Panasonic vyvinul organický CMOS senzor pro vyšší dynamický rozsah

Panasonic uvedl technologii organického CMOS senzoru - tato technologie, ve své podstatě, umožní jinak exponovat světla a jinak stíny - i na jedné fotografii by tak mělo být možné zachytit dynamický rozsah, který jinak vyžaduje použití techniky HDR. Na vývoji spolupracovala firma se společností Fujifilm.

Nový typ snímače zachovává běžnou architekturu CMOS, ale zachycení světla funguje jinak, než u dosavadních snímačů – využívá organickou světlocitlivou vrstvu (Organic Photoconductive Film – zkratka OPF). Výrobce si od ní slibuje až stonásobný dynamický rozsah, než je dnes běžné. Výrobce dynamickou rersponzivitu tohoto typu snímače přirovnává k filmu – jak známo, negativní filmy jsou méně náchylné zejména k přeexpozici, než digitální snímače. Posun v tomto směru by byl tedy více než vítaný.

Přečtěte si, co o tomto typu píše samotný výrobce (zdroj – tisková zpráva Panasonic):

"Nový snímač pracuje s technologií tzv. simultánního zachycení světla pomocí světločivých buněk s dvojí odlišnou citlivostí. Každá z buněk (pixelů) je vybavena dvěma samostatnými elektrodami na zachycení světla různé intenzity, dvěma kondenzátory i dvěma odlišnými filtry pro redukci šumu. Všechny hodnoty těchto funkcí lze nastavit samostatně, což znamená, že snímač dokáže zároveň na jediném snímku zachovat kresbu jak v jasech, tak i v temných stínech (nedochází k přepalům ani k utopení kresby). Jinými slovy nevídaným způsobem roste dynamický rozsah snímače. To se projeví jak při fotografování ve slabém světle, tak i ve výrazně kontrastních scénách, kde se fotografové dosud neobešli bez vícenásobné expozice.

Další výhodou nového snímače je širší úhel pro plnohodnotný sběr světla. Zatímco běžné fotodiody zachytávají světelné paprsky v úhlu 30–40 stupňů, u nového snímače roste tento úhel na 60 stupňů. Výsledkem je celkově lepší citlivost na světlo, ale také věrnější a sytější barvy. Snímač s technologií OPF je cca 1,2× citlivější než běžné CMOS snímače."

…to zní dobře, uvidíme, jak se tyto snímače v praxi osvědčí a hlavně, kdy se skutečně dostanou do konzumní elektroniky. Panasonic ve svých pokročilých fotoaparátech využívá standard m4/3 (podobně jako Olympus), což jsou snímače s rozměry 17.3×13mm. Jde tedy o čtvrtinovou plochu oproti plnoformátovým snímačům, což má nesporné výhody v kompaktnosti či konstrukci objektivů, na druhou stranu mají snímače handicap v citlivosti, rozlišení či právě dynamickém rozsahu (i když tam je rozdíl zanedbatelný, nový GX8 s 20MPx snímačem má podle nezávislých měření (DxO) DR 12.8EV, zatímco podle stejného měření drží mezi plnoformáty rekord Nikon D810 s 14.8EV. Ostatní fullframy se však pohybují cca v rozmezí těchto dvou hodnot (EOS 5DS třeba 12.4EV).

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram