Test fotoaparátu Olympus OM-D E-M10 II

Loni v létě jsme si zde představovali novou verzi prostředního typu OMDéčka - Olympus E-M5 II. Výrobce se rozhodl pro inovace a úpravy v celé typové řadě těchto bezzrcadlovek, a tak si dnes můžeme představit verzi II u doposud nejmenšího a nejlevnějšího OMD a tím je E-M10 II. Tak jako E-M5 "dvojka" vycházela ze svého předchůdce E-M5, tak i E-M10 II velmi úzce navazuje na E-M10.

Jak je patrné z porovnávacích obrázků, nová E-M10 II se od svého předchůdce na první pohled v hlavních tvarech mnoho neliší. Při pohledu zepředu je patrný pouze nový tvar madla pro pravou ruku, pro které je tvarován i nový grip. Také na zadní straně jsou změny více méně kosmetické, za zmínku snad jen stojí, že hlavní vypínač se ze zadní strany přestěhoval na horní. Jinak všechny ovládací prvky jsou zachované. Hlavní rozdíl spatříme při porovnání shora.

Na levé straně je hlavní vypínač, který zároveň otevírá vestavěný blesk. Kruhový volič expozičních programů se přestěhoval na pravou stranu. Oba další kruhové voliče pro volbu clony a času (i dalších funkcí) se o něco zmenšily, ale jsou vyšší, tudíž se s nimi lépe manipuluje. Tlačítko pro video je již tradiční s červenou značkou. Tlačítka Fn pro možné naprogramování se rozšířila ze dvou na tři. Tělo je již klasicky z hořčíkové slitiny s plastovými a gumovými doplňky. Rozměrově je také podobné svému předchůdci – 119,5 × 83,1 × 4­6,7 mm (bez výčnělků) stejně tak i svojí hmotností 390g (včetně baterie a SD karty). Na dané rozměry je hmotnost patrná a příjemná do ruky. Pokud máte grip – tento doplněk dnes zmíním netradičně již v úvodu recenze, protože si myslím že k tělu E-M10 II patří trvale. Jsem člověk s ne moc velkýma rukama, ale přesto, pokud jsem neměl na „éemdesítce“ tento grip nasazený, měl jsem řekněme nepohodlí v tom, že malíček pravé ruky již nebyl na madle, ale klouzal pod fotoaparát, což v případě použití větších nebo těžších objektivů není ideální pro pevné a hlavně pohodlné držení tak malého těla. Doplňkový grip ECG-3 toto zcela perfektně napravuje. Jeho cena se k dnešním dnům pohybuje řádově okolo 19 stokorun. Výhodou tohoto gripu je i jeho rychlá „demontáž“ v okamžiku, kdy potřebuje měnit baterii nebo SD kartu, jak ukazují následující snímky:

Základní uchycení je na šroub, který grip pevně uchytí do kovového stativového závitu v těle fotoaparátu (umístěného správně v ose objektivu). Pro rychlé sejmutí části gripu slouží páčka vpravo na spodní straně. Zpět se nasazuje rychlým zaklapnutím. Nutnost nebo řekněme potřebnost dokoupit si tento grip, beru jako asi jedinou drobnou vadu na jinak výborně navrženém těle fotopřístroje. Výrobce k tomu asi vedla snaha nabídnout v základním těle opravdu malý přístroj, který je možné strčit i do kapsy

Základní parametry:

  • Čip: 4/3“ Live MOS (17,3×13 mm)
  • Procesor: TruePic VII
  • Rozlišení: 16 MPix – JPG – 4608×3456 pixel, v ORF – 4640×3472 pixel
  • Antiprachový ultrazvukový filtr
  • Formát: ORF(RAW),JPG,
  • Video: MOV – MPEG4 AVC / H.264, 1920×1080 – 60p,50p,30p,2­5p,24p.
  • vysokorychlostní snímání 120s/s
  • El.hledáček: 2,36 mil. bodů
  • 3“ dotykové LCD: 1,04 mil. bodů
  • P/A/S/M režimy expoziceND filtr
  • korekce lichoběžníku (korekce perspektivy) – pouze pro JPG
  • ISO: 100 – 25600
  • Exp.čas: 1/16000 – 60s (15 min.B)
  • stavitelná prodleva expozice, tiché snímání
  • Barevný prostor: sRGB / AdobeRGBSD / SDHC / SDXC karty
  • Zabudovaná Wi-fi, vestavěný blesk
  • Rozměry: 119,5×83,1×46,7 mm
  • Hmotnost: 390g (včetně baterie a SD karty)

Hledáček a LCD

Hledáček je již tradičně elektronický, ale s novým vysokým rozlišením 2,36 mil. bodů (jako u E-M5 II) a se 100% pokrytím pole. Je příjemně velký, se zvětšením 1,23×, s jemnou kresbou a s možností dioptrické korekce –4 až +2 dioptrie. V základním nastavení má poměr 4:3 – jako snímač, ale jako vždy je možné nastavit i zobrazení 3:2 nebo 1:1. Aktivace EVF je automatická, přiložením přístroje k oku. V hledáčku si můžete navolit různé zobrazení, např. pomocnou mřížku pro rozdělení pole do 12 polí nebo třetinového systému, středového kříže nebo úhlopříčky. Stejně tak je možné si nastavit zobrazení histogramu, 2 druhů vodováhy, zobrazení všech informací, a nebo naopak informace žádné, což dává dohromady velký počet možností – podle vašeho přání nebo zvyklostí. Celkové můžete dostat informace až o 42 funkcích nebo nastaveních. O přednostech elektronických hledáčků není třeba již psát, jejich výhody jsou známé. Snad jen už poslední zmínka: vybrat si můžete ze tří typů zobrazení informací, buď 2× zobrazení pod obrazem hledáčku a nebo, pokud vás to neruší, zobrazení přes obraz, kdy se obraz promítá přes celé zobrazovací pole.

V elektronickém hledáčku můžete vidět: 1. Stav baterie, 2. režim snímání, 3. MY set (vlastní uložené nastavení), 4. Dostupný čas záznamu videa, 5. Počet uložených snímků, 6. citlivost ISO, 7. vyvážení bílé, 8. kontrola světla a stínu, 9. ovládání intenzity blesku a indikace expoziční korekce, 10. hodnota korekce expozice, 11. clona, 12. expoziční čas, 13. aretace expozice, 14. indikace zaostření, 15. blesk.

Více lze naleznout ve  volně stáhnutelném návodu na stránkách Olympusu, který opravdu doporučuji prostudovat. Dnešní fotoaparáty nabízí velké množství různých nastavení a funkcí, a myslet si že hned všechny „objevíte“ a budete umět využívat, je bláhové.

LCD je stejné jako u verze I., a to 3" širokoúhlý (7,6cm) TFT displej se solidním rozlišením 1,04 mil. bodů, výklopný nahoru a dolů. Zobrazuje stejné informace jako hledáček a jako bonus je tu dotykové ovládání pro výběr funkcí a jejich parametrů, zaostření na určitý bod a stejně tak i expozice. Pro zobrazení naexponovaných snímků je možné si vybrat z nabídky různých stylů zobrazení, ať již prázdný snímek, s informacemi o expozici, s histogramem, nebo s náhledem více snímků (2,4,9,25,..100). Pokud ještě jednou zoomem „oddálíte“ za výchozí zobrazení, zobrazí se vám kalendář s přehledem nasnímaných fotografií. To vše jsou příjemné doplňky, které vám usnadní přehled nad výslednými fotografiemi. I zde je také možné využít možnosti dotykového ovládání a to jak v pohybu mezi fotografiemi, tak i zvětšení určitého místa (až 14×), případné editace fotografií, či dodatečné vytvoření a uložení snímků s různými uměleckými filtry ART (pokud jste exponovali do formátu RAW).

Tlačítkem Menu se dostanete do nabídky nastavení funkcí, rozdělené do 5 skupin, kde každá skupina je dále rozdělena do více stránek a dalších podmenu pro jednotlivé funkce. Tlačítko INFO vám pomůže nápovědou pro každou funkci, jak jí nastavit a co vlastně dělá. 

Olympus E-M10 II lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Petrák 4
    Martin Petrák 4
    20.02.2016 09:12

    Jen bych dodal, že mi při nasazení přes DMW-MA1 ostří (přinejmenším S-AF) velmi dobře skoro všechny 4/3 objektivy (40-150, 12-60, 50-200 SWD). Po tom všem co jsem si přečetl na fórech jsem měl ta nejhorší očekávání.
    Pochopitelně se tím ztratí výhoda malé velikosti fotoaparátu a možná na nějaké mouchy ještě přijdu. Zatím jsem příjemně překvapen.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    20.02.2016 22:11

    Ahoj, tak jsem se schválně ještě díval, a ano, první, druhá a čtvrtá fotografie "prošla" photoshopem protože jsem je ořezával, a druhou převáděl z RAW..

  • Martin Petrák 4
    Martin Petrák 4
    21.02.2016 13:43

    Ještě dodatek k té mnou vychvalované kompatibilitě se 4/3 objektivy: týká se S-AF a focení statických nebo pomalu se pohybujících objektů. Abych nevyvolal nerealistická očekávání.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    21.02.2016 17:56
    Reaguje na Martin Petrák 4 21.02.2016 13:43:

    "Ještě dodatek k té mnou vychvalované kompatibilitě se 4/3 objektivy: týká..." - zobrazit celý komentář

    4/3 objektivy budou také ostřit v závislosti na tom, zda jde nebo nejde o objektivy optimalizované pro live-view. Nesrovnával jsem to, ale mezi např. 14-54/2.8-3.5 verze I a II by měl být vcelku rozdíl v AF...

  • Ján Fortiak
    Ján Fortiak
    17.09.2017 20:40

    Ďakujem za pekný úplný test, aj vďaka nemu som si tento model zaopatril a po pol roku my splnil
    všetko čo ste napísali.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram