Test fotoaparátu Olympus OM-D E-M5 II

Olympus OM-D E-M5 byl prvním OM-Dčkem které se objevilo na trhu. Nyní je tu ovšem jeho nová verze E-M5 II, která, jak je vidět na první pohled, se od svého staršího typu liší nejen funkcemi, ale i tvarem a stylem ovládání. Svého předka však jistě nezapírá. V rámci kompatibility je zachováno i mnohé příslušenství. Mezi novinky pak patří vylepšené video a režim vysokého rozlišení.

OM-D E-M5 II ve zkratce:

„střední třída“ OM-D důraz na video kompaktní kovové tělo možnost skládat expozice až do 40–64Mpx snímků (v klasickém režimu 16)

Po uvedení již tří typů OM-Déček na trh tu máme první model druhé generace a to právě nástupce prvního uvedeného OM-D E-M5. Jak je patrné z prvního pohledu verze II není jen tak lehkou úpravou, jak tomu občas vidíme u jiných fotoaparátů, kdy nová a většinou dražší verze bývá změněna jen velmi málo. Olympus to u nové verze E-M5 vzal trochu do větší hloubky. Jak již je patrné při prvním pohledu, i když je tělo v podstatě stejně velké (rozdíly jsou opravdu minimální ± pár milimetrů), tělo dostálo fyzické změny v ovládacích prvcích.

E-M5 II E-M5
E-M5 II E-M5

Hlavní vypínač se přemístil ze zadní stěny na horní levou stranu pod volič expozičních programů, který sám o sobě je větší a opatřen blokovací pojistkou. Zadní LCD se vyklápí na vlevo umístěný kloub, pravá strana od LCD je opatřena stejnou kombinací 5 tlačítek a křížového ovladače a nahoře přibyla páčka pro nastavení vámi zvolených funkcí. Stejně jako to umožňují 4 programovatelná tlačítka na horní straně. Za zmínku stojí i samostatné tlačítko funkce HDR. Na horní straně je klasická patice pro přídavný blesk, který je i součástí balení. Tento blesk však dle specifikace výrobce nelze použít v plné kompatibilitě s předchozími fotoaparáty. Přední strana pak ještě ukazuje konektor pro externí blesk a tlačítko hloubky ostrosti. Dvířka na levé straně ukrývají konektor pro externí mikrofon 3,5 mm, konektor HDMI/D a multikonektor. Škoda že tyto dvířka, která budou častěji používána než ta pravá (ta zakrývají pouze slot pro SD kartu) nejsou také ve stylu zasunovacích nebo zaklapávacích dvířek, ale jen jako gumová „zátka“ kterou je nutné zatlačit dovnitř. Tento pro mne nepochopitelný krok je však doménou i jiných firem (např. Sony), až mne napadá, zda není záměrný a zda nejedná o součástku vymyšlenou „oddělením pro řízení životnosti“. To je ovšem moje čistá spekulace :). A nakonec tu ještě máme spodní stranu, kde jsou dvířka baterie, závit pro stativ (v ose objektivu) a pod gumovou krytkou je umístěno připojení pro kombinovaný bateriový grip HLD-8, o kterém si řekneme na konci recenze o příslušenství. Celé tělo je zhotoveno z hořčíkových slitin, s kovovým m4/3 bajonetem. Níže si jej můžeme prohlédnout ze všech stran.

Obecně tedy až na ona gumová dvířka u konektorů nemám, co bych této konstrukci vytknul, ba naopak. Působí naprosto výborným stylem, líbivým retro designem společně s vynikajícím dílenským zpracováním.

Základní parametry

Čip 4/3“ Live MOS (17,3×13 mm)
Procesor TruePic VII
Rozlišení 16 MPix – 4608×3456 pixel
Rozlišení v režimu posunu snímače 40 MPix – 7296×4864 pixel, 64 MPix – 9216×6912 pixel (RAW)
Antiprachový ultrazvukový filtr
Formát ORF(RAW),JPG, video MOV – MPEG4AVC/H.264, AVI 1920×1080.
El.hledáček 2,36 mil. bodů
3“ dotykové LCD 1,04 mil. bodů
P/A/S/M režimy expozice
ND filtr
ISO 100 – 25600
Exp.čas 1/16000 – 60s (15 min.B)
Barevný prostor sRGB / AdobeRGB
SD / SDHC / SDXC karty
zabudovaná Wi-fi
Rozměry 124×85×45 mm
Hmotnost 469g

Hledáček a LCD

Hledáček v tomto fotoaparátu je stejný jako ve vyšším typu E-M1 a připomene vám, že má smysl ho na fotoaparát dávat ( pokud bude mít tuto kvalitu, velikost a světlost) a používat, než si hrát na „předpažení se šklebákem na sluníčku“. Hledáčky u kompaktních fotoaparátů v posledních letech skoro vymizely, ale rozvoj kvalitnějších elektronických hledáčků způsobil jejich návrat, určitě i podpořený zájmem uživatelů. Hledáček je dostatečně velký a jasný se zobrazením všech informací, nebo histogramu, zobrazení světel a stínů, dvou druhů vodováhy a nebo čistě samotného snímku. Můžete si zobrazit i pomocné linie, jako je rozdělení do 12 polí, nebo třetinového systému, středového kříže a úhlopříčně. Jeho rozlišení je 2,36 mil. bodů se 100% zobrazením zaznamenávaného pole, zvětšení 1,48× s možností dioptrické korekce –4 až +2. Samozřejmostí je automatické přepínání hledáček/LCD při přiložení k oku. Neodpustím si svojí oblíbenou větu že „tento hledáček může konkurovat hledáčkům většině digitálních zrcadlovek“ i když skalní příznivci optického hledáčku mívají velké výhrady. Rozhodně ale se mnou budou souhlasit, že je to lepší než když je k dispozici pouze zadní LCD.

LCD displej má poměr stran 3:2 s velikostí 3“ (7,6 cm) a s rozlišením 1,040 mil. bodů, s možností dotykového ovládání některých funkcí jako třeba spouště, volby AF zóny, přehrávání snímků, zvětšování a stavového displeje. LCD je výklopné do levé strany s možností 360° kolem vodorovné osy. Zobrazení informací je stejné jako u hledáčku, s možností zobrazení všech funkcí, histogramu, volby světel a stínů, dvou typů vodováhy a nebo čistého snímku. Jak při prohlížení hotového snímku, tak při jeho expozici je možné obraz až 14× zvětšit.

¨
Zobrazení informací Histogram
Super ovládací panel Vodováha 2

Pro zobrazení výsledných snímků je možné si také vybrat z několika typů zobrazení. Zobrazit lze samotný snímek, se zobrazením info o čase, formátu snímku a čísla, a s histogramem. Zobrazení, zvětšení i posun na další snímek je možné provádět i dotykově. Kromě jednoho snímku si jich můžete prohlížet až 100 naráz v náhledu. Pokud ještě jednou zoomem oddálíte (tímto krokem se zobrazují i náhledy), tak se vám zobrazí kalendář s přehledem, kdy jste kterou skupinu fotografií nasnímali. To vše jsou příjemné doplňky, které vám usnadní přehled nad výslednými fotografiemi. I zde je také možné využít možnosti dotykového ovládání a to jak v pohybu mezi fotografiemi tak i zvětšení určitého místa, případné editace fotografií.

Samotný snímek S informacemi
S histogramem 14x zvětšení
Náhled 25 fotografií kalendář

Podobně jako u E-M1 se tlačítkem MENU dostanete do Nabídky nastavení funkcí, rozdělené do 5 skupin, kde každá skupina má i více stránek nabídek jednotlivých nastavení funkcí. Tlačítko INFO vám pomůže nápovědou pro kterou danou funkci, jak jí nastavit a co vám umožňuje.

Nabídka MENU Nastavení funkcí
Nastavení funkcí Nastavení funkcí
Menu ovládání Typ zobrazení hledáčku

Podobně jako u dříve testovaného Olympusu E-M1 není třeba se obávat, že nastavení funkcí je možné jen v Menu. Díky tlačítkům Fn1 až Fn4, páčce na přední straně a zadnímu 5 polohovému voliči je možné upravovat nastavení funkcí a přizpůsobit si je podle sebe. Tlačítkem OK se vám zobrazí po stranách téměř všechny funkce, a dole jejich možnosti nastavení. Vše je přehledně zobrazeno na LCD.

(pokračování na další stránce)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    01.07.2016 10:44

    Celkem podceňovaná ergonomika u fotoaparátů...zdá se to jako "maličkost", ale když pak člověk v důležitým okamžiku nemůže zmáčknout spoušť... nj. Ani telefony už se neprodávají kvůli potřebě telefonování :-)

  • Taky..
    Taky..
    01.07.2016 12:07

    Mě vždycky u všech minifoťáčků štvou tlačítka typu makro, wb, blesk, samospoušť apod., které když omylem zmáčknete, hned něco zapnete nebo vám místo obrazu na displeji vyskočí informace. U seriozních foťáků by mělo jít je deaktivovat nebo je spřáhnout s rollerem (takže samotné zmáčknutí nic nezpůsobí), jako je to u zrcadlovek.
    Miniaturizace je sice příjemná pro nošení a nenápadnost, ale pro intenzivní focení se nic nevyrovná ergonomii zrcadlovky s gripem.

  • E.B.E
    E.B.E
    01.07.2016 12:58
    Reaguje na Taky.. 01.07.2016 12:07:

    "Mě vždycky u všech minifoťáčků štvou tlačítka typu makro, wb, blesk,..." - zobrazit celý komentář

    ...i u zrcadlovek. Zvětší se display, tlačítka musí bokem a přibudou. Chápu, že velkej display (kterej pomalu nepoužiju) nebo tlačítko wifi je důležitý, ale pokud nevezmu foťák jednou rukou a prsty bez vypadnutí nenastavím expozici, zámek, ISO, v klidu prstem nezaostřím...nějak pro mě ztrácí smysl. Ale abych neodbočoval...opticky se mi zmiňovanej fo%táček celkem líbí i recenzenta musím pochválit. Karle, něteří to i čtou :-)

  • Tomáš Opatřil
    Tomáš Opatřil
    01.07.2016 15:27

    Když sem si kdysi pořídil předchůdce OM-D E-M5, tak jsem si kupodivu naopak začal focení mnohem víc užívat. Připadalo mi, že v ruce držím nějaký dálkoměr jako byla Leica a přišlo mi to děsně cool. Ale chápu, že každý to má nastavené jinak.

  • stromkovic
    stromkovic
    01.02.2017 15:00

    Zdravím, má někdo zkušenost s tímto fotoaparátem a focením sportu? Jak to zvládá autofocus? Děkuji

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram