Pentax 645Z IR, který si nekoupíte

Ricoh, vlastník značky Pentax, představil IR (infračervenou) variantu své středoformátové 51MPx zrcadlovky. Jedinými rozdíly oproti klasické a běžně dostupné verzi je odstranění IR filtru ("hot-mirror") a červené logo značky Pentax. Při použití filtru pro odstínění viditelného spektra můžete fotografovat čistě v IR. Při použití "hot-mirror" filtru na objektiv se chová jako běžný foťák. Jediný problém? Bude dostupný jen pro insituce (muzea, laboratoře, policie...) a nebude prodáván na volném trhu.

Pokud si budete chtít tento fotoaparát pořídit, budete muset jednat jménem instituce a uzavřít smlouvu s výrobcem o zakázaném použití.

Fotoaparát ocení muzea, galerie či restaurátorské laboratoře, které tak budou moci zkoumat například starší vrstvy maleb na obraze atd.

Zároveň lze použít pro hledání stop na místě činu v rukou vyšetřovatelů atd. Využijí ho i lékařská zařízení pro fotografování medicínských fotografií.

Běžní fotografové, kteří mají rádi uměleckou infračervenou fotografii mají smůlu, soukromým subjektům se prodávat nebude (holt si musíte koupit obyčejný 645Z a nechat si odborně odstranit IR filtr od někoho, kdo to umí:-).

Důvod? Asi ten, že infračervené fotoaparáty mohou vidět přes některé druhy textilu a vy byste tak mohli „šmírovat“ cizí lidi. Představa, že to děláte se středoformátovou zrcadlovkou je však trochu humorná. Ale předpisy jsou předpisy…

Je třeba dodat, že fotoaparát nemá kalibrován AF pro infračervený posun. Bude třeba ostřit ručně přes live-view, teoreticky by po nasazení filtru blokujícího viditelné spektrum AF v live-view měl být také funkční, otázka je, zda bude mít dost světelné informace, aby mohl přesně fungovat.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram