Phase One IQ3 100MP nově i pro řadu A-series

Phase One A-series IQ3 100MP je novinkou v řadě středoformátů "ALPA" bez zrcátka. Tradiční systém fotoaparátů s centrální závěrkou, mechanickou konstrukcí a manuálním ovládáním dostal nová 100MPx záda, která jsme vám představili zde.

Komplet systému A-series tak sestává z těla Alpa 12TC, „setového“ objektivu Roden­stock ALPAR F4.0 35mm, a dále volitelných Alpagon 23mm F5.6 nebo Alpagon 70mm F5.6 a zad IQ3 s rozlišením buď nově 100, nebo 80, 60 a 50MPx.

Fotoaparáty nemají zrcátko, což je výhoda pro kvalitu fotografií v tom smyslu, že jejich expozice nezpůsobuje žádné vibrace. Komponovat a ostřit je tak potřeba výhradně přes live-view (30fps). Možností je také tethering (přes aplikaci Capture One 9), propojení přes W-Fi s chytrým zařízením (aplikace Capture Pilot pro iOS) či připojení externího monitoru přes HDMI.

Bonusem této řady je, že záda IQ3 jsou od výroby kalibrovány pro použití s těly A-series a obsahují profily pro všechny tři objektivy. Neznamená to, že byste ale záda pořízená v setu s kamerou ALPA nemohli použít s klasickými středoformáto­vými zrcadlov­kami Phase One XF.

Zajímavostí je, že oficiální tisková zpráva doslova hovoří o „mirrorless“ fotoaparátu Alpa 12TC – to je tedy pořádná bezzrcadlovka:-)

Cena není ani zdaleka lidová – 56 000 americ­kých dolarů za set s Rodenstockem. V ní ale máte i pět let záruky a zaručenou osobní servisní asistenci 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram