Urbex s Canonem

Víte, co je Urbex? Urban exploration je poznávání a dokumentování nepřístupných míst a objektů, opuštěných lidmi. Například české zastoupení společnosti Canon má tento fotograficko/lifestylový žánr v oblibě a pravidelně pořádá tiskové konference laděné právě do Urbexu.

Urban exploration (Urbex, infiltrátorství) je činnost, při které je objektem zájmu místo opuštěné lidmi. Většinou je spojeno právě s fotografií – tato místa a objekty se pomalu rozpadají a zanikají v čase a „urbexeři“ dokumentují jejich specifické kouzlo (či možná „kouzlo“ – záleží na vašich preferencích:-). 

Nedávno nás k článku na toto téma inspirovala tisková konference Canon (byly na ní představeny fotoaparáty G5 X, G9 X, EOS M 3 a nový objektiv 15–45mm), která byla laděna právě tímto směrem (a nebyla v tomto duchu první).

Plánujeme tedy pro vás velký článek o urbexu. Zatím vám přinášíme ochutnávku formou tohoto článku:-)

Je třeba říci, že „urbex“ je záležitost, pohybující se někdy na hraně zákonů či dokonce za ní – majitelé a správci objektů nemají urban explorery většinou v lásce, protože i rozpadlá budova či nepoužívaný pozemek většinou někomu patří. To se samozřejmě netýká společnosti Canon, která si objekty může dovolit pronajmout. Soukromníci a hobbysté ne, takže to někdy může být dobrodružné:-)

My jsme se zúčastnili „urban explorace“ objektu někdejšího Grandhotelu Evropa (Grandhotel Šroubek) na Václavském náměstí, který je již několik let uzavřen veřejnosti z důvodu plánované rekonstrukce. Jedná se o unikátní secesní budovu z r. 1872, která má však nejlepší léta za sebou, a to jak z hlediska ekonomického (hotel už nevyhovoval nárokům zákazníků) tak technického (stav budovy). Jenže rekonstrukce bude chvíli trvat a hotel je tak sice vyklizen, ale zatím v původním „omšelém“ stavu.

A právě pro milovníky opuštěných míst je tento stav ten nejzajímavější. Objekt jsme si prolezli doslova od kotelny po krov a nafotili si toto zajímavé místo (použit byl EOS 5DS16–35mm F4 L a 11–24mm F4 L a 8–15mm F4 L).

Fotky přinášíme níže (protože jde o zajímavý fotoaparát i objektivy, nechal jsem možnost rozkliku do plného rozlišení).

Děkujeme tedy společnosti Canon za pozvání na toto zajímavé místo a těšíme se na další „urbexování“.

Na video z akce se můžete podívat zde:

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram