nebudou.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram